Aнонимно писмо от мъж до неговата жена: Искам да си намериш работа…

Любов и партньорство

Aнонимно писмо от мъж до неговата жена: Искам да си намериш работа…

 

Може ли един мъж да си позволи да покаже отчаяние? Има ли право да моли жена си да намери работа, чувствайки, че скоро ще „изгори жив“, опитвайки се сам да издърпа финансовата подкрепа на семейството? Известното британско издание The Guardian публикува анонимно писмо от съпруг до съпругата му, в което той я моли да започне да печели пари . Не можахме да подминем толкова важна тема, затова публикуваме нейния превод на нашия уебсайт. 

 

„Все още си спомням вълнението, което изпитах, когато те видях за първи път в юридическия факултет. Блестеше сред потока от мрачни и нервни лица. Бързо ми стана ясно, че си мила, земна, а също и лоялна към приятелите и семейството си. След дипломирането бяхме неразделни. Издържахме изпита, който дава право на адвокатска професия и се оженихме. Бъдещето изглеждаше светло – двама брилянтни юристи със светли умове, подкрепяни от семействата си, готови да създадат собствено семейство и бъдеще.

 

Започнах кариерата си, като прекарвах изтощителни часове в много напрежение и постоянен стрес, което е толкова типично за младите юристи. Изведнъж ти прояви неочаквано колебание относно намирането на добра работа и изобщо на някаква работа за себе си. След лек натиск от моя страна, но най-вече защото имаше студентски заем (заем, даден на студенти за покриване на разходите им за обучение), ти започна да се занимаваш с нелегална работа. По-подходящо беше за някой, който имаше половината от нашето образование и интелигентност, но не и за теб, освен това тази работа беше ниско платена.

Тогава дойде първата бременност – нещо, което и двамата много искахме. Тя изцяло насочи вниманието ти към най-важната работа на света – майчинството. Няколко години по-късно бяхме благословени с второ дете. Мина време, децата растяха. През цялото това време ти никога не бе работила по професията си, въпреки че и двете деца бяха на училище по цял ден, а първото ни дете сега е на път да отиде в колеж.

Постигнах добър напредък по кариерната стълбица. С много труд успях да осигуря всичко, което хората от средната класа трябва да притежават: хубава къща в безопасен и тих район, годишна ваканция, щастливи и здрави деца и парите, които сме заделили за тяхното висше образование. Но всичко това ми дойде на чудовищна цена. Нивото на стрес, в което се намирам всеки ден, се увеличава заедно с размера на отговорностите в работата. И здравето ми рязко се влоши. Хората, които не бях виждал от много години, потръпваха при вида ми, когато се срещахме отново. Уви, неведнъж съм чувал с крайчеца на ухото си как познати в разговор забелязват колко съм остарял.

Не съм сигурен, че мога да живея с това темпо през следващите 25 години. Често мечтая да напусна фирмата си и да заема по-малко отговорна позиция и ти също да намериш работа за себе си – дори и най-скромната – така че тя по някакъв начин да помогне за компенсиране на финансовия недостатък, който може да се появи в нашето семейство.

 

В продължение на много години те молех  да си намериш работа, каквато и да е работа. По-голямата част от свободното си време ти помагам в къщи, помагах и с отглеждането на децата. Разбирам, че традиционните роли на половете често потискат жените, но това също е нож с две остриета. Бих се чувствал по-малко самотен и съкрушен, ако ми помагаше и с финансите за нашето семейство, макар и малко.

Но не се случи. Стана ми ясно, че си доволна от моята работа, от която съм смъртоносно уморен, и от огромния стрес, свързан с изграждането на кариера, който започвам да мразя все повече и повече.

 

Прекалено си заета с доброволчески дейности, различни хобита и спортни тренировки. Постоянно общуваш с жени, които са в подобна ситуация, предпочитайки да си стоят вкъщи и да не ходят на работа. Всички се оплаквате от финансови затруднения, но никоя от вас не е обмисляла сериозно възможността  да си намери работа, за да облекчи тежестта на съпрузите си и поне малко да помогнат на семейния бюджет.

Аз не искам да започваш работа, за да мога да си купя скъп Jaguar или вила край морето. Искам да си намериш работа, за да мога да се преместя на друга по-малко стресираща позиция и да не се налага да понижаваме стандарта си на живот.

Искам да си намериш работа, за да не се събуждам посред нощ в студена пот, защото кариерата ми е единственото нещо, от което завиди бъдещето на всички нас.

Искам да започнеш да работиш и ние да се чувстваме като истински партньори, а аз да спра да се чувствам като животно, чиято роля е единствено да осигурява пари.

Искам дъщеря ни да те види в работна среда и това я мотивира да започне да гради кариерата си. Така че тя никога да не бъде толкова зависима от един човек, както ти си от мен, без значение колко много я обича (и ще я обича).

Но най-вече искам да си намериш работа, за да се чувствам обичан и не чак толкова самотен.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе