8 начина да преодолеете страха от отхвърляне

8 начина да преодолеете страха от отхвърляне
Любов и партньорство Психология

8 начина да преодолеете страха от отхвърляне

Ако искате да преодолеете препятствията в живота си, вие полагате усилия да ви се случват хубави неща. Не винаги ще сте щастливи и ще си имате работа с проблеми, но ако запазите кураж, ще продължите напред. Същото важи и когато искате да преодолеете вашия страх от отхвърляне. Много хора се притесняват толкова много, когато става въпрос за отхвърляне, и е важно да се отбележи, че всеки се страхува от отхвърляне в някаква степен. Когато обаче развиете прекомерен страх, той ще започне да вреди на взаимоотношенията ви и на самовъзприемането ви. Независимо дали сте се замисляли за това, страхът от отхвърляне може да се отрази негативно на взаимоотношенията ви и трябва да преодолеете тази бариера. В края на краищата, страхът е негативна емоция, която ще се просмуче от вас и в цялото ви партньорство, ако не внимавате.

Ето някои неща, които страхът от отхвърляне може да причини на взаимоотношенията ви и сте длъжни да преодолеете това:

Ревност

Когато се страхувате от отхвърляне, вие си мислите, че някой ще ви отхвърли. Тази емоция обикновено се корени във факта, че смятате, че партньорът ви ще намери някой по-добър от вас. Тези чувства на ревност или подозрение, особено ако се проявяват, могат сериозно да навредят на връзката. Нормално е понякога да изпитвате известна ревност, но ако започнете да обвинявате партньора си в неща, които може да е направил или не, защото не смятате, че сте достатъчно привлекателни, това само ще влоши партньорството ви. Ако искате да преодолеете ревността и страхът от отхвърляне трябва да сте непоклатими.

Отблъскване на партньора

Това може да изглежда нелогично, но може да се случи. Може би се чудите защо някой би отблъснал партньора си, когато се страхува да не бъде отхвърлен. В това няма никакъв смисъл, нали? Всъщност има. Виждате ли, в съзнанието на човека, който се страхува от отхвърляне, той си мисли: „Аз ще ги отхвърля, преди те да ме отхвърлят“. Това може да доведе до отдръпване в емоционален и физически план, изолиране или правене на каквото и да е друго, за да се отдалечите от тях. Опитайте се да преодолеете тези мисли.

Трудност при поставянето на граници

Ако сте човек, който обича хората, тогава страхът ви от отхвърляне може да ви възпрепятства да поставяте граници и трябва да преодолеете това. Може дори да се окаже, че оставате в деструктивни връзки по-дълго, отколкото трябва, защото ви е трудно да ги напуснете. Страхувате се да останете сами. Поради това позволявате на хората да се разхождат навсякъде около вас. Нямате никакви граници, които даден човек не може да премине. Ако имахте по-висока самооценка, щяхте да се изправите срещу страха си от отхвърляне и щяхте да можете да отстоявате себе си.

Страхувате се да споделите мнението си

Когато споделяте мнението си, това отваря риск от отхвърляне, ако някой не е съгласен с вас. Ако имате нужда някой да се съгласи с вас, значи страхът ви от отхвърляне е твърде силен. Никой няма да се съгласи с всичко. Ако се окаже, че държите езика си зад зъбите и не казвате какво наистина чувствате, това е лош знак и трябва да се опитате да преодолеете това, което ви спира. Всеки има право на собствено мнение, без да се страхува, че ще бъде съден от други хора.

Ако към това се прибави и тревожността, това може да е рецепта за превръщане в отшелник… завинаги обречен на дълбините на самотния си дом. Ако това ви прилича и отчаяно търсите начин да изхвърлите завинаги от живота си страха от отхвърляне е хубаво да преодолеете всички тези неща.

Предлагаме ви списък с безотказни стъпки, с които да преодолеете страха си и да се уверите, че той ще остане настрана:

Дишайте

Когато получите отказ, може да се окаже, че сте заслепени. Когато това се случи, е лесно да позволите на ума, тялото, емоциите и мислите ви да излязат извън контрол. Може да се почувствате така, сякаш се спускате по спиралата надолу. Ако случаят е такъв, трябва просто да започнете с дишането, за да преодолеете критичния момент. Спрете мислите си, съберете се и се съсредоточете върху дишането си. Това е добър начин да се успокоите, за да можете да погледнете нещата в перспектива.

Разберете защо сте получили отказ

Понякога не сте сигурни защо сте получили отказ и това може да ви нарани, защото нямате отговори. Понякога обаче можете да получите отговори и да преодолеете това по-лесно. Това може да стане, като попитате човека, който ви е отхвърлил, или като се опитате да разберете сами. Можете да направите известен самоанализ, за да се опитате да определите дали сте направили нещо нередно. Може би сте го направили, а може би не сте го направили. Ако сте го направили, тогава можете да се научите да се справяте по-добре в бъдеще. Ако попитате човека защо ви е отхвърлил и той не ви даде основателна причина, тогава не го приемайте лично.

