28 септември – Световен ден за борба с беса

28 септември - Световен ден за борба с беса
Празници

28 септември – Световен ден за борба с беса

На 28 септември тази година ще бъде отбелязан 18-ият Световен ден за борба с беса . Тазгодишният „Разчупване на границите на беса“ подчертава, че One Health не е за малцина избрани, а за всички.

Светът разполага с ваксини, лекарства, инструменти и технологии, за да прекъсне цикъла на една от най-старите болести. Заедно в единство можем да премахнем бяса.

Тема на Световния ден за борба с беса 2024

борба с беса
28 септември – Световен ден за борба с беса снимка: freepik

Темата на Световния ден за борба с бяса за 2024 г. е „Разрушаване на границите на бяса“, която беше избрана, за да подчертае необходимостта от напредък и излизане отвъд статуквото. Програмите за контрол на бяса предлагат чудесен пример за опериране на One Health – изграждане на структури и доверие, които са от решаващо значение за установяване на системи за други зоонозни заболявания, включително тези, които са предразположени към пандемия.

Тази тема призовава за новаторски стратегии и сътрудничество между различни сектори и региони, подчертавайки значението на интегрирането на усилията за здравето на хората, животните и околната среда. Разчупвайки границите, можем да преодолеем географските, социално-икономическите и образователните бариери, като гарантираме широко разпространена ваксинация, осведоменост и достъп до медицински грижи. Този единен подход е от решаващо значение в борбата срещу бяса, насърчавайки свят, в който болестта вече не е заплаха както за хората, така и за животните.

Тази тема подчертава необходимостта от междусекторно и трансгранично сътрудничество, обединяващо правителства, здравни организации, ветеринарни служби и общности. Освен това в темата има двойно значение, тъй като самият бяс не признава граници и следователно е трансгранично заболяване.

Какво е бяс?

борба с беса
28 септември – Световен ден за борба с беса снимка: freepik

Бясът е сериозна вирусна инфекция, която засяга мозъка и нервите. Вирусът се разпространява чрез слюнката на заразените животни. Хората обикновено се заразяват с бяс след ухапване или одраскване от заразено животно.

99,9% от хората, заразени с бяс, ще умрат.
Всяка година повече от 59 000 души в света умират от бяс.
Над 95% от хората, които умират от бяс, се намират в Африка и Азия след ухапване от заразено куче, въпреки че е много важно да се разбере, че други животни като маймуни и котки също могат да носят вируса
Близо половината от ухапаните от заразени с бяс животни всяка година са деца под 15 години.
Съществуват ефективни и безопасни ваксини както за хора, така и за кучета, и ако бъдат дадени, те са много защитни.

Този ден за борба с беса е изключително важен.

Как протича Световният ден за борба с беса?

борба с беса
28 септември – Световен ден за борба с беса снимка: freepik

GARC създаде Световния ден за борба с беса през 2007 г. като съвместна инициатива с Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), със съвместното спонсорство на СЗО и OIE и подкрепата на Панамериканската здравна организация (PAHO). и ФАО. С изключение на първата година, той се отбелязва всяка година на 28 септември, годишнината от смъртта на Луи Пастьор, който разработи първата успешна ваксина срещу бяс.

Световният ден за борба с бяса е проектиран да бъде отворена, глобална, приобщаваща платформа за насърчаване на заинтересованите страни на всички нива да участват в единен ден за действие срещу бяса.

Целите на първата кампания за Световния ден на борбата с бяс бяха:

  • Повишете глобалната осведоменост относно бяса и как да спрете болестта
  • Образовайте хората в ендемичните за бяс страни, особено децата и здравните специалисти
  • Мобилизиране на ресурси в подкрепа на местни програми за превенция на бяс
  • GARC действа като фасилитатор, поддръжник, популяризатор и агрегатор на дейности (наречени „събития“ на Световния ден на бяса), за да засили ангажимента на глобалната общност за бяс и да увеличи вниманието от страна на медиите и политиците.

Предвид ограничените ресурси, с които разполага GARC, както по отношение на персонал, така и по отношение на средства, беше предприет тристранен подход за разработване на кампанията:

  • 1.Разработване на платформа за събития за Световния ден на бяса и глобални набори от инструменти за предоставяне на материали и ресурси за отделните членове на общността, за да предприемат действия.
  • 2.Популяризиране и разпространение на съобщенията за Световния ден на бяса от GARC и чрез ключови заинтересовани страни.
  • 3.Специфични за годината дейности, активно управлявани от GARC, за да подчертаят конкретни проблеми.

Значение на Световния ден за борба с беса

борба с беса
28 септември – Световен ден за борба с беса снимка: freepik

Като една от най-пренебрегваните тропически болести – жертвите на беса са предимно бедни, маргинализирани и уязвими групи от населението. Въпреки изобретяването и наличието на безопасни и ефективни имуноглобулини и ваксини, понякога тяхната достъпност е спорна.

