5 ценни урока от токсичните връзки
Психология

5 ценни урока от токсичните връзки

Токсичните връзки ще ви оставят емоционално изтощени, изтощени, травматизирани, с ниско доверие и обременени с неудобни емоции. Ще се запитате как някой, за когото сте се грижили, може да извърши толкова ужасни действия срещу вас.

След като си тръгнете, ще разберете, че бившият ви насилник просто ви е използвал, за да задоволи егоистичните си нужди, а обещанията, които са направили в началото, не са нищо друго освен лъжи, за да ви впримчат. Може дори да се обвинявате за резултата от връзката, докато размишлявате и се опитвате да рационализирате ролята си в нейния провал.

Това е често срещано последствие, когато една токсична връзка приключи и може да ни остави да се чувстваме сякаш сме се провалили като индивиди. Въпреки че често възприемаме този провал негативно, днес бихме искали да проучим положителните и ценни уроци, които можем да извлечем от подобни преживявания.

Искате да излезете с него? Поканете го

5 тайни на щастливите двойки в дългогодишна връзка

8 съвета как да изградите живота, който искате

Детокс план за 3 дни: Прочистване на тялото и ума

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Моите 11 кратки правила за една по-здрава и щастлива 2024 г.

5 ценни урока от токсичните връзки

1.Границите са здрави

токсичните връзки
5 ценни урока от токсичните връзки снимка: pinterest

Токсичните връзки често започват, когато някой прекрачи вашите граници, пренебрегне вашите ценности и тества вашите граници. Докато сте в тази токсична динамика, може да сте компрометирали границите си, за да изпълните ненаситните изисквания на партньора си. Може да сте пожертвали собствените си ценности и сте се напрегнали, за да ги запазите доволни.

Един важен урок е да осъзнаете, че не трябва да позволявате на никого да поеме контрол над вас или да потъпче вашите граници. Трябва да установите и поддържате здравословни граници в живота си и да сте готови да се отдалечите, ако някой се опита да ги наруши. Чрез този опит ще разберете важността на поддържането на граници.

2.Получаване на нови перспективи

токсичните връзки
5 ценни урока от токсичните връзки снимка: pinterest

Излизането от токсична връзка ще ви предостави нови прозрения, които може би сте пренебрегвали преди. Нашите възприятия и житейски избори често са повлияни от нашата среда и възпитание. Тези фактори формират представите ни за любов и взаимоотношения.

Въпреки това, изживяването на токсичните връзки от първа ръка ще ви покаже, че хората могат да използват вашата доброта за лична изгода. Ще разберете, че не можете да промените някой, който не иска да се промени. Това, което може би сте отхвърлили като просто вербално насилие преди, сега ще бъде очевидно очевидно в ефектите си върху вашето психическо благополучие. Ще получите нови перспективи, които предизвикват предубежденията, които някога сте имали.

3.Идентифициране на червени знамена

Преживяването на токсичните връзки ви дава способността да разпознавате ранните признаци на токсичност в бъдещи връзки. Ще бъдете по-добре подготвени да идентифицирате партньор, който ви обсипва с прекомерна обич в началото, изолира ви от приятели или се занимава с прехвърляне на вината. Въоръжени с това преживяване, ще можете да забележите червени знамена от разстояние, като се спасите от емоционалния дистрес от влизането в друга токсична връзка. Уроците от вашия токсичен опит ще ви позволят да видите ясно тези предупредителни знаци.

4.Да станеш устойчив

токсичните връзки
5 ценни урока от токсичните връзки снимка: pinterest

Токсичните връзки тестват вашите емоционални, физически и умствени граници. Това ви тласка към точката на счупване, докато неуморно се опитвате да задоволите ненаситните нужди на партньора си. Сблъсквали сте се с моменти, в които сте мислили, че не можете да издържите повече, но сте упорствали. Това премеждие разкрива вътрешни сили, които никога не сте подозирали, че притежавате.

Въпреки усилията им да те пречупят, ти се оказа по-силен и по-издръжлив. Тази новооткрита издръжливост ще ви помогне да се справите с предизвикателствата на живота и да се изправите уверено в несгодите. След като сте се справяли с много по-лоши неща, ще ви е по-лесно да се справяте с трудни хора и ситуации.

5.Оценяване и приоритизиране на себе си

токсичните връзки
5 ценни урока от токсичните връзки снимка: pinterest

В токсичните връзки вероятно сте пожертвали собствените си нужди и благополучие в името на партньора си. Давал си безкрайно без да получаваш реципрочност. Може да сте се отказали от хобита и дейности, които харесвате, за да дадете приоритет на щастието на партньора си.

Когато достигнахте точка на изтощение, вие осъзнахте, че има ограничение на това, което можете да дадете. Това преживяване подчертава важността да дадете приоритет на собствената си грижа и психическо благополучие пред изискванията на някой друг. Ще научите също, че разчитането на някой друг за вашето благополучие често води до разочарование, тъй като не всички отвръщат по същия начин.

Tagged , ,
на горе