24 октомври – Международен ден на ООН

24 октомври – Международен ден на ООН
Празници

24 октомври – Международен ден на ООН

Ден на ООН, 24 октомври, отбелязва годишнината от влизането в сила през 1945 г. на Хартата на ООН. С ратифицирането на този основополагащ документ от мнозинството от подписалите го страни, включително петте постоянни членове на Съвета за сигурност, Организацията на обединените нации официално възникна.

ООН е международна организация, създадена официално на 24 октомври 1945 г., когато уставът ѝ е ратифициран от 5-те постоянни страни членки на нейния Съвет за сигурност – Китай, СССР, САЩ, Обединеното кралство и Франция.

Няма друга глобална организация с легитимността, силата на събиране и нормативното въздействие на Обединените нации. Никоя друга глобална организация не дава надежда на толкова много хора за по-добър свят и не може да осигури бъдещето, което искаме. Днес неотложността всички страни да се обединят, за да изпълнят обещанието на обединените нации, рядко е била по-голяма.

Денят на ООН, отбелязван всяка година, предлага възможност да разширим нашата обща програма и да потвърдим целите и принципите на Хартата на ООН, които са ни ръководили през последните 79 години.

Защо празнуваме Международния ден на ООН?

ден на ООН
24 октомври – Международен ден на ООН снимка: freepik

Значението на този ден на ООН се крие в празнуването на многообразието. Това е официален ден за оценяване на многообразието от култури, религии и езици по целия свят. На този ден страните се събират, за да разпространяват идеи за мир и хармония сред хора с различен произход.

Тъй като Организацията на обединените нации е известна с работата си по оказване на помощ при бедствия, хуманитарна помощ, опазване на мира и международно единство, всеки 24 октомври празнуваме нейната годишнина като напомняне за важността на:

Разнообразие
Духът на сътрудничество между нациите
Равенство
Мир
Единство
Всеобщо уважение към справедливостта и международното право
Права на човека, основни свободи

Защо този ден на ООН се празнува на 24 октомври?

ден на ООН
24 октомври – Международен ден на ООН снимка: freepik

На 24 октомври 1945 г. основополагащият договор на Обединените нации създава организацията.

Основната цел беше да се насърчи сътрудничеството между всички правителства по света след провала на Обществото на нациите. С други думи, това беше усилие да се предотврати избухването на друга война като Втората световна война.

Малко за Обществото на нациите, предшественика на Обединените нации
Ужасени от страданията на Първата световна война, много хора в Европа искаха траен мир. Обществото на народите беше създадено с тази цел и трябваше да поддържа мира. През 20-те години на миналия век тя има известни успехи, но до 1937 г. става неуместна, игнорирана дори от основните си членове, Великобритания и Франция. През 1939 г., въпреки усилията на Лигата, светът отново е потопен във война.

Защо Обществото на нациите се провали?

Личният интерес на водещите членове : Лигата разчиташе на Великобритания и Франция да осигурят стабилна подкрепа по време на криза, но те не бяха готови да се откажат от собствения си интерес.

САЩ и други важни страни отсъстваха: Германия не беше член до 1926 г. и напусна през 1933 г. СССР се присъедини чак през 1934 г., докато Япония напусна през 1933 г., а Италия през 1937 г. Най-важното е, че САЩ никога не са били член. Без такива големи правомощия Лигата нямаше авторитет и санкциите не бяха ефективни.

Икономическите санкции не проработиха : те трябваше да бъдат основното оръжие на Лигата, но членовете на Лигата не ги наложиха доброволно, защото се притесняваха, че без подкрепата на Америка те няма да работят.

Липса на войски : ако икономическите санкции се провалят, военната сила е следващата опция. И все пак Лигата нямаше собствени въоръжени сили.

Договорите, които трябваше да спазва, се смятаха за несправедливи : стана ясно, че някои от условията на тези мирни договори бяха сурови и несправедливи.

Решенията бяха бавни : когато настъпи криза, Лигата трябваше да действа бързо и решително. В много случаи обаче Лигата отне твърде много време.

Раждането на ООН

ден на ООН
24 октомври – Международен ден на ООН снимка: freepik

След провала на Обществото на нациите, Организацията на обединените нации е основана през 1945 г. в опит да предотврати по-нататъшни войни и да помогне на нациите да си сътрудничат за справяне с някои от основните проблеми, пред които е изправен светът след Втората световна война.

Какво означава да бъдеш „Обединен“?
Да бъдем обединени не означава да живеем в пълна хармония (въпреки че това би било най-добре за всички). Това просто означава да работим заедно в тънки и трудни ситуации.

Всички държави, обединени с една цел, създадоха Организацията на обединените нации през 1945 г. Същият дух се пренася всяка година по повод този ден на ООН, установен като напомняне, че въпреки че всички сме различни, има начини да се обединим и да покажем нашите разнообразие.

