8 признака, че сте на крачка до нервен срив: Как да се справите с проблема

8 признака че сте на крачка до нервен срив
Добра форма

8 признака, че сте на крачка до нервен срив: Как да се справите с проблема

Зад понятието „нервен срив“ се крие изключителната степен на умора на нервната система. Емоционално и физическо претоварване, „прегряване“, живот под постоянен стрес – всичко това изчерпва силите ви и води до тъжни последици.

Рядко се замисляме колко е важно да поддържаме баланс между работа и почивка, да си даваме достатъчно време за възстановяване, да се предпазваме от „токсичност“ от близки и колеги. Повечето хора се опитват да извлекат максимума от себе си, напълно пренебрегвайки здравето си.

Освен всичко друго, още от детството ни е внушена идеята, че дългият и упорит труд е ключът към успеха във всичко. Само като инвестираме всичките си усилия в работа и учене, можем да влезем в престижен университет, да направим кариера, да спечелим влияние и т.н. Така растем напълно убедени, че „бъхтенето“ е винаги оправдано, защото успехът трябва да бъде постигнат на всяка цена, дори и с тази, на влошеното ни здраве.

За да разпознаете навреме, наближаващия нервен срив, трябва да сте наясно с неговите първи признаци. Ето ги най-очевидните сигнали, че вашата нервна система се нуждае от подходяща почивка.

Проблеми със съня

Това е един от най-очевидните признаци, че сте близо до нервен срив. Може да имате затруднения със заспиването – това показва, че нервната система не може да се отпусне напълно.

Но дори и да успеете да заспите, ако сънят ви ще е повърхностен, това отново не е добре. Често ще се събуждате и на сутринта ще имате усещане за умора, тъй като когато нервната система работи зле, сънят не може да осигури на тялото нужната почивка.

Как да се справим?

Коригирайте режима си. Без работа вечер – оставете я в офиса и се връщайте към мислите за нея само сутрин. Лягайте си в 21-22 часа, за да се наспите достатъчно. Къпането или четенето преди лягане е най-добрият начин да се отпуснете.

Бързо преуморяване

Проблемите с нервната система водят до постоянно чувство на умора, което се проявява дори в онези моменти, когато поемате много малко физически или психически стрес. Например, ако сте свикнали да тичате сутрин, тогава в състояние, близко до нервен срив, това ще ви създаде усещане за слабост и умора поне през следващите няколко часа. Като „бонус“ можете да получите сърцебиене, затруднено дишане, задух и повишено изпотяване. И това при положение, че вече сте тренирани, тоест бягате редовно повече от месец или година.

Как да се справим?

Почивката е жизненоважна за вас, независимо какви важни неща имате да вършите. Вземете си почивен ден, изключете телефона си и се опитайте напълно да се отпуснете. Здравето е по-важно от всичко друго.

 

Свръхчувствителност

Когато нервната система е претоварена, човек губи способността да поддържа самообладание в отговор дори на най-малките стимули. Появява се повишена чувствителност и ако по-рано сте реагирали спокойно на молбата да изнесете боклука след като се върнете от работа, вече можете лесно да избухнете. Също така да се появи усещане за тежест в цялото тяло, умора и дори апатия.

Как да се справим?

Непременно се консултирайте с лекар. Свръхчувствителността е повече от сериозна причина да отложите работата поне за един ден и да получите надеждна медицинска помощ.

Изпитвате постоянно чувство на безпокойство и вътрешно напрежение

Може да нямате причина да се притеснявате, да нямате очевидни проблеми, които трябва да бъдат спешно решени, да няма заплаха за вашето благосъстояние, но в същото време ще бъдете обзети от чувство на безпокойство и вътрешно напрежение. Тревожността в този случай действа като ясен сигнал, че нервната ви система е претоварена и изисква почивка.

Как да се справим?

За да се отървете от безпокойството, трябва да сведете до минимум всички стресови ситуации и да си дадете време за възстановяване. Ако тревожността не изчезне дълго време, само лекар може да помогне за решаването на този проблем.

Нарушения в храносмилателната система

Поради постоянния стрес може да си докарате с храносмилането или по-точно с работата на стомашно-чревния тракт. В състояние, близко до нервен срив, усещате болка в коремната кухина, бързо засищане или, обратно, празнота в стомаха, спазми в хранопровода. Констипацията или диарията също са ясни сигнали.

Как да се справим?

Първо се консултирайте с гастроентеролог, за да се подложите на необходимите прегледи и да изключите други диагнози. Пробвайте да намалите преживения стрес, като се отървете от дразнители.

Усещане за самота

Постоянният стрес неизбежно води до чувство на самота. Преставате да се контролирате, карате се с близки, не можете да намерите време за общуване с приятели и така нататък. В резултат на това се чувствате самотни, дори когато сте заобиколени от други хора.

Друг вариант за развитие на събитията е да се затворите себе си, без да искате да обсъждате проблемите си с никого. Трудно е да се каже със сигурност кой от тези два варианта е по-опасен.

Как да се справим?

Говорете за проблемите си с някой, на когото имате доверие. За да може някой да ви помогне, трябва да оставите човека да го направи или поне да го уведомите, че се чувствате зле. Отделете си малко време, за да видите хора, които обичате, които ви карат да се чувствате добре в компанията им.

Чувство на вина

Когато силите ви са на привършване, може да се почувствате виновни – пред себе си, пред колеги и шефове, пред близки и прочие. Например, да се ядосате на себе си, че сте похарчили твърде много време и енергия за обичайните задачи, които не можете да контролирате сами, че не се интересувате от нищо, което сте харесвали преди.

Как да се справим?

Вие сте просто човек, чиито ресурси не са безкрайни – спрете да се измъчвате с вина. По-добре дайте на тялото си нормална почивка, като честно обясните на другите, че имате нужда от време, за да се възстановите.

Мъчително главоболие

Обикновено този симптом се проявява при хора, занимаващи се с интелектуална работа, тъй като в техния случай натоварването на нервната система е значително увеличено. Признаци, че сте близо до нервен срив са шум в ушите, пулсираща болка в слепоочията, замаяност, гадене и спадане на кръвното налягане.

Как да се справим?

Първото нещо, което трябва да направите, е да отложите работата за известно време. Ако вашата нервна система подава толкова очевидни сигнали, че е смазана, не й противоречете. Адаптирайте се към новите условия – работете по-малко, правете чести почивки, разсейвайте се, като излизате навън или сменяте дейности. Ако това не помогне, отидете на лекар. След като той определи причината за главоболието, можете да започнете лечение, което ще намали дискомфорта.

на горе