Женска психосоматика: симптоми, зашифровани в езика на тялото

Женска психосоматика симптоми, зашифровани в езика на тялото
Добра форма

Женска психосоматика: симптоми, зашифровани в езика на тялото

Женска психосоматика: симптоми, зашифровани в езика на тялото, посочват психолози. Много от нас обръщат внимание на тялото си, едва когато започне да ни притеснява, да ни боли или някоя част от него не работи. Психосоматиката (от гръцки psyche – душа и soma – тяло) е направление в медицината и психологията, което изучава влиянието на психологическите фактори върху възникването и последващото развитие на соматични заболявания. С други думи, психосоматиката изучава връзката между душата и тялото на човека.

Женска психосоматика: симптоми, зашифровани в езика на тялото

Как мислите влияят на нашето здраве и кои са първите сигнали от тялото: 4 начина за стопиране на негативния поток от мисли

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Психосоматика на женските болести

Както се казва, най-важното е здравето, останалото ще дойде. Но в същото време много от нас обръщат внимание на тялото си само когато започне да ни притеснява, най-често в този случай борбата със симптомите започва с помощта на лекарства, операции или хапчета за болка.

И все пак, в момента все повече хора разбират, че тялото и душата са неразривно свързани и много заболявания могат да бъдат предизвикани от психологически проблеми, получени от стрес и неизразени емоции.

От психосоматична гледна точка това е така. И тогава е вярна не само древната поговорка: „Здрав дух в здраво тяло“, но е вярно и обратното: само със здрав дух тялото може да бъде здраво.

Също така, при този подход човек се разглежда като едно цяло, здравето като естествено състояние на природата, а болестта като проводник на важна информация от тялото ни за психичното ни неразположение.

Тоест, ние говорим за това, че всеки симптом винаги е сигнал за нашето вътрешно състояние, криптиран в езика на тялото. И колкото по-остър е той, толкова по-силен е този сигнал, който ни призовава да потърсим, да помислим, да се опитаме да разрешим този пъзел и най-важното – да премахнем или коригираме причината, породила симптома.

В тази статия ще говорим за езика на нашето тяло във всичко, свързано със заболяванията на женската репродуктивна система, от гледна точка на психосоматиката.

Нека започнем от края, първо ще се опитаме да отговорим на въпроса „какво да правя?“ Ако има проблеми със здравето (по-специално в здравето на жените). В психосоматиката алгоритъмът за излекуване от всяка болест (ако това вече не е необратим процес в тялото) е прост и се състои от две стъпки:

Етап 1.

Осъзнаване на причината, породила симптома. Звучи просто, но понякога отнема повече от един ден, за да го обмислите. И ако не можете, трябва да мислите със специалист, психолог, който работи с психосоматичен подход.

Следните въпроси могат да ви помогнат да стигнете до основната причина за заболяването (по време на консултация за дадени симптоми най-вероятно ще ви бъдат зададени тези въпроси от психолог): В коя част на тялото се е появил симптомът? Различните части на тялото „говорят“ за различни области от живота ни. Ако това са сдвоени органи или части от тялото, тогава отляво или отдясно?

Смята се, че лявата страна на тялото е за вътрешната, женска, майчина част от семейството. А дясната е за външната, социалната, мъжката, бащината част на семейството.

Какво е естеството на процеса, протичащ в тази част на тялото (защото, да речем, възпалението има едно психологическо значение, а например сърбежът има съвсем друго)?

Ако има болка, каква е тя? Силна, стрелкаща, чувство за разкъсване, пробиване? Говорят самите епитети, с които човек описва болката си.

Малко по-надолу ще се докоснем до езика на тялото по-широко по отношение на конкретни части на тялото на жената и процесите, протичащи в тях.

В кой момент е настъпила появата или влошаването на симптома, какво се случва или се е случвало в живота ви в този момент? Какъв симптом мислите, че може да бъде свързан с това? Понякога отговорът на този въпрос е очевиден, дори без да се знае езикът на психосоматиката.

Този симптом има ли „вторични ползи“? Тоест, какво позволява да се прави или да не се прави, по какъв начин пречи или помага? Кой симптом задоволява нуждата? Например, възпалителен процес във влагалището прави възможно да не правите секс или да не зачевате деца.

Като цяло, как този симптом променя живота ви и как се чувствате сами по отношение на тези промени? Мотивирани ли сте да се оправите? Какво ще ви даде облекчение от симптома, какво ще ви позволи да го направите, защо изобщо имате нужда от здравословно състояние? Този въпрос понякога поставя хората в ступор: „Как така? Никой не иска да се разболее…”.

Но все пак е желателно да намерите своя собствена, специфична мотивация, защото тя е тази, която определя резултата… Осъзнаването обаче не е изходът. Има много хора, които разбират всичко откъде, какво и защо, но това не им помага да се оправят.

Етап 2.

