Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни
Психология

Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Искате ли да знаете как да бъдем позитивни? Когато мислим за думата „позитивен“, повечето от нас вероятно си мислят „щастлив“. Щастието обаче не е единственият вид позитивност. Има много начини да бъдете по-позитивен в живота си, дори когато изпитвате тъга, гняв или предизвикателства. Изследванията показват, че имаме мощни способности да избираме положителни емоции и начини на мислене.

Всъщност нашите емоции буквално променят телата ни на клетъчно ниво. Много от нашите преживявания в живота са резултат от начина, по който тълкуваме и реагираме на заобикалящата ни среда. За щастие, вместо да потискаме или да се опитваме да се „отървем“ от негативните чувства, можем да изберем да ги интерпретираме и да им отговорим по различен начин. Ще откриете, че с малко практика, търпение и постоянство можете да станете по-позитивни.

Ето как да станем по-позитивни:

Започвайки със себе си

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Приеми къде си. Не можете да промените начина, по който мислите, ако не можете (или не искате) да идентифицирате проблема. Приемането, че имате негативни мисли и чувства и че не ви харесва как в момента реагирате на тях, може да ви помогне да започнете процеса на промяна на това как да бъдем по-позитивни.

Опитайте се да не се съдите за вашите мисли или чувства.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Запомнете: мислите, които се появяват, или чувствата, които изпитвате, не са по своята същност „добри“ или „лоши“, те са просто мисли и чувства. Това, което можете да контролирате, е как ги интерпретирате и отговаряте на тях.

Приемете и нещата за себе си, които не можете да промените. Например, ако сте интровертен човек, който се нуждае от тихо време насаме, за да се „презареди“, опитвайки се да бъдете екстроверт през цялото време вероятно просто ще ви накара да се почувствате изтощени и нещастни. Приемете се такива, каквито сте в момента, точно такива, каквито сте. След това можете да се чувствате свободни да развиете това себе си в най-позитивното себе си, което можете да бъдете! Така ще бъдете по-позитивни.

Поставете цели.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Целите ни дават по-положителна представа за живота. Изследванията показват, че поставянето на реалистична цел може да ви накара веднага да се почувствате по-уверени, по-позитивни и да повиши вашата самоефективност, дори ако не постигнете целта веднага. Поставянето на цели, които са лично значими за вас и са в съответствие с вашите ценности, ще ви помогне да ги постигнете и да продължите напред в живота си.

Започнете с малко с целите си.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Не стреляйте веднага към луната. Бавно и стабилно печели състезанието. Направете целите си конкретни. Целта „бъдете по-позитивни“ е страхотна, но е толкова голяма, че вероятно няма да имате представа как да започнете. Вместо това си поставете по-малки конкретни цели, като „Медитирайте два пъти седмично“ или „Усмихвайте се на непознат веднъж на ден.“

Формулирайте целите си положително.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Изследванията показват, че е по-вероятно да постигнете целите си, ако ги формулирате положително. С други думи, направете целите си нещо, към което работите, а не се опитвайте да избягвате. Например: „Спрете да ядете нездравословна храна“ е безполезна цел. Може да предизвика чувство на срам или вина. „Яжте 3 порции плодове и зеленчуци всеки ден“ е конкретно и положително.

Поддържайте целите си въз основа на собствените си действия и се центрирайте. Помнете, че не можете да контролирате никой друг. Ако си поставите цели, които изискват определен отговор от другите, в крайна сметка може да се почувствате разочаровани, ако нещата не вървят, както сте се надявали. Вместо това поставете цели, които зависят от това, което можете да контролирате – вашето собствено представяне. Така ще станете по-позитивни.

Водете си дневник.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Скорошни изследвания показват, че всъщност има математическа формула за положителност: три положителни емоции за всяка отрицателна емоция изглежда ви поддържат в здравословен баланс. Воденето на дневник може да ви помогне да видите всички емоционални преживявания през деня си и да определите къде вашето собствено съотношение се нуждае от корекция. Може също така да ви помогне да се съсредоточите върху положителните си преживявания, така че е по-вероятно да ги запомните за по-късно.

Воденето на дневник трябва да бъде нещо повече от списък с неща, които не ви харесват. Изследванията показват, че фокусирането само върху негативните емоции и преживявания в дневника ви ще ги засили, което ще ви накара да се чувствате по-негативни.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни снимка: pinterest

Вместо това напишете какво сте почувствали, без да го оценявате като добро или лошо. Например, едно негативно преживяване може да изглежда така: „Днес се почувствах наранен, когато колегата ми се пошегува с теглото ми.“

След това помислете за отговора си. Как реагирахте в момента? Как бихте избрали да отговорите сега, с малко разстояние? Например: „В момента се почувствах ужасен за себе си, сякаш бях безполезен. Сега, като си спомням за това, осъзнавам, че колегата ми казва нечувствителни неща на всички. Някой друг не може да определи мен или моята стойност. Само аз мога да го направя.”

