28 октомври – Световен ден на анимацията

28 октомври - Световен ден на анимацията
Празници

28 октомври – Световен ден на анимацията

На Международния ден на анимацията, 28 октомври, е време да се свържете с вътрешното си дете и да си спомните кога сте мислили, че най-доброто нещо, което можете да направите в живота, е да гледате анимационни филми. Разбира се, зрелостта и изтънчеността са повишили оценката ви за движещи се статични изображения, така че днес споделяте световен интерес към тази творческа форма на изкуство и жизнена индустрия.

Анимацията започва като експериментално изкуство и бързо се превръща в значим аспект на световната култура. Първоначално създадена като забавление за деца, тя днес обхваща голям спектър от теми и жанрове и е насочена към всички възрастови групи. С времето анимацията се развива, включвайки нови техники и технологии, като 3D анимация, компютърна анимация и анимация с добавена реалност.

История на Международния ден на анимацията

ден на анимацията
28 октомври – Световен ден на анимацията снимка: freepik

На 28 октомври отбелязваме, учреден, за да подчертае и признае силата на анимационното изкуство и таланта на неговите артисти.

През 2002 г. Международната асоциация на анимационното кино, която е част от ЮНЕСКО, започва официалното честване на този празник. Датата е избрана заради първата прожекция на анимационен филм в историята – на френския художник Шарл-Емил Рейно през 1892 г. – три години преди кинематографа на братя Люмиер. Той кръщава представлението си „светлинни пантомими“, което е прототип на съвременните анимационни филмчета.

Историята на първия анимационен филм е предшествана от изобретяването на съответната технология. До този момент е имало изобретения като зоетроп или стария и добре познат и днес метод на флип книгата. Рейно патентова на 21 декември 1877 г. апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента. Той кръщава изобретението си праксиноскоп. Следващата стъпка е да основе през декември 1888 г. „Оптичен театър“. Първата прожекция на 28 октомври 1892 г. предизвиква фурор.Първият късометражен ням филм на Рейно – „Бедният Пиеро“ (Pauvre Pierrot), 1891 г.

По това време в Европа са се случвали десетки представления и демонстрации на изобретения. Инженерната мисъл е вряла и кипяла, но праксиноскопът на Рейно удивлява освен с инженерна необикновеност, но и с художественото представяне. Амбициран от успеха, Рейно инвестира всичко в изобретението си. За негово нещастие обаче Люмиер изобретяват и патентоват кинематографа през 1895 г. Рейно скоропостижно фалира и изхвърля голяма част от рисунките си в р. Сена. Но изобретението не остава напразно – още от зората на киното анимацията има своето незаменимо място. Там, където свободата да фантазираш форми и цветове не познава ограничения.

Първият анимационен филм, заснет от американеца Джеймс Стюарт Блектон на лента, се казва „Хумористични фази на смешни лица“ (Humorous Phases of Funny Faces), 1906 г. От тогава до сега анимацията е едно от най-бързо развиващите се изкуства и категоричен белег на развитието на технологиите изобщо. Тя е самостоятелно изкуство, но и има място в почти всяка сфера на живота ни. Децата ни израстват с нея, а някои от нас, вече пораснали, я предпочитат дори пред киното. И макар че компютрите все по-настойчиво превземат анимацията, все още има творци, които се връщат в основите на изкуството. Картини, движещи се в история. Истинска магия, сътворена от ръцете на художник.

Защо обичаме Международния ден на анимацията?

ден на анимацията
28 октомври – Световен ден на анимацията снимка: freepik

Обичаме Международния ден на анимацията поради следните причини:

Карикатурите са забавни
Все още можем да гледаме анимационни филми, когато остареем. Те ни позволяват да се насладим на временно бягство от това да бъдем възрастни.

Карикатурите могат да бъдат здравословни
Карикатурите винаги са били страхотни детегледачки. Те помагат на децата с когнитивното и езиковото развитие, подобряват тяхната креативност и насърчават смеха, който освобождава онези добри ендорфини.

Карикатурите са културни артефакти
Като изтънчен възрастен потребител на анимация, можете да изпитате работа от други страни. Анимацията може да предостави прозорец към други култури и обичаи, дори когато третира обикновени човешки проблеми.

Как да отпразнуваме Международния ден на анимацията?

ден на анимацията
28 октомври – Световен ден на анимацията снимка: freepik

Най-добрият начин да отпразнувате този ден на анимацията е да си вземете поредица от филми, които представят различните епохи на анимацията.

От оригиналните анимационни филми на Дисни за Мики Маус през класическия филм „ Магьосникът“ до съвременни предавания като „ Аватар“, които показват най-величественото съчетание на традиционното и новото филмиране.
Задълбочете се и можете да откриете голямо разнообразие от анимационни техники, които ще създадат фантастични вариации в темата, усещането и стила. Затова използвайте този Международен ден на анимацията, за да излезете и да изследвате големия свят на анимацията, да преживеете някои стари приключения и да опитате някои нови.

Празнуването на Международния ден на анимацията може да се превърне в истинска забава с тези чудати и игриви предложения:

Потопете се в класически филми
Преживейте радостта от детството, като гледате вечни анимационни филми. Независимо дали става въпрос за очарователния „Бамби“ или за приключенския „Аладин“ , не липсват класически филми, на които да се насладите.

