Всичко за дървесната пепел и нейните приложения в градинарството (100 гр. пепел + 10 литра вода = течна тор)

Всичко за дървесната пепел и нейните приложения в градинарството
Идеи за дома

Всичко за дървесната пепел и нейните приложения в градинарството (100 гр. пепел + 10 литра вода = течна тор)

Дървесната пепел съдържа много важни елементи за почвата и растенията. Дървесната пепел е екологично чист продукт, който е полезен за зеленчуковите култури, овощните дървета и ягодоплодните храсти. Ценният естествен тор е с балансиран минерален състав и не съдържа хлор.

Попадайки в почвата, дървесната пепел нормализира киселинността. Създават се благоприятни условия за развитие на полезните почвени бактерии. Активирането на полезния микробиом подобрява качеството и количеството на реколтата.

Народни средства срещу листни въшки (15 доказани рецепти)

Ето защо не трябва да изхвърляте картофените обелки

Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

Състав на дървесната пепел? От кой вид дървета се получава най-добрата дървесна пепел? За кой тип почви е полезна?

Химичен състав на дървесната пепел?

дървесната пепел
Източник на изображението: www.pixabay.com

Дървесната пепел е калиев тор. Той е физиологично алкален, следователно подходящ за слабо кисели, кисели и неутрални почви. В допълнение към калиевия карбонат и трикалиевия фосфат се съдържа още:

-калциев карбонат;

-магнезиеви съединения;

-микроелементи (бор, силиций, цинк, манган).

Калциевият карбонат насърчава узряването. Калиевият трифосфат е отговорен за водния баланс в растителните клетки, подпомага нормалния растеж. Магнезият участва в метаболизма на въглехидратите. При недостиг хранителните и вкусовите качества на плодовете и зеленчуците се понижават.

Коя е най-полезната пепел?

Най-добрата пепел, която се използва в градинарството, се получава от изгарянето на дървета (широколистни, иглолистни), растителни остатъци и торф. Процентът на минералите зависи от суровината. До 30 % от калиевия карбонат и трикалиевия фосфат се съдържат в остатъчния продукт от горенето на слънчоглед, елда, до 40 % – в пепелта, получена от сухи картофени върхове, лозови пръчки.

Дървесен материал Калий (%)  

Фосфор (%)

 

Калций (%)
Бреза 14 7 36
Смърч 3 2.5 25
Върба 4.5 2 43.5
Бор 7 2 32
Торф 0.5-4.5 1-7 15-25

Ползите от пепелта за растенията

дървесната пепел

Нормално развитие: калият участва в процеса на фотосинтеза и образуването на хлорофил.

Като естествена тор: поради факта, че съдържанието на хранителни вещества вече е в оптимално съотношение и форма, пепелта е напълно готова за директно приложение върху растенията.

За лечение: Много вируси и растителни вредители не могат да понасят действието на пепелта.

Как да обогатите почвата с дървесната пепел през есента/пролетта?

През септември, октомври за зимен лук и чесън. Лехата се приготвя 2-3 седмици преди засаждане, като се добавят 2 чаши пепел на кв.м. При овощните дървета около корена в земята се заравят 100 гр. пепел на кв.м.

От март до май/юни (в зависимост от надморската височина) активно се прилага в градината, както следва (при норма на кв.м.):

-за цвекло, лук, моркови, пролетен чесън – 100 гр.;

-пипер, патладжан и домати – 300 гр.;

-всички видове зеле – 2 чаши;

-копър, маруля, боб и грах – 100 гр.

Картофите също реагират добре на допълнително подхранване с дървесна пепел.

Торене с инфузия от дървесната пепел

Чушките и доматите се наторяват с инфузия от пепел през първата половина на лятото, преди да се появят първите завръзчета. Пепелната течност насърчава растежа на вегетативната маса и цъфтежа.

Рецепта:

100 гр. дървесна пепел се заливат с 10 литра вода, остава се да настоява за 24 часа. Полейте около корена на растението, задължително на влажна почва. Необходимо количество на корен 0,5 л.

Краставици и тиквичките се торят през цялото лято – 1 път на 2 седмици.

Пепелната инфузия е подходяща за гладиоли, божури, рози, лилии, клематис. Зеленчуците и цветята, които се поливат редовно, са по-малко склонни да страдат от сива плесен, брашнеста мана, черен крак, клубен корен по зелето.

Дървесната пепел отблъсква охлюви, кръстоцветни бълхи, зелева и лукова муха.

Срещу листна въшка по краставици, чушки, ябълкови дървета, сливи, касис. По този начин се прогонват вредителите и се борят с гъбичните инфекции. Натрупаната през зимата пепел се разпръсква върху моравата. Това се извършва веднага след топенето на снега.

За пръскане:

С помощта на разтвор приготвен от 400 гр. дървесна пепел и 10 л. топла вода, растенията се напръскват срещу брашнеста мана, ларви, листни въшки, гъсеници на молци. Естествената отрова за вредители е готова на 3-ия ден. Преди употреба се прецежда през ситна цедка или марля.

Кои растения не бива да торите с дървесна пепел?

дървесната пепел
Източник на изображението: www.pixabay.com

 

 

 

 

 

Ацидофилните растения не харесват пепелта. За доброто им функциониране, те се нуждаят кисел състав на почвата. Сред стайните цветя това са:

-кала;

-камелия;

-хортензия;

-азалия;

-циперус.

Кои изкуствени торове не трябва да се смесват с пепел?

Фосфорните торове не се прилагат едновременно с пепелта. В резултат на химическа реакция се образува калциев фосфат, който не се усвоява от растенията. Да не се комбинира с азотни торове.

Дървесна пепел за стайни растения.

Дървесната пепел се използва активно от любителите на стайни растения. Инфузията се прилага успешно срещу листни въшки и бълхи. Листата и стъблата, обитавани от вредители, се прашат с прах или се напръскват с разтвор на пепел и сапун.

Рецепта:

-2 литра вода;

-4 с.л. пепел;

-30 мл. сапун.

При засаждане и пресаждане на стайни растения се прилага в суха форма към почвената смес. На 1 кг. субстрат се добавя 1 с.л. пепел и се разбърква добре.

За кореново подхранване се приготвя инфузия: 3 ч.л. се заливат с 1 литър вода, настоява 7 дни. От готовата инфузия към 1 литър вода се добавя 100 мл.

При симптоми на дефицит на калий и фосфор дървесната пепел се използва за листно подхранване. С отвара се пръскат листата. Хранителните вещества проникват в клетките и компенсират липсата на минерала.

Полезно е да използвате дървесната пепел, както в градината, така и за стайните растения. Естественият тор осигурява на почвата калий. Така растенията стават по-устойчиви на вредители и болести, а реколтата е с много по-добър вкус и отлични качества.

Всичко за дървесната пепел и нейните приложения в градинарството (100 гр. пепел + 10 литра вода = течна тор) 6 стъпки за подготовка на градината за пролетта

Всичко за дървесната пепел и нейните приложения в градинарството (100 гр. пепел + 10 литра вода = течна тор) Как да си направите зеленчукова градина

Всичко за дървесната пепел и нейните приложения в градинарството (100 гр. пепел + 10 литра вода = течна тор) Изкуствена трева за двор – алтернатива на райграса

Tagged , , ,
на горе