Всичко за кафето
Интересно

Всичко за кафето

КЪДЕ РАСТЕ КАФЕТО?

Кафе дърветата са вечно зелени тропически храсти от рода Кофеа, които растат между Тропика на Рака и Тропика на Козирога. Двата най-важни от търговска гледна точка са сортовете Арабика и Робуста.

Повечето растения от сорта Арабика представляват големи храсти с тъмно зелени овални листа.  Плодовете на Арабика се формират и узряват в рамките на 7-9 месеца и обикновено съдържат по две плоски семена или т.нар. кафе зърна.

Растенията от сорта Робуста са по-големи храсти или малки дървета до 10 м. височина. До узряването на плодовете им са необходими около 11 месеца, а зрънцата им са овални и по-малки от тези на Арабика.

Идеалната температура за отглеждане на Арабика е 15-24 °С, а за Робуста е 24-30°С. Кафето се нуждае от 1500-3000 мм. средно годишни валежи, като Арабика се нуждае по-малко от всички останали видове. За разлика от Робуста, която расте на не повече от 800 м. надморска височина, растенията Арабика могат да бъдат отглеждани в още по-високи и дори хълмисти райони.

Всичко за кафетоПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТА

Тъй като кафето основно се отглежда в планински райони, използването на механични комбайни не е възможно и плодовете се берат на ръка. Изключение прави само Бразилия, където сравнително равнинната земна повърхност и огромните кафе плантации позволяват използването на машини.

Средно едно кафе дърво ражда от 2 до 4 килограма кафе плодове, а един добър берач може да събере от 45 до 90 кг. плодове, което се равнява на 9 до 18 кг. кафе зърна.

Кафето може да се събира по два начина:

  • събиране на всички плодове от клонката – ръчно или механично
  • събиране само на узрелите плодове – този метод е доста скъп и трудоемък, защото се осъществява само ръчно. Използва се при бране на по-фините Арабика зърна.

РАЗТВОРИМО КАФЕ

Разтворимото кафе се прави от изпечени и смлени кафе зърна. За да се запази вкуса и аромата, те се заливат с топла вода. Процесът е подобен на този при използването на кафе машина у дома. Така полученият кафе екстракт се изсушава по един от следните два начина: Spray-drying (сушене с топъл въздух) или Freezed-drying (сушене чрез замразяване):

Spray-drying:

При този процес  кафе екстрактът се изсушава чрез впръскване на силна струя топъл въздух. Водата бързо се изпарява, а кафе екстрактът се превръща в тинктура, която лесно може да бъде оформена в гранули за по-лесна дозировка и съхранение. Качеството на аромата и вкуса се запазват именно поради изключително бързото изсушаване на кафе екстракта.

Freezed-drying:

При този метод кафе екстрактът се замразява при температура -40°С, като се натрошава на по-малки гранули. Така замразените гранули се изсушават на по-ниска температура и във вакуумна среда. Тези условия позволяват качеството на вкуса и аромата да се запазят в гранулите.

Най-накрая разтворимото кафе се пакетира в метални кутии, стъклени буркани или по-малки пакети.

Всичко за кафетоНАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ДНЕС

Кафе насаждения растат в близо 90 страни в Южна и Централна Америка, Карибския басейн, Африка и Азия. ¾ от отглежданото кафе е сорт Арабика. Най-често се отглежда в Латинска Америка, Централна и Източна Азия, Индия и от части в Индонезия. Сортът Робуста се отглежда в Централна и Западна Африка, Югоизточна Азия и от части в Бразилия.

Най-големия производител на кафе е Бразилия, но Виетнам утрои своя износ само за 4 години от 1995 до 1999 г. и стана основен производител на сорт Робуста.Третият по важност производител е Индонезия.

ПЪРВИЧНА ПРЕРАБОТКА

След прибирането на реколтата, следващата стъпка е отделянето на кафе зърната от плодовете. Има два начина, по които да се осъществи това: сух и мокър метод.

Сухият или т.нар. натурален метод представлява изсушаване на целия плод. Това е най-старият и простичък метод,  който изисква и най-малко машини. Събраните плодове се сортират и почистват на ръка, като от тях се отстраняват неузрелите, презрелите или увредени плодове, всякакви клонки и листа. Това също може да се осъществи като плодовете се потопят във вода.

Кафе плодовете се разпръскват на слънце върху бетонена, тухлена или друга повърхност. Докато се сушат, кафе зърната се разбъркват, за да се ускори процеса. Може да отнеме около 4 седмици, преди кафе плодовете да са достатъчно сухи. За по-големи кафе плантации може да се използва механично сушене, което да ускори процеса. Сушените кафе плодове са крехки, но с твърда повърхност и влажност не повече от 12,5 %. Те се съхраняват в силози до изпращането им в мелници, където обелките се отстраняват от кафе зърната. След това зелените кафе зърна се сортират и класифицират за продажба. Почти всички Робуста насаждения се преработват по този начин. Сухият метод се използва за преработка и на голяма част от Арабика насаждения, отглеждани в Бразилия, повечето от тези в Етиопия, Хаити и Парагвай, както и доста от тези в Индия и Еквадор.

Мокрият метод е свързан с използване на специално оборудване и наличието на вода. Както и при предишния метод, така и при този, кафе плодовете първо се почистват, след това се слагат в машина, която чрез изстискване отделя месестата част и люспата от кафе зърната. Те все пак остават обвити в тънък слой клей и пергаментно покритие. Последващото почистване на зърната отстранява остатъците от месестата част на обвивката. Поставени в големи контейнери, натуралните ензими разграждат лепкавата повърхност от кафе зърната. Тази част от процеса отнема от 24 до 36 часа. след това кафе зърната се почистват старателно, а влажността им достига до 57%.

За да се намали до желаните 12,5 %, кафе зърната се сушат на слънце, мехнично или комбинирано. Така преработените зърна се нуждаят само от 8-10 дни на пряка слънчева светлина, за да достигнат необходимата влажност. Точно преди продажбата, обработеното по мокрия метод кафе, се освобождава от пергамента, почиства, проверява, сортира и класифицира.

ПЕЧЕНЕ И МЕЛЕНЕ

По време на печене се формира характерния кафе аромат, както и типичния кафяв цвят на зърната. Познати са над 1000 различни кафе аромата. В зависимост от условията, при които се пече кафето, се постига различен вкус, спрямо предпочитанията на потребителите.

Зелените кафе зърна се пекат на температура от 140 до 180 °С за период от 1,5 до 20 минути. Изпечените кафе зърна се оставят, докато изстинат и се пакетират, вече готови за продажба.

Ако е необходимо, кафето може да бъде предварително смляно, като големината на отделните частици зависи от последваща употреба (еспресо машини, кафе машини с филтър, инстантно кафе).

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

infomax-logo-50-15-HW Посланието на Седмицата на висшата мода в Париж-по-малко дързост, повече класика

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе