Как да кажете на шефа си, че напускате
Психология

Как да кажете на шефа си, че напускате

Да напуснете работа винаги е деликатен момент. Шокът от очертаващата се промяна и несигурното бъдеще ви карат да се питате дали вземате правилното решение и колебанието до последния момент съществува. Другият неудобен и за някои неприятен момент е как ще съобщите на вашия ръководител, че искате да напуснете. Това е моментът да разберете дали той наистина държи на вас, ако се опита да ви разубеди. Самият начин, по който ще приеме новината, също може да бъде от голямо значение за вашето крайно решение. Възможно е да изпитате страх, несигурност, дори срам да се изправите пред мениджъра си и да му съобщите вашето желание, но това е нещо напълно нормално, ако уважавате човека срещу вас и сте имали добри моменти в съвместната ви работа.

Има два основни начина да съобщите подобна новина и те са в зависимост от това дали сте харесвали работата си и дали тя не е била от предпочитаните за вас.

Ако не харесвате работата си

Няма какво да спечелите, ако сте настроен негативно,  дори ако мразите работата си или вашият ръководител е бил ужасен мениджър. Шефовете са склонни да застанат на страната на бившите си подчинени пред кандидатите за работа, когато проверяват препоръките. Ако вашето негативно отношение е споменато, бъдещият работодател може да се замисли дали ще постъпите по същия начин, ако ви наемат. Винаги, когато е възможно, напускайте работата си цивилизовано и с добри чувства.

Ако харесвате работата си

Не е лесно да напуснете работа, която сте харесвали, включително и шефа си, компанията и колегите си. Може да бъде предизвикателство да кажете на мениджъра си, че напускате, но трябва да продължите напред. Независимо дали става въпрос за развитие в кариерата, мечтаната работа, преместване, образование или по някаква друга причина, може да е трудно да кажете на някой, когото уважавате, че напускате работа, която обичате.

Обяснете спокойно на ръководителя си защо искате да напуснете, като изложите своите аргументи. Не забравяйте да му благодарите за възможността да работите заедно и покажете, че оценявате какво са направили той и фирмата за вашето развитие. Предложете му помощ в намирането на ваш заместник. Можете да обучите вашия наследник, като го въведете в работата, която сте вършили до този момент, като това със сигурност ще бъде отразено в препоръката на вашия шеф за бъдещото ви работно място. Хубаво е и да посочите точната дата, на която ще напуснете окончателно, за да може компанията ви да бъде подготвена за раздялата.

Tagged ,
на горе