Прости лайфхакове, за да се отървете от гордостта

Прости лайфхакове, за да се отървете от гордостта
Психология

Прости лайфхакове, за да се отървете от гордостта

Прости лайфхакове, за да се отървете от гордостта, посочват психолози. Тъмната страна на гордостта е изпадането в илюзия, в която човек се отделя от света и дори му се противопоставя.

Гордостта е чувство за стойност и уникалност, което идва от това да бъдеш издигнат над другите. Това свръхразвито ЕГО поражда високомерие, презрение, осъждане, желание за унижение на другите.

Причината за чувството за собствена значимост или гордост (то е арогантност, суета) е проста и сложна едновременно. Изследване доказа, че човек се ръководи от вроден комплекс за малоценност. Именно във вродения комплекс за малоценност се крие основата за появата на последваща гордост.

От тази гледна точка гордостта действа като „психологически патерици“, които помагат на човек да поддържа собственото си самочувствие.

Голямото ЕГО ни доближава до състоянието на Създателя, в което можем да разгърнем максимално потенциала си, това е светлата му страна. Тъмната страна на ЕГО-то е изпадането в илюзорно състояние.

В истинската любов няма място за безразличие, гордост и лъжи

Как да превъзмогнете гордостта си във връзката

Дневен хороскоп

Наличието на „разпалена“ гордост може да се разпознае по признаците:

  • Желанието винаги да бъдете прави във всичко
  • Желанието винаги да побеждавате
  • Готовност да действате единствено в собствените си интереси
  • Желанието да носите отговорност за действията и съдбите на другите
  • Не приемате никакви съвети
  • Готовност да давате съвети, когато не ви питат
  • Категорични сте в изказванията и преценките си
  • Неспособност да благодарите искрено на другите хора.

В резултат на гордостта можем да имаме голяма колекция от негодувание и разочарование в хората. Такъв човек изпитва вътрешно напрежение в общуването с други хора и редовно влиза в конфликти.

Технология за контрол на гордостта:

Метод номер 1. Вършете „мръсната“ работа. Работа, която смятате, че е под достойнството ви. Това много добре „обосновава“ чувството за собствена значимост.

Метод номер 2. Мислете почтително. При среща с човек мислено му се поклонете. Поклоните от древни времена са били ритуали на уважение към другия на фона на омаловажаването на тяхното значение.

Метод номер 3. Максимално внимание към говорещия. Първо се опитайте да разберете и след това да бъдете разбрани. Мълчаливо слушайте говорещия и не отговаряйте веднага. Опитайте се да разберете значението на всяка дума.

Метод номер 4. Приемане на други хора. Другите хора не трябва да бъдат такива, каквито искате вие. Приемайте хората с всичките им характеристики, дори нещо да не ви харесва.

Метод номер 5. Благодарете всеки ден! Дори и най-минималното действие, насочено към вас, е добре да се посреща с благодарност, идваща от сърцето.

Изберете един от тези методи всяка сутрин и го практикувайте през целия ден. Методи, които са прости по природа, дълбоки и ефективни по съдържание. Резултатите ще се появят под формата на положителни емоции: вдъхновение и благодарност, радост и удовлетворение.

infomax-logo-50-15-HW Николета Лозанова пали пожари по пътя си

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе