Ден на труда, Ден на лоялността, Ден на бащата в Израел. Какъв празник е 1 май?

Ден на труда, Ден на лоялността, Ден на бащата в Израел. Какъв празник е 1 май?
Интересно

Ден на труда, Ден на лоялността, Ден на бащата в Израел. Какъв празник е 1 май?

Започва дългоочакваният месец май, един от най-обичаните в годината. Ние редовно споделяме с вас актуална информация за празници и други важни събития в календара. И тази статия е доказателство за това. Този път ще ви разкажем за празника 1 май и всичко свързано с тази дата.

Ден на труда, Ден на лоялността, Ден на бащата в Израел. Какъв празник е 1 май?

Новата седмица 1-7 Май носи успех, финансови печалби и хармония за 5 зодии

Щастие и сбъднати мечти през м. Май за 4 зодии

Празникът 1 май

Първият ден на май в различните страни и култури е посветен на различни събития. 1 май е Ден на труда, в световен мащаб се нарича Международен ден на труда , който се празнува в 143 страни по света.

Но 1 май е празник още на:

Международен ден на слънчогледа;
Световен ден на любовта;
Ден за защита на носорозите;
Пролетен фестивал
Ден на училищните директори;
Ден на лоялността, Ден на закона, Ден на шоколадовото парфе, Ден на чистокръвното куче в САЩ;
Ден на момината сълза във Франция;
Ден на майката в Литва;
Ден на бащата в Израел;
рожден ден на Буда в Южна Корея;
Ден на конституцията в Аржентина, Латвия и Маршаловите острови.
В църковния календар – Денят на св. Йосиф, както и денят на паметта на св. Йоан, мъчениците Виктор Зотик, Зинон, Акиндин и Севериан, св. Козма, мъченик Йоан Нови, Максимовската икона на Богородица.

Ден на труда

1 май – Ден на труда, дата, посветена на историческо събитие. Всичко започва в американския град Чикаго. На 1 май 1886 г. стотици хиляди работници в индустриалните центрове на Съединените щати излизат по улиците с протести и транспаранти. Основната причина за първите стачки в страната са мизерните заплати, липсата на социални гаранции и използването на детски труд. Сред исканията на работниците бяха въвеждането на 8-часов работен ден и правото на създаване на работнически организации. Но тъй като продължителността на работния ден непрекъснато нарастваше и можеше да достигне 15-20 часа на ден, искането за намаляването му стана решаващо.

Въпреки усилията на стачкуващите властите успяха да потушат стачките, включително и с груба сила. Но духът на промяната вече витаеше във въздуха. Затова по-късно хиляди хора в други страни излязоха на протести, защитавайки правата си.
През 1889 г. Парижкият конгрес на Втория интернационал решава да създаде нов празник. 1 май 1890 г. е обявен за Ден на солидарността на работниците по света и е предложено да бъде отбелязан с демонстрации.

Празникът 1 май в България

Денят на труда е сред официалните празници в Република България.

Първият опит за честване на Първи май в България е от Типографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно, тъй като в социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ), държавни и местни ръководители.

След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от социалисти и комунисти, като най-значителни са концертите на открито на Българската социалистическа партия.

infomax-logo-50-15-HW Бен Афлек издаде „тайната диета“ на Джей Ло: Яде всичко и изглежда на 20 – уникална е!

Ден на труда, Ден на лоялността, Ден на бащата в Израел. Какъв празник е 1 май?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе