Билката-която-подпомага-растежа-на-косата
Здраве и красота

Билката, която подпомага растежа на косата

Дървото гинко билоба е широко популярно с качествата си да подобрява паметта. Толкова е известно с това, че има десетки вицове, като например: В аптеката: Имате ли гинко билоба?; Да имаме.: Какво имате? Или пък: купих си гинко билоба, но забравям да го пия.

Но добавката от гинко билоба има още редица свойства, които са полезни за нашето здраве. А едни от тях е свързано и с нашата суета – може да помогне и при растежа на косата.

Въпреки че листата от дърветата гинко билоба се използват от векове, изследванията за потенциалните им ползи им все не са толкова широко застъпени. Но пък, скорошно проучване във Великобритания, описано от Daily Express, твърди, че приемането на гинко билоба има обещаващи резултати за възстановяването на изтъняващите косми на косата.

Авторите на изследването обясняват: „Доказано е, че системното поглъщане на екстракти от гинко билоба увеличава и поддържа периферната микрокапилярна циркулация, което в крайна сметка подобрява или поддържа растежа на косата.“ С други думи, приемът на гинко билоба спомога за увеличаване на притока на кръв, който след това укрепва и стимулира космените фоликули да растат.

В изследването се казва още, че тази полза е установена при локални лечения, които също съдържат гинко. Предишни изследвания наблюдават подобни ползи от гинко билоба, като японско проучване, което също твърди, че може да се използва като тоник за коса за насърчаване на възстановяването на косата.

Определено трябва да се направят още проучвания, за да се провери колко полезно е гинко билоба за укрепване на косата. Но докато чакате учените да поработят по темата не ви пречи да се консултирате с вашия лекар за добавяне на добавката към ежедневието ви. Не би трябвало да има вреда от приема му и да се надяваме, че накрая ще имате пищната коса, за която сте мечтали!

А иначе гинко билобата  расте в определени райони в Източен Китай. Смята се дори, че дървото вече не се среща в дивата природа.

Tagged , , , ,
на горе