Детските страхове – какво трябва да знаят родителите

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите
Психология

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите, разкриват психолози. Ако детето се страхува от някаква ефимерна и напълно измислена „смешна история“, това не означава, че се шегува и че всъщност не се страхува.

 

Героят може да е измислен, но страхът е истински!

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите
Детските страхове – какво трябва да знаят родителите

Виждали ли сте дете, което не се страхува от нищо? Едва ли. Всички се страхуват от нещо. И няма значение за какво говорим: страх от тъмно, кучета, открити или затворени пространства. Дори като възрастни имаме много възможности за фобии. Какво да кажем за децата.

Първото нещо, което родителите и децата трябва да знаят, е, че в страховете няма нищо срамно. И (за всеки случай) в тях няма нищо смешно, сладко или весело. Страхът е двусмислено, многостранно нещо и не се поддава добре на банална логика. Нормално е детето да се страхува. На възраст от 8 месеца детето (нормално) развива страх от непознати. Бебето, което преди това се е усмихвало сладко на целия свят, започва да се обръща, да се крие зад майка си и да плаче при вида на непознат.

Ако родителите са спокойни и имат положително отношение към този човек, и към детето, и към света като цяло, този страх преминава и постепенно се заменя с любопитство. И ако самите родители са недоверчиви към непознати, тогава за детето ще бъде трудно да преодолее този страх и да премине към следващия етап.

Етапът на любопитството и изследването на света.

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите
Детските страхове – какво трябва да знаят родителите

Има толкова много нови, неразбираеми, интересни неща наоколо. Бебето спешно трябва да се запознае с всичко това: от пълзящия червей, до тежък и шумен влак.

Разбира се, без чувствителен контрол от страна на възрастен, жаждата за изследване може да доведе детето до всичко, включително наранявания, които са несъвместими с живота. В този случай нашата задача е първо да хванем пъргавото дете, да размахаме пръст и т.н. След това му казваме, че желязото е горещо, че люлката може да го нарани по главата и че тичането с колене по асфалта също е болезнено. Че сблъсък с движеща се кола или влак е смъртоносен. Че не може да тръгне с непознат, да влезе в коли с непознати и да избяга от родителите си в гората. Защото е опасно. Разбира се, то определено ще провери някои неща върху себе си. Защото за него основната дейност е познанието за света. Едно здраво, активно бебе ще трябва да се впуска в приключения, да получава удари, ожулвания и изгаряния. И Господ да ги благослови, одрани колена, ожулвания, изгаряния от коприва и леки уплахи. Има много по-лоши неща: пожари, оголени жици, отворени кладенци, педофили, идиоти, които шофират и т.н.

 

Как да защитим детето си?

И родителите, в името на собственото си спокойствие, започват излишно да плашат детето си. Не се доближавай до кучето – то ще ухапе. Не влизай в коприва – ще те ужили, не се качвай на люлката – ще паднеш и т.н. Наистина е много по-лесно, отколкото да тичате след умно, любопитно дете през храстите, да го измиете, след като е опознало мръсна локва, да го успокоите, когато е уплашено или наранено, да намажете ожулванията с брилянтно зелено и да го успокоите отново. За родителя е много по-удобно да седи до него, да не ходи никъде и да не иска нищо. Понякога родителите, по пътя към безопасността и спокойствието, могат да прекалят толкова много, че точно това любопитство да бъде отказано на детето завинаги. То няма да го покаже дори там, където е необходимо. В обучението например, не можете да живеете без него! Обяснете му после, че химията е интересна.

Детските страхове като цяло, са нещо парадоксално

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите
Детските страхове – какво трябва да знаят родителите

От една страна, децата се интересуват от всичко, любопитството надделява над страха. Но, ако настъпи травма (физическа или емоционална), тя може да засили този страх толкова много, че жаждата за изследване да отстъпи. Междувременно, някои родители се блъскат в парадокса: как да защитят детето си и в същото време да не го възпитат като „страхливец“.

Детето само няма да порасне страхливец

Има инстинкт за самосъхранение и затова се страхува. Страхът е естествена реакция в ситуация на опасност. Проблемът на малкото дете е, че не знае нищо за този свят. То не знае какво е опасно и какво не; от какво трябва или не бива да се страхува, с какво да внимава. А нашата задача е да му помогнем да разбере с минимални загуби за неговото и нашето здраве.

