7 мита за щастливите връзки, които трябва да бъдат развенчани на мига

7 мита за щастливите връзки
Любов и партньорство

7 мита за щастливите връзки, които трябва да бъдат развенчани на мига

Що се отнася до любовните отношения, специалистите са на мнение, че всяка семейна двойка е уникална по своему и няма шаблон за щастлив семеен живот. Но въпреки това съществуват някои конкретни препоръки, които могат да начертаят пътя към изграждането на трайни, пълноценни и хармонични взаимоотношения. И най-важното е да не ги бъркате с фалшивите нагласи, които битуват отколе.

Някои стереотипи са така набити в главите на хората, че никой не се съмнява в тях, въпреки че всъщност са абсолютно грешни. И така, следвайки ги, уверени в истинността им, хората съзнателно обричат връзката си на провал. Ето кои митове, трябва да бъдат моментално развенчани, за да се даде възможност на една любовна връзка да премине на най-високо ниво.

Мит № 1

Необходимо е само да изберете „правилния човек“ и тогава всичко ще се получи от само себе си. Колко наивно е да се мисли по този начин! Силните семейни отношения се изграждат върху взаимен интерес, а не от „сходство“ или съвместимост. Мислейки по този начин, човек непрекъснато търси „подходящия, перфактния партньор“, вместо да развива отношенията си с човека, който е до него.

Мит № 2

Повечето хора смятат, че трябва да се променят, ако не са доволни от нещо във връзката си. Няма лошо, но да не забравяме, че има нещо много по-важно. А именно, че човек трябва да бъде обичан и след това той самият ще желае да коригира онова, което дразни партньора му, но напълно доброволно и без да се чувства пренебрегнат.

Мит № 3

Връзката има нужда от ментор. Мнозина се доверяват сляпо на мнението на приятели, а често те изобщо не са подходящи за пример. Ако имате нужда от външни съвети, добре, но поне изберете такъв, който се е доказал като успял в изграждането на хармонична връзка. Само такъв човек може да ви насочи правилно и да даде ценни съвети по този или онзи въпрос. Самотната ви съседка с множество връзки зад гърба си, едва ли е най-добрият съветник.

Мит № 4

Тайната на щастливия брак се крие само в търпението. Трябва да се търпи всичко в името на семейството, за да не растат децата без баща и хората да не говорят зад гърба ни. Да, но влизайки доброволно в ролята на жертва, жената изначално се настройва за нещастен живот. Тя непрекъснато се „навива“ сама и винаги очаква най-страшното, предавайки този отрицателен модел на поведение и на децата си. Жената не е жертва, а пълноправен партньор в семейните отношения и не всеки мъж е тиранин и деспот.

Мит № 5

Конфликтните ситуации означават непременно срив на връзката. Може, но само ако проблемните ситуации не се обсъждат, не се решават, а просто се „замитат под килима“. И точно това отношение във връзката е по-вероятно да доведе до пълен колапс, отколкото напълно нормалните конфликтни ситуации, през които минава всяка двойка.

Мит № 6

Щастливата връзка е безкраен поток от романтика. Това е едно много погрешно мислене и трябва да се отървете от него на момента. Ако постоянно ядете сладкиши, преставате да се наслаждавате истински на вкуса им. Същото е и що се отнася до романтиката. Никой не казва, че романтичните щрихи в една любовна картина са добре дошли от време на време, но нали знаете – прекаленият светец и Богу не е угоден.

Мит № 7

За щастлива връзка е необходима само любов и това е всичко. Да, не може без любов, но тя съвсем не е всичко. Уважението, грижата и желанието да направиш човека до теб щастлив, са не по-малко важни.

Надяваме се, че вече започнахте да осъзнавате вредността на изброените по-горе стереотипи. Ако прочетете тази статия и я забравите на момента, това няма да ви помогне особено. Но ако се замислите над седемте мита и осъзнаете колко вредно е да вярвате в тях, вече сте направили крачката към щастливия живот с мъжа, който означава всичко за вас.

Tagged , ,
на горе