Барплот в кухнята – предимства и недостатъци, съвети за избор

Барплот в кухнята
Идеи за дома

Барплот в кухнята – предимства и недостатъци, съвети за избор

Бар плотът в кухнята е едно много интересно решение в дизайна на модерните кухни. Той изпълнява не само функцията на маса, но и може да се използва като полезна работна повърхност. Подобно интериорно решение е особено добър избор за малки кухни, както и за жилища тип студия, където често пъти няма възможност за създаване на отделна трапезария.

Барплот в кухнята

Както при всяко решение за организация на пространството, барплотът в кухнята има своите предимства и недостатъци. Нека да ги разгледаме по-обстойно.

Предимства:

  • Барплотът е чудесно решение за компактни кухни. Той не заема твърде много място и е чудесен избор за място, където да се сервира лека закуска, питие със салата, предястия и други.
  • Понякога е възможно да се организира място за съхранение под бар плота, което също е едно много добро решение.
  • Бар плотът помага да се използва оптимално пространството в кухнята, без да го претрупва.
  • Също така е чудесен за зониране на пространството.
  • Съвременните модели барплотове идват с атрактивен дизайн, който може да разнообрази чудесно кухненския интериор.

Недостатъци:

Колкото и да е практичен, барплотът не може да замести напълно функцията на трапезната маса, поради което не е подходящ за организиране на празнични семейни вечери и посрещане на гости.

Обикновено барплотовете имат височина около 110 см, поради което изниква необходимост да бъдат закупени допълнителни бар столове.

Разновидности на барплотове за кухнята

 

Вграден бар плот

Барплот в кухнята

Тази версия представлява продължение на работната повърхност на кухненският плот. В този случай бар плотът има същата височина като него. Подобни модели са много удобни, тъй като отдолу могат да бъдат разположени рафтове. Вграден барплот се предпочита главно от собствениците на малки помещения.

Бар плот на две нива

Барплот в кухнята

За разлика от предишната версия, този модел се състои от две части. Едната се използва като барплот, а другата като работна повърхност. Това решение е подходящо за просторна кухня и гарантира оптимално използване на пространството.

Бар плот до прозореца

Барплот в кухнята

В малката кухня често няма достатъчно място дори за барплот. Затова той се комбинира с перваза на прозореца. Това е чудесен вариант, особено ако имате красива гледка навън.

на горе