Фантастичната ЛЕЧЕБНА сила на ГЛУХАРЧЕТО (Рецепти от народната медицина)

Грижа за тялото Здраве и добра форма Интересно

Фантастичната ЛЕЧЕБНА сила на ГЛУХАРЧЕТО (Рецепти от народната медицина)

В много европейски страни, в САЩ, Индия и Япония, поради фантастичната лечебна сила на глухарчето, то се отглежда в специални плантации. От цялата структура на растението се приготвя лечебен сок, от листата се правят салати, а от цветовете – лечебно сладко и вино.

Фантастичната лечебна сила на обикновеното глухарче.

1. Лечение на ревматизъм.

Трябва да ядете стъбла от глухарче. Консумират се сурови – колкото тялото ви позволява, за да се чувствате комфортно. Най-добре е стъблата да се ядат на третия ден след откъсване на цветето, когато стъблата станат леко кафеникави и се изпълнят с много лечебен сок.

Наберете и веднага наситнете цвят от глухарче. Смесете със захар в съотношение 1:1. Оставете на открито място за един ден, но на сянка, след което съхранявайте в хладилника. След 1,5 седмици прецедете съдържанието. Използвайте произволно, колкото повече, толкова по-добре. Няма да навреди, с изключение на тези, които не могат да консумират захар!

2. При артрит и полиартрит.

Късайте по 10 цветчета дневно, дъвчете до каша и преглътнете. За хронична форма на заболяването, цветята се изсушават за зимата, след това се запарват с вряла вода и се ядат по 1 с.л./дневно, сутрин на празен стомах.

3. При проблеми с щитовидната жлеза.

Смесете листа от глухарче с малко зелени водорасли, няколко стръка магданоз, варено цвекло. Подправете с растително масло. Тази комбинация е много силен източник на йод за тялото.

Голямото количество магнезий, съдържащо се във вълшебното глухарче, помага за лечение на нервната система, сърцето. Повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

4. Лечебен мед от глухарче.

Този мед може да лекува ставни заболявания, да изведе камъни от жлъчката и бъбреците, да подобри метаболизма, значително подобрява работата на органите за детоксикация – черен дроб и бъбреци. Такъв мед трябва да се консумира в период от 2 години, въпреки, че се съобщава и за 1 година.

За приготвяне на мед от глухарче, е необходимо да съберете цвят първия първия масов цъфтеж. Изберете екологично чисто място, на разстояние от 2-3 км. от пътищата. За един човек за 1 година са необходими 3 литра мед.

Рецепта 1. За 1 литър мед се събират 350 цвята глухарче, заедно със зелената основа, но без стъблото. Изплакнете обилно цялата цветна маса със студена вода. След това залейте с 1 литър студена вода, поставете съда на огъня, оставете да заври. Необходимо е да къкри 1 час под похлупак.

Изсипете в гевгир и когато течността се отцеди, отстранете цветната маса. В полученият зелен „бульон“ добавете 1 кг. захар. След като заври, течността се остава на слаб огън за 1 час.

15 минути преди да изтече времето, изстискайте сока на един лимон. Оставете течността да престои до следващата сутрин. Вашият лечебен мед от глухарче е готово.

Прием: Приемайте по 1 ч.л./3 пъти дневно.

Рецепта 2. 200 броя свежи цветове от глухарче се изплакват обилно със студена вода. Сложете цветовете в тенджера и добавете 1 нарязан на едно лимон, който е измит старателно. Залейте 500 мл. вода и варете 10 минути, на слаб огън. Оставете да престои 24 часа. След това прецедете масата.

Отстранете цветната маса и добавете 750 гр. захар към „бульона“, оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Варете 30 минути, на среден огън. Бурканчетата трябва да са предварително залети с вряла вода. Напълнете горещата течност и веднага затворете капачките. Обърнете бурканчетата с капачката надолу и оставете да изстинат.

