Избери да не ти пука и живей щастливо – защото това е формулата за щастие

Психология

Избери да не ти пука и живей щастливо – защото това е формулата за щастие

Негативните мисли, емоции и зависимостта от чуждото мнение – изхвърлете ги. Не ви трябват. Абсурдно е вашият живот и вашите чувства да зависят от тях. Това е висша форма на мазохизъм, а силно вярвам, че не искате това.

 

Чуждото мнение е ужасно тежък и крайно ненужен товар. И колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-щастливи ще бъдем. Прекалената загриженост и тревожност не водят до нищо хубаво. Те съсипват нашата психика, а на по-късен етап, ако не успеем да ги овладеем, се отразяват неблагоприятно и на физическото ни здраве.

Животът не е лесен, да. Но независимо какво се случва, никога не трябва да губим вяра. А винаги трябва да се опитаме да запазим спокойствие. До колкото ситуацията ни позволява. Ако се тревожите за всяко нещо и всеки проблем прекалено много, по този начин вие се обричате на живот, изпълнен с негативни емоции и чувство.

Ето кои са предимствата на това да не ти пука от мнението на хората

 

Може да бъдеш себе си

Някои хора цял живот носят маски. Цял живот играят чужди роли, представяйки се с образ, крайно далечен от същността им. Питате се защо? Отговорът е много прост – за да се харесат на останалите. Не знам по каква причина повечето хора изпитват нужда от чуждото одобрение и от това да бъдат харесвани от всички.

И цял живот прикриват истинското си аз. Но дали това им носи щастие? Дали може да бъдеш горд, когато всяка сутрин, излизайки от вкъщи, слагаш маската, която всички харесват. И никога, дори за секунда не си себе си? Не се държиш като себе си.

Когато не ти пука за мнението на останалите и за това какво ще кажат и помислят за теб – ти може да бъдеш себе си. И знаете ли какво? Няма нищо по-прекрасно от това чувство.

Да не ти пука ти дава сила

Едва ли има човек на този свят, който да няма мечти и цели. Едва ли има някой, който не иска абсолютно нищо от този живот и съответно не иска да бъде щастлив. Когато си прекалено загрижен от това какво ще си помислят и кажат другите за теб, ти си изпълнен с неувереност. И винаги се страхуваш от провал и от това да не разочароваш останалите.

Да не ти пука ти дава сила. И спокойствие. И увереност. Когато не ти пука от мнението на хората, ти не се страхуваш, че може и да се провалиш. И следваш смело своите цели. Дори и да се провалиш, чуждото мнение не може да те нарани, нито да ти повлияе по някакъв начин. Защото единственото мнение, което има значение е твоето собствено.

Питате ли се как някои хора изглежда  толкова щастливи? Знаете ли защо? Защото те са осъзнали за тежкия товар, който години наред са носили и за неговата незначителна стойност. И как той се е опитал да унищожи живота им и да им отнеме правото на щастие.

Да не ти пука ти дава спокойствие

Когато се притесняваш прекалено много, никога не може да се насладиш на спокойствието. Напрежението, което изпитваш постоянно е толкова вредно и отново крайно ненужно. Не сте ли се чудили как в миналото сте се притеснявали за неща, които днес нямат абсолютно никакво значение и стойност и са просто минало? А струвало ли си е да си хабите нервите за тях? Не, нали. Сега не е по-различно.

Отново сте изпълнени с негативни мисли и притеснение по предстоящо събитие или случка, която ви е разтревожила. Но помнете, че каквото и да става сега, то след няколко години няма да има никакво значение. И е крайно ненужно и вредно всяко притеснение, защото стресът се отразява неблагоприятно на вашето здравословно състояние.

Обичаш свободно и избираш свободно

Знаете как е – любовта е сложна. Доста сложна. А отношенията между мъжа и жената понякога могат да бъдат повече от трагични. Особено, когато щастието на единия зависи от мнението на другия. Ето още едно от предимствата, когато наистина не ти пуска за мнението на хората, дори и да става въпрос за твоята половинка.

Да, малко или много тук е различно. Да, не може на 100 процента да не се интересуваш какво мисли той, но все пак няма да изживяваш всяка негова дума толкова много. И неговите критики няма да бележат психиката ти и да повлияят на самочувствието ти.

Няма по-голяма наслада от тази да живееш живота си без да си зависим от чуждото мнение, което така или иначе единствената му цел е да съсипе живота ти. Да се интересувате от чуждото мнение също не е особено благоприятно и препоръчително. Дори и да си най-добрият, винаги ще се намери някой, който няма да те хареса. Невъзможно е да се харесваш на всички, също както и ти не харесваш всички, нали?

 

 

Tagged , , , , , ,
на горе