Какво да правите, ако загубите портфейла си

Какво да правите, ако изгубите портфейла си
Интересно

Какво да правите, ако загубите портфейла си

В забързаното си ежедневие понякога сте разсеяни и склонни да забравяте вещи или да ги изпускате, докато тичате за автобуса, пазарувате или пътувате. Често при най-малкото невнимание може да станете жертва и на кражба, без да подозирате. Най-стресиращото нещо, което може да се случи в такъв момент, е да установите, че сте изгубили портфейла си. Пари, документи, дебитни карти, визитки – всичко може да изчезне за секунди, без да имаме представа къде, кога или как е станало. В такива моменти обаче е много важно да запазите спокойствие, за да намалите до минимум загубите. Ето няколко важни неща, които да направите:

Съобщете в банката си за загубата

Направете го незабавно. Обадете се в банката и кажете, че портмонето ви е загубено или откраднато, за да бъдат блокирани всички ваши сметки и да ви бъдат издадени нови карти. Така ще се предпазите от евентуални тегления на парите ви, без знанието ви.

Съобщете за кражбата

Уведомете компетентните органи, че ви липсват документите. По този начин ще се предпазите от това крадците да открият нова сметка на ваше име или да бъде изтеглен кредит, без дори да подозирате за това.

Сменете паролите си.

Загубата на портфейла ви може да компрометира вашата електронна поща, кредитна карта или банкови сметки. Изберете нови, силни пароли, за да защитите личната си информация. Не забравяйте да изберете и нови тайни въпроси и отговори.

Отидете в полицията

Подаването на сигнал в полицията помага за предотвратяване на измами, когато сте загубили портфейла си. Дори и да не вярвате, че органите на реда ще намерят крадеца, подайте сигнал. Това създава хартиена следа, която може да спомогне за оспорване на евентуални измами с кредитори, кредитни бюра и застрахователни компании. Също така уведомете полицията дали сте имали резервен ключ за къщата в портфейла си.

Подсигурете се предварително

Можете да намалите щетите при загуба на портфейла си и дори да спасите ситуацията, като предварително сте написали телефонния си номер и сте го сложили вътре в него. Все още има добри хора, които биха върнали намерена вещ на улицата или биха се обадили в полицията. Така можете да създадете още един вариант, който да ви предпази от по-сериозни загуби, като разчитате на добри хора.

Tagged , , , ,
на горе