Рецепта 3. 400 броя цвят от глухарче, 1 л. вода, 1 кг. захар. За тази рецепта не е необходимо да миете цветовете, в противен случай, ще отмиете прашеца. Поставете цветовете на глухарчетата в тенджера и ги залейте с топла вода. Захлупете и оставете, докато водата изстине. Прецедете, добавете захарта и варете още 20-30 минути. Когато сместа заври, ще се появи пяна. Задължително отстранете. За киселинност може да добавите лимонов сок към сладкото (точно преди да свалите от котлона). Повторете същата процедура с бурканите, посочена в Рецепта 3.

!ВНИМАНИЕ! Медът НЕ ТРЯБВА да се консумира от деца под 19 години, докато не приключи развитието на опорно-двигателната система, скелета. Има опасност медът от глухарче да увреди недоразвитата млада костна тъкан!

Корените на глухарчето са ценната част от растението. В народната медицина настойка от корени на глухарче се използва при различни заболявания: на далака, на панкреаса и щитовидната жлеза, при висока киселинност, възпаление на лимфните възли, запек, фурункулоза, обриви. Прахът от корен от глухарче лекува рани, изгаряния, язви по кожата.

През есента коренът натрупва много повече хранителни вещества.

Извадете и измийте със студена вода корените от глухарче. След това корените се сушат на таван с добра вентилация или под сенници, разстилани на тънък слой върху хартия или плат. Може да се суши във фурни или сушилни при температура 40-50 °C. Събраните през май и смлени на каша корени от глухарче се прилагат за лечение на хемороиди и спиране на маточното кървене (увийте кашата в марля и сложете като тампон).

Рецепти за отвара от корени на глухарче.

Рецепта 1. Необходими са 10-20 гр. настъргани сушени корени на 200 мл. вода. Варете 10 минути. Приемайте 1 с.л. преди хранене.

Рецепта 2. 2 ч.л. настъргани сушени корени се оставят за 10 минути в чаша вода. Отварата се приема по ½ чаша 2 пъти дневно, 20 минути преди хранене.

Есенните корени съдържат до 40 % инулин, естествен роднина на инсулина, което ги прави ценен помощник на диабетиците.

При диабет се прави салата от сурови есенни корени, както и кафе от корена, предварително изсушени, запечени в тиган и след това смлени на прах. В чаша вряла вода се слага 1 ч.л. суха маса.

За жлъчегонен чай: 3 с.л. наситнени корени от глухарче се заливат с 2 чаши гореща вода. Оставете 20 минути, прецедете. Приемайте през устата по 1 чаша, 2 пъти дневно.

За повишаване на апетита, при запек: 1 ч.л. ситно нарязан сух корен се запарва като чай в чаша вряла вода, кисне 20 минути, охлажда се и се прецежда. Тази настойка се приема ½ час преди хранене, по 1/4 чаша, 3-4 пъти дневно.

При атеросклероза на мозъчните съдове, за понижаване на холестерола и извеждане на токсините от тялото. За целта се пие прах от счукани сухи корени от глухарче. Разтворете в малко вода 1 ч.л., 3 пъти дневно, преди хранене.

Маслото от цвят на глухарче има фантастична лечебна сила.

Силно препоръчвано при чернодробни заболявания и камъни в жлъчката, при чест запек, като холеретично средство и всякакви проблеми със стомашно-чревния тракт (гастрит, колит).

Приемайте по 1 с.л./3 пъти дневно, преди хранене или по време на хранене.

Помага при лечението на много кожни заболявания, хронични рани, белези, екземи. Върху засегнатите места се налагат ленени салфетки, напоени с масло.

5. Масло от глухарче.

Откъснете глухарчето заедно със стъблото, при сухо и слънчево време. Събраната маса се смила, докато се появи сок и се прехвърля в стъклени буркани, наполовина пълни. Останалото пространство до върха долейте с прясно растително масло (всякакво). Запечатете с марля и оставете на ярко слънце за 1 ден. След 3 седмици филтрирайте, изстискайте и съхранявайте на стайна температура, далеч от светлина.