Опитайте да направите анимация с глина
Вземете смартфона си, за да създадете своя глинена анимация. Това е забавен и практичен начин да оцените изкуството зад анимацията.

Посетете звездите
Ако сте близо до Холивуд, защо да не посетите Алеята на славата? Отдайте почит на легенди на анимацията като Симпсън и се потопете в историята.

Запознайте се с различни епохи на анимацията
От ранните анимационни филми на Disney за Мики Маус до съвременните шедьоври, които съчетават традиционни и цифрови техники, отделете един ден, за да оцените еволюцията на анимацията.

Анимацията е форма на изкуство, която използва техники за създаване на илюзии за движение, често чрез използване на поредица от изображения, показвани на бърза последователност. Тази медия има огромно влияние върху обществото и индустрията, оказвайки влияние върху различни аспекти на културата, развлеченията и комуникацията.

Развлечение: Анимацията е основен компонент на филмовата и телевизионната индустрия, предоставяйки забавление за публиката от всички възрасти чрез филми, телевизионни предавания, видео игри и други форми на медии.

Образование: Анимацията се използва и като инструмент за образование, като помага на учениците да визуализират сложни концепции и да разберат по-добре историческите събития и научни принципи.

Маркетинг: Анимацията играе решаваща роля в маркетинга и рекламата, като помага на компаниите да комуникират своите послания по ангажиращ и запомнящ се начин.

Технология: Разработването на анимация е довело до напредък в технологиите, като компютърно генерирани изображения (CGI) и виртуална реалност (VR), които намират приложения в различни индустрии.

Въздействие на анимацията върху обществото и индустрията

ден на анимацията
28 октомври – Световен ден на анимацията снимка: freepik

Анимацията оказа дълбоко влияние върху обществото и индустрията, оформяйки начина, по който възприемаме и взаимодействаме с медиите и културата.

Култура: Анимацията допринесе за обогатяването на световните култури, като позволи на творците да изразяват своята креативност и да споделят своите истории и гледни точки със зрителите по целия свят.

Икономика: Анимационната индустрия генерира милиарди долари приходи годишно, създавайки работни места и стимулирайки икономическия растеж в различни сектори, като производство, технологии и маркетинг.

Образование: Анимацията играе жизненоважна роля в образованието, като помага на учениците да визуализират сложни концепции и да разберат по-добре историческите събития и научни принципи.

Развлечение: Анимационните филми и телевизионни предавания са обичани от публиката от всички възрасти, осигурявайки източник на забавление и вдъхновение.

Как да продължим да подкрепяме и насърчаваме анимацията?

За да продължим да подкрепяме и насърчаваме анимацията, можем да предприемем няколко стъпки:

Посещавайте филмови фестивали и изложби: Посещавайте филмови фестивали и изложби, за да гледате анимационни филми и да се срещнете с творците зад тях.

Подкрепяйте независимите аниматори: Подкрепяйте независимите аниматори, като посещавате техните изложби, купувате техните произведения и споделяте работата им в социалните медии.

Образовайте другите: Споделяйте значението на анимацията с другите и насърчавайте децата и младите хора да изследват анимацията като форма на изкуство и кариера.

Следвайте тенденциите в индустрията: Бъдете в крак с нововъзникващите тенденции и технологии в индустрията, като CGI и VR, и проучете как те оформят бъдещето на анимацията.

28 октомври – Световният ден на анимацията – служи като напомняне за магията и креативността на анимацията като форма на изкуство, забавление и средство за разказване на истории. Като признаваме и празнуваме нейното въздействие върху обществото и индустрията, можем да продължим да подкрепяме и насърчаваме този динамичен жанр.

Любопитни факти за анимацията

ден на анимацията
28 октомври – Световен ден на анимацията снимка: freepik

Първият анимационен филм: Един от първите анимационни филми в историята е Fantasmagorie на Емил Кол, създаден през 1908 година.
Мики Маус: Първият официален филм с Мики Маус – Steamboat Willie, излиза през 1928 година и поставя началото на анимацията, която е едновременно звукова и визуална.
Анимация и технологии: Със съвременните технологии анимацията днес е по-достъпна и иновативна, като позволява на създателите да използват реални актьори в 3D свят или да създават анимации с виртуална и добавена реалност.

На Световния ден на анимацията празнуваме не само любимите си филми и герои, но и всички усилия и идеи, които аниматорите влагат, за да вдъхнат живот на своите образи.

Световният ден на анимацията ни дава възможност да почетем аниматорите, които със своята креативност и упорит труд създават уникални светове и образи, които вдъхновяват, образоват и забавляват хората по цял свят. Този празник е и важен начин да се насърчи и подкрепи новото поколение на аниматори и визуални артисти, които ще продължат да развиват това изкуство.

По цял свят този ден се отбелязва с прожекции на известни анимационни филми, семинари, изложби, лекции и работилници, посветени на анимационното изкуство. Много училища и университети организират събития, където младите творци и студенти могат да представят своите проекти и да се срещнат с утвърдени аниматори.

Честит Световен ден на анимацията!

Tagged , , , ,
на горе