Следователно – втората стъпка е свързана с конкретни промени. Започнете да правите нещо различно, а не да използвате „услугите“ на симптома. Например, ако разберете, че сте „паднали“ с температура, защото всъщност много дълго време не сте си давали възможност просто да лежите под завивките, да се отпуснете и да се възстановите. След това, осъзнавайки това, продължете да си давате такава възможност, без да чакате „вой на сирена“ от тялото.

Сега нека да разгледаме директно езика на тялото. В тази статия ще засегнем фрагментарни органи и заболявания на женската полова област. Разбира се, всеки конкретен случай е необходимо да се разгледа конкретно, връщайки се към описаните по-горе въпроси. Но все пак нека зададем основните насоки.

Вагината е орган, пряко свързан със секса, следователно всички заболявания, които възникват в нея (възпаления, венерически заболявания, млечница), на езика на психосоматиката говорят за вътрешни конфликти, протести, страхове, неизпълнени желания или обратно, нежелание да правим секс, а също и идеята, че сексуалността са нещо мръсно и срамно. Особено, ако симптомът пречи на секса (например остро възпаление на влагалището) – това може да е начинът на тялото да каже „не“ на партньора, в случай че жената няма друг начин да го направи.

Яйчници. Те имат няколко важни функции. Първо, това е жлеза, която произвежда женски полови хормони, като естроген и прогестерон. Следователно – едно от значенията на симптомите, които се появяват в яйчниците, е темата за женствеността и свързаните с нея конфликти. Например, има такова заболяване на женската репродуктивна система, като адреногенитален синдром, когато една жена, вместо да произвежда хормони на стреса от надбъбречните жлези, произвежда мъжки полови хормони от яйчниците си, т.е. буквално тя се опитва да стане мъж.

Или поликистоза, когато, вместо една пълноценна яйцеклетка, готова за овулация, в яйчника има много течни везикули – сякаш тялото на жената не е решило дали да отглежда яйцеклетка.

Също така, всички патологии, свързани с менструацията (твърде болезнени, изобилни или, обратно, оскъдни периоди), разкриват вътрешни противоречия и негативни нагласи, за „да бъдеш жена“.

На второ място, яйчникът е хранилище на яйцеклетките, тоест генетичен материал – потенциал за размножаване. И ако има подсъзнателна нагласа, че раждането не може да продължи (например, за да не се повтарят ужасните истории, които са били в това семейство), тогава може да има кисти или празни фоликули, вместо овулация, както и операции за отстраняване яйчниците заедно със „злополучния“ материал. Същото може да бъде и с подсъзнателно нежелание да станете майка.

Матка. Вероятно вече се досещате, че самото име на това тяло ни напомня за най-важния човек за детето – майката. И тук има няколко варианта. Конфликти, трудни взаимоотношения, неизразени чувства към собствената ви майка. Например, възпалението на лигавицата на матката може да бъде вътрешна борба с фигурата на майката, бунт срещу нея.

Вътрешни конфликти, страхове, негативни програми, свързани със собственото реализирано или неуспешно майчинство. Тоест, „аз съм като майка“.

Например, миома на матката като сублимация на бременността в ситуация, когато една жена иска да забременее много страстно и дълго време, но по различни причини не си позволява да го направи. И вместо ембрион, расте миома в матката. Лекарите дори изчисляват миомите по седмици, като бременност.

Маточна шийка. Шийката на матката е, от една страна, „точка на пресичане“, защото през нея сперматозоидите навлизат в матката и се придвижват по-нататък към яйцеклетката. И ако заповедта „да не се допуска никого“ е подсъзнателно дадена, тогава шийката на матката може да развие полипи или да започне да произвежда антиспермални антитела.

И второ, шийката на матката е проекция на нашите устни и в процеса наинтимност тя се среща с главата на мъжкия полов орган, много близо и интимно, като „устни до устни“. Тогава например, хроничният цервицит (възпаление на вагиналния сегмент на шийката на матката) може да отразява недоверие към мъж или мъже, противоречиво отношение към тях. Ерозията (тоест като язва на шийката на матката) за наранена женска гордост или негодувание.

Фалопиеви тръби. Това е мястото, където се случва най-свещената среща на Земята – тази на сперматозоида и яйцеклетката. Ето защо, ако една жена има подсъзнателна задача да предотврати срещата им поради страх от бременност и раждане или други причини, тогава може да възникне запушване на тръбите. Това се случва по-често при жени, които искат да контролират всичко, дори вътретелесните естествени процеси.

Както можете да видите, общата рецепта за женското здраве, базирана на психосоматичен подход, е проста: бъдете в контакт със своята женственост, можете да се наслаждавате на секса, бъдете честни със себе си относно раждането и майчинството. И тогава нуждата от симптоми ще изчезне от само себе си, защото те са просто стратегии на тялото, насочени към изпълнение на нашата вътрешна молба. Не забравяйте, че здравето ни е в нашите ръце.

infomax-logo-50-15-HW Бен Афлек издаде „тайната диета“ на Джей Ло: Яде всичко и изглежда на 20 – уникална е!

Женска психосоматика: симптоми, зашифровани в езика на тялото

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе