Диетата на древногръцките олимпийци
Добра форма

Диетата на древногръцките олимпийци

Без храна човечеството не би оцеляло. А от дълбока древност до ден днешен храната е играла и продължава да играе важна роля в живота на всеки един спортист. Интересна подробност дори е, че първият записан победител в състезание по бягане по време на Древните олимпийските игри през 776 г. пр. Хр, е бил готвач – Коройбос от Елис.

А древногръцката диета е предшественикът на популярната днес Средиземноморска диета. Ето какви са знанията ни за диетата на елините.

Храната е заемала огромна част от живота на жителите на Древна Гърция. Хранителният режим на повечето хора главно е бил съставен от хляб, зеленчуци и плодове. В днешно време причисляваме тези продукти като неделима част от Средиземноморската диета – модел на хранене, който е способствал за ниския процент сърдечни заболявания в региона. В древността най-популярният месен продукт бил рибата – обясним факт, предвид лесния достъп до морето за добив на морски дарове.

Диетите на спортистите, участвали в древните Олимпийски игри, са коренно различни от диетите на днешните атлети. Въпреки това, нуждата от повече протеини за оформяне на мускулите, както и на въглехидрати, за повече физическа енергия, остава непроменена. Тъй като древногръцките олимпийци са произхождали от семейства от по-високите класи в обществото, те са можели да си позволят да се хранят с повече бобови растения, богати на протеини, както и с месо, за да развиват мускулите си, а не да разчитат само на хляба, плодовете и зеленчуците.

Диетите на древните олимпийци са се основавали на сирене и зеленчуци, а по-късно част от тях става и месото. Кулинарният историк Франсин Сеган е открил документи с информация за олимпийски бегач, който е спечелил няколко поредни състезания, докато е бил подложен на диета, включваща само и единствено месо.

Според друга древна диета за спортисти, не е била позволена консумацията на хляб преди състезание, а са били употребявани само сушени смокини, считани за укрепващи мускулите и издръжливостта на човек.

Към хранителните режими на древните олимпийци е влизала и една вълшебна напитка. Виното е било популярно в цяла Древна Гърция, не само за пиене, но и за готвене. Дори Хипократ веднъж е дал съвет на практикуващите някакъв спорт, ако имат болки в мускулите “да се напият веднъж или два пъти” и така ще се изцерят.

Няма как да знаем дали разказите за диетите на олимпийците в Древността не са достигнали до нас преувеличени. Например не могат да бъдат доказани сведенията за митичната сила на атлета Милон. Древногръцкият борец от Кротон е печелил състезания в шест различни олимпиади. Литературата разказва за него следното: “Милон от Кротон е изяждал по 20 килограма месо с много хляб, изпивал е три стомни с вино. В Олимпия, той е вдигнал на раменете си четиригодишен бик, обиколил е с него стадиона, след което го е заколил и го е изял сам-самичък за един ден.”

Ако данните за количеството храна, което Милон е консумирал, са автентични, то борецът е приемал поне 57 000 ккал (238 500 кДж) на ден!

И днес…

… общоизвестни са ползите от средиземноморска диета. Тя дори беше поставена в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Средиземноморската диета е начин на живот и фокусът й е върху чистите и полезни храни. Този начин на хранене включва растителна храна, риба и набляга на зехтина, ядките и семената. И в днешния вариант на древногръцката диета червеното вино е позволено.

на горе