Грешки, които правим при прането на чаршафите

Грешки, които правим при прането на чаршафите
Идеи за дома

Грешки, които правим при прането на чаршафите

След тежък ден в работата, всеки мечтае да се прибере вкъщи по-бързо. Няма нищо по-приятно от това да легнете в леглото си, покрито с току-що изпрани чаршафи. Макар на пръв поглед да изглежда лесно да изперете правилно този тип спално бельо, ако имате желание да удължите живота му, трябва да положите някои усилия.

Препоръчително е чаршафите да се сменят всяка седмица, но ако някой от семейството ви има алергия към прах или полени, трябва да го правите още по-често. Изборът на подходящ препарат също не бива да се пренебрегва.

Ето някои от най-често допусканите грешки в грижата за чаршафите:

Препълвате пералнята

Може да ви блазни идеята да изперете цялото спално бельо с едно пускане на пералнята, но ви трябват поне няколко, за получите нужния ефект. Чаршафите трябва да се въртят, за да се изперат добре. Днешните перални с голям обем вероятно могат да побират доста чаршафи наведнъж, но въпреки това не бива да ги препълвате. Поставяйте ги вътре един по един, без да ги мачкате на топка.

Използвате грешна програма

Изборът на програма за силно замърсени дрехи не е необходима (освен ако по вашите чаршафи няма сериозни петна). Добре е те да се перат на нормална програма или на такава за цветни дрехи, каквито поддържат новите перални, като така пак ще се изчистят. Тези варианти са по-щадящи и по-кратки, като охлаждат водата постепенно за по-малко измачкване.

Сушите ги твърде дълго

Спалното бельо се нуждае от повече време, за да се изсуши, отколкото обикновените дрехи. Оставянето на чаршафи в сушилнята по-дълго, уж за по-голяма сигурност, обаче е това, което може да доведе до свиването им. Прекомерното изсушаване също е проблем, като води и до измачкване, така че опитайте да ги държите вътре по-кратко време.

Сушите заедно чаршафи и кърпи

Чаршафите се сушат по-бързо от кърпите, така че когато те вече ще са сухи, хавлиите вероятно ще останат мокри, затова ги разделяйте. Ако все пак искате да ги комбинирате с нещо, може да сложите леки памучни тъкани при чаршафите, но с кърпите ще имате проблеми.

Tagged , ,
на горе