Боли ви гърбът Лекувайте зъбите си!
Добра форма

Боли ви гърбът? Лекувайте зъбите си!

Боли ви гърбът? Лекувайте зъбите си, съветват експерти. Ако почувствате болки в гърба, не трябва веднага да бягате за масажни процедури. Човешкото тяло е хармонична система, в която всичко е взаимосвързано. Зъболекарите твърдят, че причината за болката може да е дори в зъбите.

Как са свързани зъбите и гърбът?

Медицинските експерти смятат, че състоянието на устната кухина и захапката влияе върху позата. При хората черепът е разположен на първия шиен прешлен, а дъгите на зъбите в затворено положение поддържат тежестта на черепа. Доста тежкото тегло на главата е равномерно разпределено върху зъбите. Най-здрави и големи са кътниците, те поемат най-голямото натоварване, а предните зъби са най-тънките, тъй като служат само за раздробяване на храната.

Зъбите, върху които пада най-голямото натоварване, са кътниците, а след това намаляват на свой ред. В този низходящ ред тежестта на черепа се разпределя върху тях. Ако зъбите са с недостатъчна височина, поради неправилна захапка, лошо поставени пломби или липса на зъб, тогава центърът на тежестта се измества. Натискът е върху други зъби, унищожавайки ги, а неравномерно задържаният череп причинява изкривяване на позата.

Ако няколко зъба са унищожени или липсват, тогава черепът вече не може да лежи напълно върху зъбните дъги и пада с цялата си тежест върху гръбначния стълб, причинявайки компресия. Гръбначният стълб, изпитващ постоянно натоварване, започва да се свива и това се проявява чрез различни патологии – изкривяване, прищипване на мускулите, на нервните окончания, оказва натиск върху вътрешните органи, артериите, хрущялните тъкани. В резултат на тези компресии възникват болкови синдроми и хронични заболявания.

Как да спасим гърбът си?

Децата трябва да бъдат научени да държат гърба си изправен от ранна възраст. Някога в женските гимназии момичетата от началните класове ходели по време на междучасията с голяма линийка зад гърба си, която се държала със свити лакти. Тя ги карала да държат гърба си изправен и създавала навик за цял живот за отлична стойка.

Сега много деца са диагностицирани със сколиоза – изкривяване на гръбначния стълб надясно или наляво, което прогресира с възрастта и провокира много заболявания и нарушения в тялото. За да предпазите детето от заболявания на гръбначния стълб, трябва да му се дава възможност всеки ден да се занимава с дейности на открито, поне за един час да ходи, да бяга, да скача.

Храненето трябва да бъде пълноценно, с голямо количество витамини, особено от група В. В случай на нарушение на позата, е необходимо да се изпълняват специални гимнастически упражнения, които допринасят за симетрично натоварване на мускулите на гърба. За да развиете правилния баланс, упражненията за релаксация, комплексите за разтягане и дишане ще помогнат много, защото премахват блокажите и стягането, и осигуряват необходимото равномерно натоварване на всички мускулни групи.

Как да коригираме проблемите със стойката на гърбът?

В детска възраст по-често се диагностицира сколиоза, а при млади хора и възрастни се открива изкривяване напред (лордоза) или назад (кифоза). Заседналият начин на живот, работата в офиса, липсата на редовна физическа активност води до факта, че лошата стойка се влошава от слабостта на повечето мускули, особено на коремните. А слабите коремни мускули водят до факта, че други групи изпитват повишено напрежение, постоянно не са в добра форма – това са тъканите на тила, шията и долната част на гърба. Центърът на тежестта се измества още повече и основното натоварване пада върху междупрешленните дискове, което обяснява тяхната изпъкналост – херния, разрушаване и пролапс. Ако човек има изпъкнал корем, тогава определено ще има и заоблен гръб, и обратно.

Така че, за да коригирате стойката и да премахнете болката в гърбът, трябва да подходите комплексно:

укрепване на мускулите на перитонеума и гърба за създаване на мускулен корсет, който ще поддържа всички органи и самия гръбначен стълб във физиологично правилна позиция;

лекувайте всички зъби, ако има некачествени пломби или липсват някои от тях, поставете имплант;

за да бъде захапката правилна, трябва да дишате през носа – поради дишането през устата горните зъбни дъги не получават опора от долните

Не забравяйте да правите укрепващи упражнения. Започнете, като се изправите от легнало в седнало положение. За начало се задръжте с една ръка, а след това, когато мускулите станат малко по-силни, го направете без помощта на ръцете. Можете да легнете на твърда повърхност и да поставите тежка книга на стомаха си, а след това да я повдигнете с дъха и коремните си мускули. Трябва да правите различни наклони, а упражнението „лодка“ работи добре за укрепване на мускулния корсет. То се прави в легнала позиция по корем, на твърда повърхност. След това повдигате ръцете напред и краката в дъга, на 45 градуса спрямо земята. Главата също е изправена.

Но ако има херния на гръбнака или сериозни нарушения, трябва да се консултирате с лекар за упражненията и натоварванията, тъй като някои от тях имат противопоказания при тези състояния.

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе