Вредно ли е да бягате в мразовита зима?
Добра форма Интересно

Вредно ли е да бягате в мразовита зима?

При бягане на лед има голям риск от нараняване, при -15 градуса на въздуха дихателните органи са хипотермични, мразовитият въздух причинява кашлица – но може ли това да уплаши обичащите да бягат.

Решихме да разберем колко верни са тези „истории на ужасите“ и споделяме мнението на трима експерти, които работят в Русия – там, където в голяма част от зимните месеци е доста студено.

Константин Глеков, треньор в училището по бягане I Love Supersport:

„Има две противоположни мнения за зимното бягане. Първо, това е вредно – тъй като студеният въздух навлиза в дихателните пътища и рискът от настинка се увеличава. Второ: зимното бягане е полезно – защото тялото е закалено, а имунитетът и настроението се подобряват. Споделям втория. Всички хора са различни. За едни и при температура от -5 градуса вече не е приятно за бягане. В този случай, разбира се, влезте да тренирате на закрито. Други се чувстват добре при бягане дори при -30 градуса. Така че преценете как се чувствате. При по-ниски температури вече е необходимо да се загрее по-старателно. Нужни са и по-специални дрехи за такива условия.”

Анастасия Ростовцева, треньор в I Love Supersport Running и I Love Supersport Skiing, специалист в високопланинското бягане:

„Не виждам никаква опасност при зимния джогинг. Скиорите например тренират при всякакви настинки, има и дори астматици. И по отношение на ефекта върху дихателните пътища бягането не се различава от ските. Друго нещо е, че комфортът зависи не само от температурата, но и от влажността. Случва се, че вече при -3 градуса става трудно да дишате и да бягате, но при -20 градуса и сух въздух всичко е наред. Фокусирайте се върху времето и собственото си усещане.

Да: в студа лицето замръзва и косата замръзва. Но всичко това може да бъде решено: косата може да бъде скрита под шапка, а бузите и носът могат да бъдат покрити с маска, запечатани с ленти или увити в шал.”

Сергей Марковски, треньор по лека атлетика:

„Няма нищо престъпно в зимното бягане. Веднъж проведох тренировка при -27 градуса. Аз замръзнах, а състезателите ми междувременно съвсем спокойно си свършиха работата. Като цяло до -27 градуса можете спокойно да бягате (освен ако, разбира се, няма забрани от лекаря) – просто бъдете внимателни към екипировката. Също така, не препоръчвам дишането през носа: през зимата се вдишва по-малко въздух и често носът се запушва, което кара пулса да се покачва. Оказва се, че при ниско темпо, вместо обичайните 140, пулсът достига 150-160 – а ние не се нуждаем от това.”

Tagged , ,
на горе