6. Сок от глухарче.

При пародонтоза можете да приготвите терапевтичен коктейл: 2-3 с.л. сок от моркови, 3 с.л. сок от глухарче, 1 с.л. мед и добавете сок от черна ряпа до горната част на чашата. Пийте сутрин на празен стомах, 1 път дневно.

Рецепта 1. Цялото растение, заедно с корена, листата и цветовете се минава през месомелачка, сокът се изцежда през марля. За консервиране: Към 0,5 л. от получения сок се добавя 100 мл. силен алкохол или 400 мл. водка. Съхранявайте в стерилни буркани.

Рецепта 2. Добавете 150 мл. водка към 700 мл. сок от глухарче. Оставете на хладно. След известно време сокът ще стане леко кисел, но няма нужда да се безпокоите от това. Образуваната при слаба ферментация млечна киселина подобрява качеството на сока. Влияе добре на храносмилането, инхибира гнилостните процеси в хранопровода.

Рецепта 3. Щом наберете цветовете, ги поставете трилитров стъклен буркан. Разкъсайте цъфтящите съцветия и ги сложете в буркана. Поръсете с 1-1,5 кг. захар. Работете на слоеве. Напълнете буркана наполовина и уплътнете с дървена бъркалка, но работете нежно. Можете да добавите няколко капки вода.

Трябва да получите сок, с кафеникав цвят, леко горчив, но приятен на вкус. Варете за кратко време, след това изцедете. Поради високото съдържание на захар, сокът може да се съхранява на хладно място. Приемайте по 1 ч.л./дневно или като добавка към чай.

!ВНИМАНИЕ! Глухарчето може да предизвика стомашно разстройство. Поради това растението не се използва при стомашно-чревни разстройства.

Не е желателно да се приемат продукти от глухарче с тежка хипотонична дискинезия на жлъчния мехур.

Не трябва да използвате глухарче при алергичен дерматит, тъй като цветята на глухарчето и техният прашец могат да причинят алергична реакция. При симптоми на грип лечението с глухарче трябва да се прекрати.

7. Здравословни салати – рецепти.

За салати листата от глухарче се използват само през периода на цъфтеж, след като глухарчето избледнее, няма смисъл да ги събирате. Младите листа през пролетта не горчат толкова. Летните листа се накисват  за 30-40 минути във вода, за да се извлече горчивината.

Рецепта 1. Салатата от глухарче с майонеза или заквасена сметана. Може да добавите варени картофи, цвекло, грах, лук, моркови, оцет, нарязано яйце, чесън, копър. Можете да използвате дресинг от растително масло, оцет, захар, сол, смлян черен пипер и вода за салати от глухарчета.

Рецепта 2. 100 гр. листа от глухарче, същото количество зелен лук и 50 гр. магданоз или целина, 1 сварено яйце. Подправете със заквасена сметана, сол и добавете 1 ч.л. захар, разтворена в супена лъжица 5 % оцет.

Защо да пиете чай от глухарче преди лягане?

Не всички от нас знаят, че отварата от глухарче има лечебни свойства. За повечето хора глухарчето е плевел. Способността на глухарчето да се размножава бързо и да вирее на трудни условия, ясно говорят за естествената му природна сила.

За здравето на черния дроб и бъбреците.

По време на сън, нашият черен дроб започва да работи активно. Тогава настъпват основните процеси за детокс на тялото ни, обработката на различни ензими и производство на витамини.

Благодарение на тази напитка черният дроб върши работата си перфектно.

Отварата от глухарче спомагат работата на бъбреците.

Чаят предпазва пикочните пътища от размножаване на микроби, а също така регулира баланса на натрий и калий в организма.

Бори се с възпалението.

Глухарчето съдържа мастни киселини, антиоксиданти (като бета-каротин), витамин С, калий, желязо, калций, магнезий, цинк, фосфор и витамин D.

Този невероятен коктейл от хранителни вещества улеснява тялото ни да се бори с възпалителните процеси.

Ако през нощта ръцете и краката ви изтръпнат: опитайте да пиете отвара от глухарче всеки ден преди лягане.

Помага при запек.

Глухарчето е богат източник на диетични фибри, поради което се използва за лечение на различни заболявания на храносмилателната система.

Освен това облекчава стомашните болки и предотвратява образуването на газове.

Лечебен еликсир за черния дроб.

Глухарчето е от голяма полза за работата на черния дроб, жлъчния мехур, кръвта, бъбреците, далака.

Горчивият му вкус стимулира свиването на жлъчните пътища и е отличен тоник за черния дроб. Растението има диуретичен и ободряващ ефект.

Залейте 1 ч.л. сухи корени от глухарче с 0,25 л. вряла вода, изчакайте да изстине (10 минути). Пийте този чай 2 до 3 пъти на ден в продължение на четири до шест седмици. Това почистване се прави през пролетта или лятото.

През пролетта можете да дъвчете млади стъбла от глухарче ежедневно, да добавяте към салата, пресни сокове.

Чернодробните заболявания се развиват не само на основата на хроничен алкохолизъм. Хората, които не злоупотребяват с алкохол, лесно могат да станат жертва на хепатит или холецистит. Чернодробни болки, образуване на камъни в жлъчката, възпалителни процеси и уголемяване на черния дроб – такива заболявания са характерни за хора на различна възраст.

При силна болка в черния дроб, причинена от наличие на камъни или възпалителен процес, обикновено се приготвя отвара от листа на глухарче, за която са ви необходими 2 с.л. пресни или 1 с.л. сушени. Залейте с 0,5 л. студена вода, сложете да кипене. Оставете да изстине, филтрирайте.

Получената течност се приема по 100 мл. сутрин на гладно и 50 мл. преди лягане. Ден от лечението и болката в черния дроб ще намалее. До седмица би трябвало да изчезнат напълно. Курсът на лечение с такава отвара, е най-малко 10-12 дни.

Много често причината за проблемите с черния дроб се крие в работата на жлъчката, която запушва каналите и пречи в отстраняването на токсините. В този случай можете да използвате отвара, която се приготвя от цветовете на глухарче.

Отделете ги от стъблата и сложете на перваза на прозореца, за около 5-7 часа, така че леко да увехнат. След това 2 с.л. от този цвят, трябва да се добавят в 0,5 л. вода. Получената смес трябва да заври, да се охлади. Приема се по 100-150 мл. няколко пъти на ден, преди хранене. Важно е да изпиете цялото количество през деня, а на сутринта да приготвите прясна отвара. Курсът на прочистване е най-малко 10 дни.

Смути от глухарче и босилек.

Необходими продукти:

– 1 с.л. корен от глухарче на прах;

– 1 ч.л. босилек на прах;

– 2 чаши кокосово мляко (или подобно);

– 1 банан;

– 1 с.л. какао на прах;

– 1 с.л. конопено семе или бадемово масло;

– няколко кубчета лед.

ВНИМНИЕ! ЗАПОМНЕТЕ, че глухарчето не се консумира по време на бременност и от хора с жлъчни проблеми!!!

ТУЧЕНИЦА-вълшебната БИЛКА, която помага при много заболявания 

ТУЧЕНИЦА-плевелът чудо! Отлична ХРАНА за целия организъм! (Рецепти за готвене) 

Изключителните ползи от копривата (Част 1) 

Изключителните ползи от копривата (Част 2) – Народна медицина 

Изключителните ползи от копривата (Част 3): Козметика и Кулинария 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Споделено
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе
Copy link
Powered by Social Snap