Опитайте се да помислите как можете да използвате тези преживявания като учебни преживявания. Как можете да използвате това за личен растеж? Какво ще правиш следващия път? Например: „Следващия път, когато някой каже нещо обидно, ще помня, че техните преценки не ме определят. Също така ще кажа на колегата си, че коментарите му са нечувствителни и нараняват чувствата ми, така че да помня, че чувствата ми са важни.“ По този начин ще успеете да бъдете позитивни.

Не забравяйте да включите и положителните неща в дневника си!

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Отделянето дори на няколко минути, за да отбележите любезност от непознат, красив залез или приятен разговор с приятел, ще ви помогне да „съхраните“ тези спомени, така че да можете да си ги припомните по-късно. Освен ако не се съсредоточите върху тях, те вероятно ще минат точно покрай вашето внимание. Бъдете позитивни.

Практикувайте активна благодарност.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Благодарността е повече от чувство, тя е правене. Десетки проучвания показват, че благодарността е полезна за вас. То променя гледната ви точка почти веднага и наградите продължават да растат колкото повече практикувате. Благодарността ви помага да се чувствате по-позитивни, подобрява взаимоотношенията ви с другите, насърчава състраданието и увеличава чувството на щастие.

Някои хора са естествено по-високи в „характерната признателност“, естественото състояние на чувство на благодарност. Въпреки това, можете да насърчите „отношение на благодарност“, независимо какво ниво на „характерна признателност“ имате естествено!

Във взаимоотношения и ситуации избягвайте да подхождате към тях така, сякаш „заслужавате“ нещо от тях. Това не означава, че вярвате, че не заслужавате нищо, и не означава, че се примирявате с малтретиране или неуважение. Това просто означава, че трябва да се опитвате да подходите към нещата, без да чувствате, че имате „право“ на определен резултат, действие или полза.

Споделете своята благодарност с другите.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Споделянето на вашите чувства на благодарност с другите ви помага да „запаметите“ тези чувства в паметта си. Може също да вдъхне положителни чувства у хората, с които споделяте.Вижте дали имате приятел, който ще бъде ваш „партньор за благодарност“ и всеки ден споделяйте три неща, за които сте благодарни един на друг.

Направете усилие да разпознаете всички малки положителни неща, които се случват през деня. Запишете ги в дневник, направете снимки за вашия Instagram, пишете за тях в Twitter – всичко, което ви помага да разпознаете и запомните тези малки неща, за които сте благодарни. Например, ако вашите боровинкови палачинки са станали както трябва, или трафикът до работа не е бил лош, или вашият приятел ви е направил комплимент за облеклото ви, обърнете внимание на тези неща! Така ще се научите да бъдете позитивни.

Насладете се на тези добри неща.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Хората имат лошата склонност да се фокусират върху негативните неща и да оставят положителните неща да се плъзгат покрай нас. Когато забележите положителните неща в живота си, отделете малко време, за да ги признаете съзнателно. Опитайте се да ги „съхраните“ в паметта си.

Например, ако видите красива цветна градина по време на ежедневната си разходка, спрете за момент и си кажете: „Това е красив момент и искам да си спомня колко съм благодарен за него.“ Опитайте се да направите умствена „моментна снимка“ на момента. Това може да ви помогне да си спомните тези неща по-късно, когато имате трудно време или имате негативно преживяване. Мислете позитивно и ще имате добър живот.

Изберете утвърждения, които имат лично значение за вас.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Може да изберете да използвате утвърждения, които показват състрадание към тялото ви, към мислите ви за себе си или да си припомните вашите духовни традиции. Каквото и да ви кара да се чувствате позитивни и спокойни за себе си, направете го!

Например, можете да кажете нещо като „Тялото ми е здраво и умът ми е красив“ или „Днес ще направя всичко възможно, за да бъда мил“ или „Днес моето божество/духовна фигура е с мен, докато преминавам през деня“.

Ако имате проблеми с определена област, опитайте активно да се съсредоточите върху намирането на положителни утвърждения в тази област. Например, ако имате проблеми с образа на тялото, опитайте се да кажете нещо като: „Аз съм красив и силен“ или „Мога да се науча да обичам себе си, както обичам другите“ или „Аз съм достоен за любов и уважение“.

Култивирайте оптимизъм.

позитивни
Стъпки към повече щастие: как да бъдем позитивни

Изследователи през 70-те години откриха, че сред хората, които са спечелили от лотарията – събитие, което повечето от нас вероятно смятат за невероятно положително – не са били по-щастливи след една година от хората, които не са го направили. Това се дължи на хедоничната адаптация: хората имат „базова линия“ на щастие, към която се връщаме след външни събития (добри или лоши).Въпреки това, дори ако вашата естествена базова линия е доста ниска, можете активно да култивирате оптимизъм. Оптимизмът подобрява вашето самочувствие, общото усещане за благополучие и взаимоотношенията с другите.

Оптимизмът е начин за тълкуване на света. Благодарение на гъвкавостта на човешкия мозък можете да научите различни начини за тълкуване! Песимистичните възгледи гледат на света с непроменливи, интернализирани термини: „Всичко е несправедливо“, „Никога няма да мога да променя това“, „Животът ми“ гадно е и вината е моя.“ Оптимистичната перспектива гледа на света в гъвкави, ограничени условия. Бъдете позитивни ако искате да имате добър живот!

Tagged , , ,
на горе