Как да научим детето да помага вкъщи
Психология

Как да научим детето да помага вкъщи

Всеки родител иска да има дете, което да му помага вкъщи. За децата (както и за много възрастни) мисълта да се занимават с домакинска работа е скучна. Те винаги предпочитат да играят, отколкото да мият чинии или да прибират прането. За разлика от възрастните, децата не изпитват същото спокойствие, знаейки, че подът е пометен и къщата е чиста.

Все пак има ценни уроци, които децата могат да научат, като им помагат в къщата, като чувство за отговорност за собственото пространство и основни житейски умения, които ще вземат със себе си в бъдещето. За родители, които искат децата им да помагат с домакинските задачи, помислете за тези пет лесни начина да ги накарате да помагат в къщата.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

Как да научим детето да помага вкъщи   4 критерия при избор на мебели за детска стая

Как да научим детето да помага вкъщи

Дайте им определено главно име

помага
Как да научим детето да помага вкъщи снимка: pinterest

Подсилването на това колко добри и полезни са вашите деца, когато става дума за домакинска работа, може да бъде трикът да ги накарате да вършат повече вкъщи. В проучването, подробно описано, изследователите установиха, че децата, които са били помолени да бъдат „помощници“ на родителите си, когато вършат домакинската работа, са били много по-склонни да помогнат, отколкото тези, които просто са били помолени да „помагат“. Даването на положителна титла на дете, когато изпълнява тези задачи, затвърждава факта, че то е добро и върши добра работа. По този начин те ще искат да се идентифицират с него. Това им помага в изпълняването на задачите.

Включете ги отрано

помага
Как да научим детето да помага вкъщи снимка: pinterest

Деца от почти всякаква възраст – с изключение на бебета и малки деца – могат да помагат в къщата, но техните задачи винаги трябва да са подходящи за възрастта. Малките деца могат да изпълняват прости задачи като прибиране на играчки или хранене на домашни любимци, а по-големите деца могат да поемат по-големи домакински задължения като гребане на листа от двора или прахосмукачка на къщата. Колкото по-рано започнете да ги молите за помощ, толкова по-скоро това ще стане част от тяхната рутина. Това ще им помага и за напред.

Изградете рутина, но променете задачите им

Наред с това да ги накарате да помогнат на ранен етап, търсете помощ редовно. Няколко малки задачи по едно и също време всяка седмица, дори ако е само веднъж или два пъти седмично, са достатъчни, за да го превърнат в предсказуема част от тяхната рутина.

Докато поддържате задълженията в рутината им, разбъркайте малко задачите им. Можете да извадите задачи от шапка, да ги попитате какво биха искали да правят или да измислите някакъв друг начин да разбъркате малко отговорностите им. Винаги помнете да възлагате на децата си задачи, с които могат да се справят за възрастта и способностите си.

Ако сте родители заедно, помислете дали домакинските задължения да станат част от тяхното ежедневие и в двата дома, но се чувствайте свободни да променяте задачите им във всеки дом от време на време. Това им помага да се изградят като отговорни хора.

Покажете им как се прави

помага
Как да научим детето да помага вкъщи снимка: pinterest

Не е честно да помолите дете да свърши домакинска работа, без то да знае как да го направи на първо място. Демонстрирайте на децата си как да почистват с прахосмукачка, да метат, да гребат или да изпълняват други задачи по подходящ и безопасен начин. Също така се уверете, че те разбират какво очаквате за изпълнението на задачата.

Изяснете очакванията си, така че децата ви да знаят точно как искате да стане. Като се има предвид това, не бъдете прекалено строги към децата си, че не са изпълнили една задача перфектно. Ако децата ви кажат, че дадена задача е твърде трудна или че имат нужда от помощ, предложете помощта си. Вместо да ги принуждавате да го правят сами, подайте ръка, за да покажете, че сте заедно в това и така детето ви ще ви помага.

Напомняйте и предлагайте похвали

помага
Как да научим детето да помага вкъщи снимка: pinterest

Дори ако вършенето на домакинска работа е част от тяхната рутина, децата вероятно ще се опитат да се измъкнат от необходимостта да ги вършат, ако е възможно. Ако не са помолени да го направят, не очаквайте да изпълнят. Не забравяйте да помолите децата си да вършат задачите, които са им възложени.

Направете всичко възможно да го поддържате положително и питайте с „моля“ и „благодаря“. Кажете на децата си колко добра работа са свършили при изпълнението на задачите си и им кажете, че се гордеете с работата им. Това ще помогне да запазите идеята да вършите домакинска работа по-малко негативно нещо за вашите деца. Това помага на децата да бъдат отговорни.

Tagged , , ,
на горе