6 причини за детската агресия и как да се справите с нея

Психология Идеи за дома

6 причини за детската агресия и как да се справите с нея

Интернет, TikTok и подобни социални мрежи, не винаги са виновни за това, че детето е повишило глас, хвърляло любимите си играчки и проявява агресия. И така, какво може да стои зад причините за това поведение и можем ли да се борим с него?

Честно казано, когато за първи път се сблъскате с детска агресия, става страшно. Вашето любимо дете изведнъж става различно – хвърля пясък по децата, унищожава всичко по пътя си и вместо поздрав, се обръща на другата страна.

Опитните майки, които често им се е налагало да се справят с детската агресия знаят, че проблемът най-често се крие в самия родител. И само след като разберете себе си и причините, които наистина могат да притесняват едно дете, можете веднъж завинаги да се научите да се справяте с детската агресия. Основното е търпение, любов и желанието да смените „минус“ на „плюс“.

  1. Отрицателна оценка

Да бъдеш родител не винаги е лесно. Често зад причината за агресията на детето се крият упреци и твърде чести обвинения от по-възрастни членове на семейството. Хлапето, което е обвинено във всички грехове, скоро ще си заключи: „Аз съм лош, така че ще се държа лошо!“

Как да помогнете:

Опитайте се да хвалите детето си възможно най-често и да го убеждавате, че го обичате такъв, какъвто е. С всички черти на характера, лудории и детска тревожност, която понякога често преследва родителите. Опитайте се да замените думите „Ти си лош, значи правиш това“ с „Не ми харесва, че си постъпил по този начин, защото с твоята постъпка нараняаш някого“.

„Разбирам, че правя грешка, но не мога да спра.“

Много често детето осъзнава добре, че действията му са погрешни, но поради възрастта не може да се контролира. Не забравяйте, че в тази ситуация възрастният сте вие.

Как да помогнете:

Спрете детето. Понякога е необходимо да поемете отговорност и да помогнете на детето си да се справи с агресията. Покажете на му, че можете да го предпазите от негативни прояви и следователно от други опасности на този свят. Ако видите, че агресията е извън контрол и става разрушителна не само за детето, но и за околните, прегърнете го. Дръжте ръцете му във вашите – той трябва да е уверен, че се опитвате да го успокоите и не проявявате агресия към него.

Всичко започва от семейството

Ако в семейството има скандали, викове и никой не се изслушва, не бива да очаквате друго поведение от детето. То е вашето огледало.

Как да помогнете:

Опитайте се да решите проблемите си по мирен начин и НИКОГА НЕ ПСУВАЙТЕ ПРЕД ДЕТЕ.

Борба за внимание

Често зад проявата на детска агресия стои банална жажда за обич и внимание от страна на родителите.

Как да помогнете:

Отделете възможно най-много време на детето си. Опитайте се да не се разсейва с телефон, таблет или компютър в ценните ви моменти, което важи и за вас. Говорете с детето си и непременно му покажете, че сте там.

Умора

Факт е – когато детето се умори, възбудата му започва да се увеличава и може да се развие в агресивно поведение.

Как да помогнте:

В това състояние детето не може да се успокои само, може да му помогнете, като го прегърнете. Сложете го на коленете си и започнете да го люлеете, прошепнете нещо нежно и спокойно в ухото му. Спрете всички игри на открито два часа преди лягане. Опитайте се да спазвате ежедневен, стриктен режим и се придържайте към правилата.

Реакция на забраната

Детето не получава това, което отчаяно иска. Подобно на възрастен, този факт ще му причини негативна реакция, но мъникът, поради възрастта си, не е в състояние да го сдържа.

Как да помогнете:

Ако трябва да откажете, обяснете причината за забраната и не отхвърляйте фразата „Защото казах“. Привлечете вниманието му към нещо друго или предложете компромис. Установете правила за поведение, които предварително обсъждате с детето си.

Tagged , ,
на горе