Как да изберете кариера, ако не знаете какво искате да правите

Как да изберете кариера, ако не знаете какво искате да правите
Интересно

Как да изберете кариера, ако не знаете какво искате да правите

Страхотно е да имате голям набор от интереси и хобита. Когато обаче трябва да избирате в коя област да градите кариера, може да имате сериозни затруднения, защото не знаете накъде да се насочите. Сигурно имате познати, които още от малки са знаели какви искат да станат. Не се притеснявайте, ако и при вас не е така. Това е напълно нормално, защото на някои хора им трябва повече време, за да разберат къде са най-добри и с какво искат да се занимават. Ето някои съвети:

Направете си списък

Направете списък с всичките си хобита и интереси. Помислете добре и отделете няколко дни, ако имате нужда, за да не пропуснете някое. Когато сте готови, започнете да го анализирате. Замислете се кои неща от списъка имат потенциал и може да превърнете в кариера, както и кои са подходящи да останат само като хобита. Когато правите това разделение, мислете достатъчни ли са уменията ви в тази област, има ли перспектива в нея и дали бихте искали да го правите всеки ден. Така сами ще отхвърлите някои от опциите и ще се съсредоточите върху останалите.

Помислете какво ви прави щастливи

Хората неотдавна са казали, че ако си намерите работа, която обичате, няма да ви се налага изобщо да работите, защото ще приемате задълженията си като удоволствие. Не са много тези, които са го постигнали, но защо вие да не сте от тях? Освен за уменията си, замислете се какво наистина ви прави щастливи и бихте го правили с удоволствие.

Направете проучване на различните области

Финансовата гледна точка несъмнено е важна, така че проучете в кои области доходите са по-добри. Удоволствието от работата също е ключов фактор, както споменахме вече, но трябва да намерите баланса между двете. Освен това, не трябва да се ограничавате само в сферата, в която е образованието ви. Ако владеете добре чужд език например, не е задължително да сте преводач. Има изключително много области, които имат нужда от такива специалисти. Просто проявете повече въображение.

Tagged , ,
на горе