5 съвета как да тренирате в горещо време
Здраве и добра форма

5 съвета как да тренирате в горещо време

Ако тренирате в горещо време на открито, е добре да спазвате някои правила, за да може не само да спортувате, но да предпазите тялото си от прегряване. Топлината е приятна, но понякога крие рискове за здравето. Когато спортувате през лятото, е добре да изберете подходящ спорт, да пиете повече вода, да носите удобни дрехи, да не правите сериозни тренировки и да не стоите продължително време на слънце.

Спазвайте своята спортна рутина, но не забравайте здравето си!

Тази статия е само с информативен характер и не дава цялостно решение на възникнали проблеми. Ако има нужда, трябва да потърсите лекарски съвет.

5 съвета как да тренирате в горещо време

Да спортуваме здравословно

Бъди като Камерън Диас – 5 съвета от книгата на неостаряващата красавица

Зодиите, които трудно намират мотивация за тренировки

Ето кои са тези 5 важни съвета за вашите тренировки:

1 Слънцезащита от UV лъчи

Използвайте слънцезащитен крем с широкоспектърна защита и SPF фактор най-малко 30, носете шапка и обличайте светли, удобни дрехи от леки материи, които отразяват светлината.

2 Избягвайте тренировки по обяд

Когато тренирате в горещо време, най-добре е да го правите рано сутрин или привечер. Най-високите температури се развиват между 11 и 16 часа. Следете прогнозата за времето и избягвайте комбинацията от топлина и влага. Влажното време може да попречи на тялото ви да се охлажда, което ще доведе до неприятни последици. Избирайте сянката или стойте около воден басейн.

3 Хидратирайте се и пийте много вода

Хидратацията е най-добрата безопасност по време на тренировки. Най-добре е да се пие вода преди и след спорт. Изпийте около 1 л вода поне два часа преди тренировка и 0.5 л след това. По време на спортуване е добре да пиете вода между самите серии, по малко на всеки няколко минути. Приемайте вода навреме, а не когато ожаднеете. Чрез водата тялото се хидратира и охлажда. Не консумирайте много студена вода, защото вреди на стомаха. Не пийте кафе, алкохол или газирани напитки със захар, защото това води до загуба на течности.

5 съвета как да тренирате в горещо време

4 Спазвайте границите си

Спазвайте вашите физически граници и уважавайте вашите ограничения. Ако не сте в добра физическа форма, не е добре да тренирате в горещо време, защото сте уязвими.

Слушайте тялото си и в случай че се почувствате замаяни, уморени, имате гадене, идете на хладно място. Оставете тялото си да почине и да се зареди, за да имате успех с упражненията.

5 Обличайте подходящо облекло

Носете леки дрехи от дишащи материи, които позволяват добро проветряване. Изкуствените материи (найлон, полиестер) лесно абсорбират потта и спомагат за изпаряване. Ако тренирате на открито, дрехите с бял цвят най-добре отразяват светлината и са за предпочитане по време на тренировка. Носенето на шапка ви предпазва добре и повишава вашия комфорт по време на спорт.

5 съвета как да тренирате в горещо време

Други важни съвети:

Планирайте

Ако тренирате в горещо време, непременно си направете план. Ако в програмата влизат бързо ходене или катерене, планувайте по-кратка тренировка и по-дълга почивка. Ако правите сериозна тренировка с редуване на продължително ходене и почивка за възстановяване, задължително увеличете времето за почивка повече от нормалното.

Не бързайте и постепенно удължавайте престоя си навън, когато тренирате на открито.

Електролити

При качествена и продължителна тренировка е добре да използвате спортни напитки за набавяне на електролити. Те ще възстановят калия, който сте изгубили при потене.

5 съвета как да тренирате в горещо време

Почивка

Почивайте по-често. Тренировките и горещото време може да доведе до лесна умора. Затова намалете броя на сериите упражнения и правете повече почивки, защото имате нужда от тях.

Топлинно изтощение

През лятото, по време на вашите тренировки, може да се появят симптоми на топлинно изтощение. Добре е да познавате ранните предупредителни значи на прегряване:

Силна, постоянна жажда

Обилно изпотяване

Умора

Мускулни спазми

В заключение ви съветваме да се хидратирате добре, ако тренирате в горещо време и да наблюдавате тялото си за промени и симптоми на прегряване. Не подценявайте топлото време и се подгответе добре за спортуване през лятото.

infomax-logo-50-15-HWКои са най-добрите диети?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе