Празникът на Света Анна се сързва с нещо ново – ново начало, нов късмет! Света Анна е майка на Дева Мария, Богородица. Тя покровителства майчинството и женското начало. Света Анна закриля брака, семейството, бременните жени и вдовиците. Името Ана означава „благодат“ (староеврейски).
В нашите традиции на този ден празнуват лечители, врачки, заклинатели.
На 9 декември се празнува Зачатие на Света Анна. Народът нарича този ден Анино зачатие, Аньовден, Янино. Света Анна и съпругът и Йоаким получават вест от ангел небесен, че ще имат дете. Анна се врича да отдаде детето Мария на служба на Бога. Малката Мария още на 3 години е отведена в храма.
Силни молитви към св. Анна за здраве и рожба
СВ. АННА – Голям празник! 9 Декември
Магията на Коледа: 5 коледни цветя за късмет у дома
Ето какво се прави на празника на Света Анна:
Празникът Света Анна в България
На този ден жените не работят, а мъжете не излизат от селото, за да не срещнат самодиви. Жените не захващат работа, за да са здрави децата и да не боледуват. Домашните птици не се пускат на двора, за да не бъдат омагьосани. Младите жени поставят на земята паничка с жито и сол, покриват с кърпа и сутринта дават на животните за здраве. Момите слагат пшеница в нов съд с вода и ако до края на годината те покълнат, скоро ще има сватба.
Ако в дома първо влезе мъж, очакват се мъжки животни, а ако е жена – повече женски.
Народни вярвания
Смята се, че вечерта преди празника се правят магии, заклинания и гадаене. За да се предпазят от магия, стопаните палят огън пред дома, ръсят пепел около другите постройки, а жените използват чесън и въглени за вимето на кравите, за да запазят животните. Магьосниците се явявали под формата на мушици около огнището и се считало, че те трябва да се хванат, за да се махнат злите сили.
Трапезата
Традиционно ястие за празника е баница с кисело зеле. На трапезата може да се сложи имамбаялдъ. Варено жито и варена царевица се приготвят и раздават за здраве и да растат високи посевите.
Рецепта за баница с кисело зеле
Продукти
кисело зеле – 1 бр
1 чаша олио
кори за баница
Подправки: черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Първо
Подгответе и нарежете зелка кисело зеле. Запържете половината количество в олио, сложете подправките, добавете 1 чаша вода и гответе докато зелето омекне.
Второ
Подреждайте корите и зелето, като ги редувате. Подмажете с олио тавичка и нареждайте кори, ръсете олио и малко зеле. Продължете така, докато свършат корите и плънката от зеле.
Трето
Последната кора намажете с олио и печете баницата на умерена фурна до готовност и златиста коричка.
Смята се, че от 9 декември слънцето се обръща на изток и тръгва към пролет. Денят започва да нараства малко по малко.
Празникът на Света Анна се сързва с новото – Нова година, ново време, ново Слънце. Ражда се нова светлина!
На Света Анна имен ден имат: Анна, Ана, Анелия, Анета, Анита, Анка, Аница, Аня, Яна, Янаки, Яница.