Определете защо се страхувате от отхвърляне

Отхвърлянето се отразява негативно на всички. Ако се чувствате особено зле, установете защо това е така. Преди да можете да преодолеете страха от отхвърляне, трябва да знаете защо той е толкова лош страх на първо място. Били ли сте унизени от това, че някога сте били отхвърлени? Това преобръща ли света ви с главата надолу? Или просто лесно се смущавате? Решете какъв е той за вас, след което се изправете срещу тези въпроси поотделно.

да преодолеете
8 начина да преодолеете страха от отхвърляне

Освободете се от вината

Може би са ви отхвърлили, защото сте направили нещо нередно. Може би сте изневерили, излъгали или предали някого. Въпреки че това не е добро поведение, трябва да научите урока си и да си простите. Задържането на вината няма да ви помогне в бъдеще и да преодолеете това нещо. Когато знаеш по-добре, постъпваш по-добре. Използвайте тази вина като мотивация да станете по-добър човек и може би няма да получавате толкова често отказ.

„Страхът“ е просто състояние на ума.

Ако се замислите, почти всички хора са преживявали отхвърляне в някакъв момент от живота си, но все още са живи и функционират. Със сигурност и вие сте отхвърляли хора. Това просто се случва. Ако се замислите малко, ще установите, че именно страхът, а не отхвърлянето, ви прави уязвими. Ако загубите ирационалния страх, ще възприемате отхвърлянето като нещо нормално, като по този начин ще ви помогне да се страхувате по-малко от действителното отхвърляне, а също и да избегнете ефектите, свързани с тези страхове. Определено така ще ви е по-лесно да преодолеете моментът с отхвърлянето и процесите около него.

Напомняйте си, че отхвърлянето се случва на всеки

Отхвърлянето е просто част от ежедневието. Отхвърлянето няма да ви убие. Били сте и вероятно ще продължите да бъдете отхвърляни и все още ще сте тук, живи и функциониращи. Няма как да преодолеете страхът от това някой да предпочете друг вместо вас без да разберете, че нищо фатално не се е случило.

Обмислете най-лошия и най-добрия сценарий

В повечето случаи хората се страхуват от отхвърляне, защото не знаят какъв ще бъде резултатът. Това е неизвестността. За да се отървете от този страх, разгледайте най-добрия и най-лошия сценарий. Когато определите абсолютно най-лошото нещо, което би могло да се случи в ситуация, в която отхвърлянето е заплаха, ще бъдете много по-подготвени да преодолеете всичко, което застане на пътя ви. Може дори да осъзнаете, че да бъдете отхвърлени все пак не е най-лошото.

Прекарвайте време в работа върху себе си

Друга причина, поради която хората се страхуват толкова силно от отхвърляне, е тяхната несигурност. Те не са много уверени в себе си и това води до по-голям страх, че ще се провалят и ще бъдат отхвърлени. Отделете известно време за работа върху себе си, за да развиете силно чувство за устойчивост. Прочетете някои книги, за да придобиете знания, помогнете в някакъв приют или просто се поглезете. Ако трябва, поговорете с терапевт. Превръщането ви в по-добър човек ще облекчи страха от отхвърляне, защото няма да основавате стойността си на мнението на другите.

Упражнения

Всеки знае, че упражненията са полезни за тялото, но те са полезни и за ума и душата ви. Натоварването ще ви се отрази добре във всички аспекти. То ви позволява да се освободите от напрежението и стреса и да избистрите ума си. То също така ви помага да се грижите за себе си и да поддържате здравето си. Тъй като отхвърлянето и страхът от отхвърляне могат да доведат до претоварване с отрицателни емоции, редовните упражнения могат да помогнат на тялото ви да се нормализира и да се върне към равновесие.

Утвърждавайте чувствата си

Въпреки че емоциите ви са реални за вас, има вероятност все още да се съмнявате, че имате право да се чувствате по начина, по който се чувствате. Но е нормално да изпитвате емоциите си. Всъщност отначало ги изпитвайте напълно. Потвърдете себе си. Бъдете добри към себе си и си повтаряйте в ума, че имате пълното право да се чувствате отхвърлени. Това се случва на всеки. Колкото по-бързо успеете да приемете и утвърдите емоциите си, толкова по-бързо ще можете да преодолеете трудностите и страхът.

да преодолеете
8 начина да преодолеете страха от отхвърляне

Осъзнайте стойността си

Подобно на това, че работата върху това да станете по-добър човек може да облекчи страха от отхвърляне, придобиването на известна самооценка и увереност може да направи чудеса. Уверените в себе си хора са тези, които излизат и преследват всичко, без да се страхуват от резултата. Купете си нещо, което ще ви накара да се чувствате добре. Започнете да посещавате фитнеса изключително усилено, за да подобрите имиджа на тялото си. Друг чудесен начин да повишите увереността си е да вземете урок по бокс. Това е чудесна тренировка и ви кара да се чувствате силни, уверени и безстрашни.

Както виждате, да преодолеете страха си от отхвърляне може да изглежда сложно, но има много малки стъпки, които да ви приближат към целта. Вие сте по-силни, отколкото си мислите, просто се освободете от страховете и си позволете да бъдете щастливи.

Tagged , , ,
на горе