Какво правим в деня на Обединените нации?

В Международния ден на ООН няма ограничения за това какво можем да правим. Хора от цял ​​свят се събират и празнуват с редица различни дейности.

На някои места се организират паради, за да разпространят щастието сред хората от различни страни. На други места хората могат да бъдат поканени да споделят любимото си ястие с приятели и семейство от различни страни. Идеята зад обединеното празнуване е, че трябва да се съберем като един обединен народ и да празнуваме нашето многообразие, любов към други култури и религии.

Отбелязването на Деня на Обединените нации е начин за признание за неуморната работа на тази организация. Знаете ли, че ООН храни над 90 милиона души по света? Освен това те насърчават здравето на жените и децата и помагат на бежанците, които бягат от войната. Били ли сте някога загрижени за изменението на климата? ООН работи за насърчаване на устойчивостта и екологичните практики.

Ето няколко идеи как да отпразнувате Международния ден на ООН:

Живеете ли в страна, която не е вашата родна? След това можете да облечете националната си носия!
Можете просто да прекарате деня си като толерантен, любопитен към други култури и непредубеден.

Обсъдете значението на културното многообразие с вашите колеги на работа или със семейството си у дома.

Публикувайте за този ден в социалните медии заедно с вашите мисли относно международното сътрудничество и други свързани въпроси.

Проверете дали във вашия район се провеждат културни дейности и посетете такива.

Организирайте международна вечеря, за да разгледате традиционните ястия от други култури.

Предлагайте доброволна работа на организации, работещи за хуманитарна помощ, като Преводачи без граници.

Рециклирайте! ООН е много ангажирана с опазването на околната среда.

Честване на Деня на ООН в училищата

ден на ООН
24 октомври – Международен ден на ООН снимка: freepik

На този ден на ООН училищата обикновено организират специални програми за разпространение на осведомеността за значението на работата на ООН. На децата се обяснява защо е необходимо да се цени разнообразието. Те са запознати с различни култури и как хора от различни части на света могат да съществуват съвместно.

По някакъв начин Денят на Обединените нации отбелязва формирането на нова ера в историята – ера, в която равенството, мирът и сътрудничеството се ценят над войната. Това означава, че хората могат да се съберат, обединени от споделените си ценности на любов, справедливост и мир и че можем да се борим за нашите права заедно. Разнообразните култури, традиции, раси и езици се обединяват в едно семейство, за да служат на човечеството.

Някои типични училищни дейности включват дебати, презентации, речи и разказване на истории. Учителите изнасят и специални лекции за значението на международното сътрудничество, мира и толерантността.

Нека обединим силите си и направим света по-обединено място!
Има много начини, чрез които всеки може да допринесе за отбелязването на Деня на Обединените нации. Можете да участвате в събитието, като организирате празник, присъствате на дейност или дори споделите знанията си с други хора.

Магията на този специален ден е, че той не се празнува само от ООН, но и от хора по целия свят, които искат да дадат своя принос за световния мир и международното сътрудничество.

Защо е важен Международният ден на ООН?

ден на ООН
24 октомври – Международен ден на ООН снимка: freepik

Почит към историята: Денят ни напомня за уроците от миналото и за необходимостта от международна солидарност, за да се предотврати повторението на глобалните конфликти.

Отбелязване на постиженията: ООН е постигнала значителни успехи в области като подпомагането на бежанците, борбата с болестите, насърчаването на правата на човека и уреждането на конфликти.

Повишаване на осведомеността: Денят е възможност да се информираме за дейността на ООН и да разберем как можем да допринесем за постигането на нейните цели.

Вдъхновение за бъдещето: Международният ден на ООН ни приканва да работим заедно за изграждането на по-добър свят, където всички хора да живеят в мир и просперитет.

Международният ден на ООН е напомняне, че всеки от нас може да допринесе за изграждането на по-добър свят. Независимо от това къде живеем или какво правим, можем да бъдем част от глобалната общност и да работим заедно за постигането на общи цели.

24 октомври – Международен ден на ООН: Да отбележим постиженията и предизвикателствата на една глобална организация

24 октомври е специална дата в световния календар, посветена на Организацията на Обединените нации (ООН).Международният ден на ООН е важен момент за отбелязване на ролята на ООН в поддържането на световния мир, насърчаването на социалния прогрес и насърчаването на правата на човека. Той служи като напомняне за значението на международното сътрудничество и необходимостта от колективни действия за справяне с глобалните предизвикателства.

Този ден предоставя възможност на световната общност да подчертае ролята на ООН в поддържането на международния мир и сигурност, насърчаването на социалния прогрес, правата на човека и доброто управление на планетата.

Честит Международен ден на обединените нации!

Tagged , , , ,
на горе