Има един много важен момент. Детето е спокойно и уверено точно толкова, колкото са спокойни и уверени родителите му. Всеки нормален родител ще се тревожи за потомството си. Просто нивото на тази тревожност и начинът на изпитването й варират значително. Когато детето се запознае със стълбите, спокойно и търпеливо го учим как да се държи, контролираме го, докато се уверим, че се е научило. След това, оставяйки сина или дъщеря си да се качат по стълбите, пързалката или люлката, майката ще ги придружи с уверена прощална дума, като „дръж се здраво, в противен случай може да паднеш и ще боли“, и това ще бъде достатъчно. Можете само да гледате с едно око как детето тромаво, или обратното, с ловкостта на маймуна, се люлее и катери. Но, ако майката при всеки опит на детето да се изкачи на хълм или дърво изпитва силно и неконтролируемо безпокойство, придружено с викове „не се катери, ще паднеш“, бъдете сигурни, че това бързо ще разубеди желанието му да играе с препятствие.

Но това е само една част, основана на родителски забрани, придружена от прекомерна тревожност, истерия, припадъци и други прояви на хипертрофирана „грижа“. Докато растящият човек се нуждае от ясни и разумни обяснения, обучение и инструкции за безопасност.

Ако все пак детето се е уплашило не от майка си, а от собствения си опит:

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите
Детските страхове – какво трябва да знаят родителите

Физическото нараняване само по себе си, не предизвиква страх. Всеки знае колко развълнувани могат да тичат деца с гипс на ръката (и дори на крака!!), радвайки се на придобитото „оръжие“. Но в случай, че нараняването е свързано с дълготрайна физическа болка или страх, впечатленията могат да продължат дълго време. Освен това хората с различни характери и различна впечатлителност ще реагират по различен начин на едно и също преживяване. И ако в резултат на това преживяване, детето придобие страх, задачата на родителите е да му помогнат не толкова да си „научи поуката“, колкото да разбере какво и защо се е случило, и да овладеят ситуацията.

По принцип, еднократната физическа болка, освен ако, разбира се, не е без сериозни последствия, не е в състояние да причини дългосрочен страх у човек. Страхът идва след страха за живота или физическата неприкосновеност. Или, когато е залепен с друго тежко преживяване, което изобщо няма нищо общо с телесна повреда. След това трябва да работите с основния опит.

Ето пример:

Момчето Денис е на 12 години и си счупи ръката. Родителите му караха ски, а Денис отдавна искаше да се научи да кара сноуборд. Тъй като няма опит в това, наемат инструктор. Но нямат късмет с инструктора. Момчето е паднало два пъти, единият от които неуспешно, и е наранило леко ръката си. Същата вечер то не кара повече сноуборд. На следващия ден ръката му почти не го болеи и то отива на пързалката. Там отново падна неуспешно и довършило горката си ръка.

Фрактурата е детска, в зоната на растеж, така че би било претенциозно да се нарече счупване. Но има гипс. Няколко дни по-късно Денис щастливо тича из училището с този типс, събира подписи върху него и се радва на грижите на съучениците си. Наред с други неща, той получи официалната възможност да не почиства, да не мие чинии или да се занимава с физкултура. Като цяло, човекът е привилегирован. Изглежда, че ситуацията е пълна глупост. Но внезапно Денис загуби интерес към ски и кънки. Което беше странно, защото той мечтаеше да се качи на този сноуборд, но преди това нито синини по дупето, нито подутини по челото, нито замръзнали ръце и крака можеха да го разубедят да се интересува от този спорт. Той се пързаляше слабо, но с удоволствие. И бил решен да се научи. Но след инцидента – вече не.

Просто в този случай лош учебен опит, ситуация на падане, не напълно овладян сноуборд и счупена ръка, всичко това се слепи. Минали 5 години, Денис така и не стъпил на планината или на пързалката.

Можете, разбира се, да гледате на счупването като на символ на загуба на целостта, а на падането като на заплаха за живота. Тук можете да добавите тревожност от случилото се. В конкретния случай обаче първостепенен фактор беше фиаското на дългоочакваната сноуборд тренировка.

Очевидната причина за отказ от по-нататъшни тренировки беше ръката. И невидимо – разочарование и чувство на срам от провал и страх от неговото повторение, защото умението все още не е овладяно. Т.е., тук е нужен процес на обучение, отново падане, отново травма и отново фиаско. Денис изпитва болка, срам и неприятност. И сега той се страхува, че всички следващи опити отново ще се провалят. Ако Денис просто се беше подхлъзнал на улицата, без никакъв инцидент, щеше да отиде отново на пързалката при първа възможност. Така че отказът на Денис да кара сноуборд, ски и кънки не се дължи на страх от повреда, а на страх от провал.

Досега говорихме за страха като производна на инстинкта за самосъхранение. За детския страх – като реакция на реална опасност. Било то опасност за живота или опасност за самоуважението. Но има и други страхове. С различен механизъм на възникване. Те са описани от Фройд в много от неговите произведения, а по-късно идеите му са преосмислени и допълнени от множество последователи. Но няма да навлизаме в теорията, защото тя е много обширна и разнообразна.

Тук става дума за неразумните (ирационални) страхове.

Когато човек на всяка възраст се страхува от неща или явления, които не съществуват в реалния свят. А също и такива, които съществуват, но в момента не представляват никаква опасност. Като например, тъмнината в стаята. Това е реално, но не може обективно да се нарече опасно. Мракът носи със себе си неизвестността, несигурността, размиването на границите на пространството и времето. Човек на практика, има страх от несигурност на генетично ниво. И детето го усеща.

Единствените хора, които могат да защитят едно дете, са родителите. Как?

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите
Детските страхове – какво трябва да знаят родителите

Да, много е просто: приемайте преживяванията му сериозно и с уважение, бъдете там, подкрепяйте, говорете, обсъждайте, рисувайте, играйте в страха му с него. И ако не помогне, заведете го на психолог. И направете това по такъв начин, че детето да разбере, че искат да му помогнат, а не да го наказват за лъжа или страхливост.

Факт е, че растящият човек изпитва много различни чувства и емоции, но все още не се е научил правилно да ги разпознава и „смила“. Тези чувства и емоции могат да бъдат толкова силни, че детето да не може да се справи с тях. Те го плашат. То просто трябва да ги „постави“ някъде, за да не се задави с тях. Измисляйки „зла шега“, детето й предава част от своя гняв, ярост, страх, любов, радост и всичко, с което самото то все още не може да се справи.

Детето, разбира се, не осъзнава всичко това. То просто се страхува от „злите неща“. Но само си представете що за създание е това! Оказва се наистина страховито: гняв и мръсни номера в най-чистата им форма! Със същия успех детето може да постави итимните чувства и фантазии, които възникват в него, в своя страховит обект. Родители, не бързайте да се хващате за главата.

Детето също има интимни фантазии и във връзка с тях изпитва същите чувства като вас. Тези чувства също могат да го изплашат, по-лошо от най-лошите неща. Защото то, поради младостта си, не е готово да ги разбере или обясни. И на ниво „трето чувство“, което също не е реално осъзнато, те се възприемат като нещо лошо. Човек, макар и на ниво фантазия, всеки ден взаимодейства с тези същества.

 

Сега се опитайте да си представите: какво му е там, в тъмната стая?

Детските страхове – какво трябва да знаят родителите
Детските страхове – какво трябва да знаят родителите

Детето е уплашено и му е трудно да се справи с това само. Задачата на родителите е да вярват и подкрепят.

Как можете да помогнете на вашето дете:

Страховете трябва да се обсъждат. Нека ви каже какво ужасно нещо живее там, как изглежда, какво прави, от какво се страхува.

Можете да рисувате истории на ужасите. И след това ги обсъдете. Красотата на рисуваните истории на ужасите е, че те преминават от вътрешния свят на детето към външния свят. И там, в своя материален свят, човек вече може да направи нещо със своите истории на ужасите (да ги заключи, разкъса, удави в тоалетната). Това няма да реши проблема със страха, но ще облекчи тревогите на детето.

Можете да играете страшни истории, да показвате куклени представления и да говорите с участниците в тях.

Когато мама и татко са наблизо и когато се бият на страната на детето, всяко чудовище ще се оттегли. Вашата работа е да бъдете емоционално достъпни. Бъдете готови за съчувствие. Бъдете на страната на детето в битката му.

В идеалния случай трябва да разберете причината за страха, опитайте се да отгатнете какви чувства е поставило детето в своето чудовище.

Необходимо е постоянно да се помага на детето да разбере своите чувства и преживявания. Дайте имена на чувствата и емоциите.

В заключение:

Не забравяйте, че то е ново в този свят и тепърва започва да го опознава. Постепенно започва да се разпознава. Уважавайте неговото знание, невежество, желание да знае. И основната защита и подкрепа по пътя на изследването за едно дете са неговите родители и семейство. Само заедно сте силни. И най-важното, скъпи родители, не забравяйте, че няма безнадеждни ситуации! Това, което изглежда трудно и неразрешимо, в повечето случаи може да бъде разрешено с помощта на специалист.

Tagged , , ,
на горе