Човешките смъртни случаи, причинени от бяс, причинени от кучета, могат да бъдат оценени на поне 59 000 в световен мащаб годишно, от които Индия представлява съответно 36% и 65% от глобалните смъртни случаи и смъртните случаи в региона на Югоизточна Азия. Най-малко 6644 случая на клинично подозрение и смъртни случаи, дължащи се на бяс, могат да бъдат проследени между 2012 г. и 2022 г. в Индия. Внезапният скок на случаите на бяс е основен проблем за общественото здраве.

GARC е заведение, признато от Световната здравна организация (СЗО), отбеляза първия Световен ден за борба с бяса на 28 септември през 2007 г., отдавайки почит на френския учен Луи Пастьор, починал на 28 септември 1895 г. Тези дни на здравеопазването са обикновено деноминирани в такива мрачни ситуации, за да влеят надежда в хората чрез внушаване на духа на осъзнаване и по този начин мобилизиране на подкрепящи действия както на международна, така и на национална сцена. Световният ден за борба с беса е изключително важен.

Първа помощ при заболяване от бяс

борба с беса
28 септември – Световен ден за борба с беса снимка: freepik

Има два вида бяс.

Яростен бяс: Наричан още енцефалитен бяс, среща се при 80% от случаите при хора и пациентите имат хидрофобия (страх от вода).
Паралитичен бяс: Наричан още тъп бяс, който причинява предимно парализа.

В случай на ухапване от бясно куче или потенциална експозиция на бяс, следните съвети за първа помощ или профилактика след експозиция (PEP) могат да бъдат инициирани като спешна реакция. Тези стъпки ограничават навлизането на вируса в централната нервна система, като по този начин неизменно забавят развитието му. Стъпките на PEP са:

Измийте раната обилно със сапун, вода в продължение на поне 15 минути.
В случай на кървене трябва да се приложи натиск. Трябва да ограничи притока на кръв.
Локално лечение на рани възможно най-скоро след излагане на бяс.
Информацията за животното трябва да бъде получена. Ако е домашен любимец, може да се получи история на ваксинацията.
Пациентът трябва незабавно да бъде преместен в болницата.

Освен езика и културата, преминаването към страни, ендемични за бяс, също повдигна въпроси около адекватния достъп до интернет. Подкрепата на GARC за Световния ден на бяса е предимно онлайн и много от ключовите целеви аудитории нямат достъп до интернет.

Има и въпроси относно грамотността на някои общности в риск. Където е възможно, тези предизвикателства са адресирани чрез предоставяне на ресурси на местни организации, които работят в тези области и имат достъп до интернет и възможност за подходящ превод и адаптиране на съобщения за техните настройки. Ситуацията с бяса в световен мащаб се промени значително през последните десет години и стратегията на GARC, включително Световният ден на бяса, се адаптира с течение на времето както за подпомагане на създаването, така и за адаптиране към промените в пейзажа.

Надграждайки най-успешния си опит, Световният ден за борба с беса ще продължи да поддържа своята поддържаща функция за лица и организации в ендемични по бяс държави със своята платформа за събития и ресурси, за да предоставя информация за превенция на бяс на общността чрез институции като училища, местни власти и неправителствени организации. GARC ще продължи да развива нови партньорства за Световния ден на борбата с бяса и ще проучва нови начини за достигане до публиката. Например през 2016 г. ще бъдат въведени регионални награди за превенция на бяс, персонализирани плакати и регистрация на събития във Facebook в отговор на обратна връзка от организаторите на събития.

Световният ден за борба с бяса наскоро беше одобрен от правителствата от цял ​​свят и сега е неразделна част от стратегията за глобално премахване на бяса. Той осигурява единен ден на действие, главно в ендемични страни, за опресняване на знанията, напомняне на хората да ваксинират (и реваксинират) своите животни, да подчертае местните инициативи за превенция на бяс и да призове за увеличаване на усилията за контрол. Новините и медийното внимание, които Световният ден за борба с беса генерира, се захранват с по-дългосрочни кампании, като въвеждането на скорошната глобална рамка и End Rabies Now, нова целогодишна кампания, координирана от GARC с много партньори, създаваща политически натиск за работа към нула човешки смъртни случаи от кучешки медииран бяс до 2030 г.

Световният ден за борба с беса е напълно интегриран в програмните дейности на GARC в ендемични за бяс страни, където е инструмент за подпомагане на изграждането на капацитет в страната за насърчаване и подкрепа на правителствата да направят осведомеността за превенцията на бяс приоритет в програмите за елиминиране на бяса, за да им помогне да отговарят на датата на елиминиране през 2030 г.

Може да се използва като ден за отбелязване на регионалния напредък и насърчаване на конкуренцията между държавите. Разбира се, вероятно ще има постоянни предизвикателства, като ограничени ресурси, конкуриращи се дни на здравето и други правителствени приоритети, но Световният ден за борба с бяса заслужи позицията си в рамките на стратегията за глобално елиминиране на бяса и ще продължи да бъде от значение за заинтересованите страни и публиката в всички нива в ендемични по бяс страни.

Tagged , ,
на горе