Лесна Питка със сирене
Приготвяне
60 минути
Готвене
40 минути
Общо
100 минути
Порции
8 порции
Питката със сирене е традиционно българско печиво, което е лесно за приготвяне и р много вкусно. Ето една подробна рецепта, която можеш да приготвиш без затруднение, както за празник, така и в делничен ден:
Необходими продукти
Необходими продукти на питка със сирене:
- – 500 г брашно
- – 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна мая)
- – 1 ч.л. сол
- – 1 с.л. захар
- – 300 мл топла вода
- – 4 с.л. олио или зехтин
- – 200 г натрошено сирене
- – 1 яйце за намазване
- – Сусам за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне на питка със сирене:
1. Приготвяне на тестото:- В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете маята, захарта и топлата вода. Разбъркайте добре, докато се получи гладко тесто. Добавете олиото и продължете да месите, докато тестото стане меко и еластично. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
2. Втасване:- Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.
3. Разделяне и оформяне на тестото:- След като тестото втаса, го разделете на четири почти равни части. Оформете всяка част на топче и ги разточете до големината на тавата.
4. Подреждане на корите: – Редете всяка кора в намазнена тава (около 30 см диаметър). Намажете всяка кора с олио и поръсете с натрошено сирене. Повторете процеса с останалите три кори.
5. Нарязване и оформяне:- Завийте на руло всички кори заедно и нарежете на равни части. Всяка получена „розичка“ наредете в тавата, като оставяте разстояние една от друга.
6. Второ втасване: – Покрийте питката с кърпа и я оставете да втаса за около 20 минути.
7. Печене:- Загрейте фурната на 180°C. Намажете питката с разбито яйце и поръсете със сусам (ако желаете). Печете за около 40 минути или до златисто кафяво.
8. Сервиране: – Извадете питката от фурната и я оставете да изстине леко преди сервиране. Може да я поднесете топла или на стайна температура.
Приятен апетит!
Питка цвете с плънка от сирене и кашкавал
Вкусът на България най-добрите рецепти за баница