истинската любов
Любов и партньорство

Срещаме истинската любов само три пъти в живота си

„Любовта е само дума, докато някой не дойде и не я осмисли.“ Пауло Куелю

Всички ние живеем, за да обичаме и да се чувстваме обичани някой ден. Но учените са на мнение, че през целия си живот сме способни да се влюбим истински само три пъти. Няма значение колко връзки сте имали и колко раздели сте преживели – истинска любов можете да преживеете единствено три пъти, твърдят психолозите.

И всеки един от тези три пъти, възвишеното чувство, което изпитваме, ни е дадено свише с някаква определена причина.

Първата любов, трепетна и нежна

Първата любов срещаме в младостта си, най-често още в ученическите си години. Тя е неописуемо вълнуваща, непокварена, несравнима. Тя е идеалистична и завладяваща. Кара ни да се носим на невидими криле, въодушевява ни, изпълнена е с толкова вълнуващи мигове!

Пеперуди в стомаха, първа целувка, прилив на емоции и … най-често разбито сърце. Ние сме твърде млади, за да сме наясно как да изграждаме взаимоотношения помежду си, както и твърде егоистични, за да разберем и да се отнесем подобаващо към нуждите на друг човек.

И все пак се втурваме в това приключение с твърдото убеждение, че това е единствената любов, дори ако виждаме, че човекът не е съвсем подходящ за нас, защото се заблуждаваме, че такава трябва да бъде любовта.

През този ранен етап от живота ни вълнува повече това как другите ни възприемат, а не за това как наистина се чувстваме.

Втората любов, сложна и изстрадана

Втората любов е трудната. Учи ни на това кои сме и от какво се нуждаем, за да се чувстваме обичани във връзката. Тази любов също може да причини страдание, но то е чрез болка и манипулация.

Струва ни се, че за разлика от първия път, правим всичко по различен начин, но това не е така. Много често втората любов може да бъде оприличена на безкрайно повтарящ се цикъл, при който, силно вярваме, че финалът ще бъде различен, но, за жалост, това не се случва.

Психолозите наричат втората истинска любов нездравословна, небалансирана връзка, при която често има психологическо насилие или манипулация, както и известна доза трагичност. Всички тези емоционални възходи и падения ни въздействат пристрастяващо и ние продължаваме да сме им подвластни, с надеждата, че след падането ще има нов възход. Тайно си мечтаем тази любов да бъде същата, както първата ни, но искаме да я изживеем по-пълноценно, разчитайки на натрупания вече опит.

Третата любов, любов завинаги

Това е любов, която не очакваме. Любов, която ни се струва погрешна и не отговаря на нашите представи за това възвишено чувство. Често пъти изглежда абсурдно невъзможна.

Това е връзка, която е трудно обяснима и която ни вади извън контрол, защото никога не сме планирали нещо подобно.

Любов, при която се срещаме с някого и сякаш всичко си идва на мястото. Няма очаквания за това как трябва да се държи човек или натиск за това кои трябва да бъдем. Няма нищо друго освен разбиране и хармония. Ние сме приети такива, каквито сме и това фундаментално обръща света ни с главата надолу. Плаши ни и ни кара да се чувстваме виновни.

Защото не това е начинът, по който сме си представяли любовта си и той се противопоставя на правилата, към които сме свикнали да се придържаме.

И става така, че тази любов, в която се чувстваме добре, приемаме за деструктивна. Защото не сме били готови за нея.

Но в живота винаги става така, че получаваш нещо точно когато най-малко го очакваш. Вероятно „отгоре“ ни е програмирано първо да осъзнаем това, което не е любов, преди да разберем какво е да бъдеш истински обичан.

Уроците на Съдбата

Цял живот учим уроци. Включително и за любовта.

Има и хора, които се влюбват само веднъж и носят това чувство до последния си дъх.

Разглеждайки стари снимки на баби и дядовци, които са живели заедно през целия си живот, много от нас се възхищават на тяхната любов и ги смятат за късметлии.

Но не те са късметлиите, а тези, които успяват да срещнат третата си, истинска и безусловна любов. Точно те имат късмет. Защото им е писнало да се опитват да постигнат хармония там, където е невъзможно, сърцата им са разбивани многократно и се чудят в какво са сгрешили, за да се окажат в ситуацията, която са. И точно когато са най-отчаяни, идва посланието и „наградата“ свише. Вселената им изпраща тяхната сродната душа.

Коя любов е най-добре да приемем в живота си

Можем да приемем първата любов –  изглежда правилно и прави другите щастливи, защото прилича на приказка с щастлив край.

Можем да приемем и втората любов, твърдо вярвайки, че ако не се борим за нея, не си струва да живеем.

Можем да приемем и третата любов. Тя ни дава усещане за комфорт, кара ни да се чувстваме спокойни и балансирани.

Това са възможностите, която ни дава Съдбата, а изборът трябва да направим сами. Може би ви очаква безсънна нощ? Може би утре ще станете различен човек и ще бъдете изненадани да погледнете назад към себе си от днес, знаейки, че сте помъдрели.

Tagged ,
на горе