Да живеем така, както искаме: Нещата, които трябва да променим, за да тръгнем в правилната посока

Нещата които трябва да променим
Психология

Да живеем така, както искаме: Нещата, които трябва да променим, за да тръгнем в правилната посока

Животът е труден. Често пъти ни се налага да изтърпим стоически капризите на съдбата, стискаме зъби и го правим. Но има някои ежедневни неприятни ситуации, които излишно ни тормозят, но въпреки това не правим нищо за да ги променим. Докато един ден не осъзнаем, че това е престъпление срещу нас самите и по този начин сами се обричаме на празнота и отчаяние.

Те ни правят неспособни да живеем така, както искаме – да имаме лесен, свободен и успешен живот.

Понякога трябва да се отдалечите от себе си, за да видите всичко ясно, категорични са психолозите.

Понякога израстването означава да се отървете от старите навици, връзки и в замяна да намерите нещо ново, нещо, което наистина ви кара да вървите напред.

Нещо, което да буди във вас толкова луд интерес към живота, че когато си лягате вечер, да очаквате с нетърпение сутринта.

В това се състои животът.

Какво трябва да променим?

Нашето собствено негативно мислене

Нашите мисли, нашият ум са свещения ни свят. И само ние можем да решим какво да правим – да затворим прозорците и да живеем в тъмнина или обратно – да ги отворим и да пуснем вътре светлината.

Дори в най-трудните ситуации винаги можем да видим светлината в края на тунела.

За какво мислите най-често? Докъде сте стигнали или докъде все още трябва да стигнете? Бихте ли предпочели да си спомните своите силни или слаби страни? Какво може да ви се случи? Кое е най-доброто и кое най-лошото?

Обърнете внимание на вашия вътрешен диалог.

Може би мислите ви са единственото нещо, което трябва да се промени, за да намерите повече щастие, повече любов и повече успех.

Негативизмът на другите хора

Няма да спрете да се наранявате, докато не се научите да се цените и подкрепяте.

Не е нужно да наблюдавате какво казват или правят другите, но от вас зависи да решите какво да казват или правят, когато става въпрос за вас. Само вие можете да „обезвредите“ отровните им думи и да не им позволите да поразят сърцето и мислите ви.

Не забравяйте, че ако не почитате вътрешния си свят, никой друг няма да направи това.

Нездравословните връзки

Изградете отношенията си правилно. Понякога се чувствате по-самотни с някого, отколкото когато сте сами. Обграждайте се с такива хора, които ви ценят.

Не са ви необходими много приятели, за да сте щастливи, достатъчни са само няколко души, но тези, които ви ценят такива, каквито сте.

Когато връзката е нездравословна, единственото разумно решение е да я прекратим. Да си тръгнем от нея.

Но не защото някой не е достоен за нас, а просто защото най-накрая сме осъзнали собствената си стойност.

Нечестното отношение

Вашият вътрешен свят може да си почива в мир през нощта само ако не употребявате никого за свои цели. Ако успеете да живеете живот без лъжа, ще запазите мир и спокойствие в мислите си. Тогава вашият свят ще е безценен.

Бъдете честни и се обградете с хора, които споделят вашата ценностна система.

Работната среда, която мразите

Ако не ви се струва правилно да работите това, което работите, не се спирайте да си намерите нова работа. Ако сте упорити, със сигурност ще намерите това, което търсите.

И в същото време, ако работите усилено, но се наслаждавате на всяка минута от работата, не спирайте да вършите това, което правите. Вие сте на прага на нещо страхотно.

 Ако вашата работа е вашата страст, то тогава тя не може да ви бъде в тежест.

Бъдете организирани и подготвени

Събудете се половин час по-рано и тези 30 минути ще ви помогнат да избегнете много стрес – от закъснение, например, както и други главоболия.

Организирайте се и се отървете от излишните вещи, които не използвате. Те само излишно затормозяват подсъзнанието ви.

Не се изкушавайте да бездействате

Ако придобивате знания, това не означава, че израствате. Израстването се случва, когато знанията ви започнат да променят живота ви.

Само седейки и изпращайки мисли няма да можете да промените нищо, нито една крачка напред.

Ако продължавате да правите това, което правите, ще продължите да получавате това, което получавате.

Най-доброто време да започнете да правите промени е … сега.

Верига от незавършен бизнес

Няма нищо по-лошо от безкрайна верига от незавършен бизнес. Спрете да отлагате за утре. Започнете да работите по задачите си сега. Ако продължите да отлагате ще влошите нещата.

Помислете за миналите си грешки

Ако ви се струва, че вашият кораб потъва, вероятно е време да изхвърлите боклука, който го дърпа към дъното.

Следващият път, когато решите да изчистите живота си, започнете с наистина безполезни неща като стари обиди, разочарования и болка. Пусни ги.

Невъзможно е да започнете нова страница от живота, като постоянно препрочитате предишната.

Появата на нови дългове

Личният дълг води до стрес и сърдечни заболявания. Не купувайте боклуци, от които не се нуждаете. Не губете пари само за да впечатлите някого.

Не се заблуждавайте от мисълта, че основното в живота са само материалните ценности. Трябва да управлявате парите, а не обратното.

Винаги трябва да живеете според възможностите си.

Нежеланието ви да кажете това, което трябва да се каже

Всеки от нас има собствен малък „пазач“ в главите си, който винаги ни наблюдава. Той е роден и израснал заедно с нашето семейство, приятели, колеги от работата и обществото като цяло и единствената му цел е да бди над нас и да се увери, че не прекрачваме границите на допустимото. И щом свикнем с присъствието му, започваме да свикваме с неговото мнение. И само то ни се струва правилно.

Но това не е така, това са само мненията на други хора. Този „пазач“ просто ни наблюдава, нищо повече. Той не може да ни контролира по никакъв начин. Той не може да направи нищо, ако решим да изразим чисто личното си мнение.

Естествено, не бива да крещим нецензурни думи и да се държим като подигравки.

Но трябва да кажем това, което трябва да се каже и то в точния момент. Това е може би единственият шанс да подкрепим истината. Винаги говорете истината. Вашата истина.

Превод и редакция: Лора Костова

Tagged , , , ,
на горе