5 начина да забавите възрастта: Как да „замразим“ остаряването

5 начина да забавите възрастта
Добра форма

5 начина да забавите възрастта: Как да „замразим“ остаряването

Проучванията на учените са категорични, че често пъти хората, родени в една и съща година, могат да имат различна биологична възраст, като понякога разликите са доста впечатляващи. Ето няколко прости правила, които да следвате, за да „замразите“ остаряването и да останете млади, весели и енергични.

Яжте повече протеинови храни

След 40 години губим до 8% от мускулната маса на всяко десетилетие – и това може да се превърне в сериозен проблем. За да поддържате форма, постепенно увеличавайте дела на протеиновите храни в менюто си, залагайки на повече ядки, млечни продукти и месо. В идеалния случай трябва да приемате по 25-20 грама протеин на всяко хранене.

Излизайте по-често на чист въздух

Витамин D не само помага да се поддържат костите и ставите здрави, но също така предпазва от свързани с възрастта заболявания. Нещо повече, потвърдено е, че високите нива на „слънчевия“ витамин в кръвта са пряко свързани с дължината на теломерите – вид „капачки“ в краищата на ДНК клетките, които ги предпазват от стареене. За да покриете изцяло дневната нужда от този витамин, е достатъчно да прекарате 15-30 минути на слънце. А за да засилите ефекта, прекарайте това време или в ходене, или в някакъв друг вид физическа енергия.

Предпазвайте от слънцето

Когато излизате навън, е важно да предпазите кожата си от вредните UV лъчи, сочени като една от основните причини за рак на кожата. Освен това именно ултравиолетовата светлина е причината за ранните бръчки и бързото стареене на кожата. Използвайте продукти с ниво на SPF най-малко 30 и не забравяйте да я овлажнявате редовно.

Пийте повече вода

С напредване на годините бъбреците ни работят по-малко ефективно и е по-малко вероятно да разпознаем сигналите за жажда. Това би могло да доведе до дехидратация – особено ако приемате определени лекарства за премахване на излишната течност от тялото. Достатъчното ниво на влага е предпоставка за поддържането на младостта и красотата. Водата е регулатор и на телесната температура, освен това поддържа здравата кожа и ставите и е от изключително значение за правилното смилане на храната и отстраняването на отпадъците.

Следете здравето на зъбите

Все повече изследвания потвърждават пряката връзка между здравето на устната кухина и появата на инсулт, диабет и сърдечно-съдовите проблеми. Това най-вероятно се дължи на факта, че бактериите, причиняващи заболявания на зъбите и венците, могат чрез кръвта да навлязат в други важни органи. Също така, медицинските проучвания вече са потвърдили връзката между болните венци и увеличения риск от поява на Алцхаймер. Затова не забравяйте да посещавате зъболекаря поне два пъти годишно.

Обърнете внимание на чревната микрофлора

Здравословната микрофлора в нашите черва, не само гарантира добро храносмилане, но също така влияе върху скоростта на стареене на цялото тяло. Факт е, че червата съдържат над 70% от клетките, които осигуряват функционирането на имунната система – а способността на тялото ни да се противопоставя на много заболявания, включително деменция, зависи от неговото здраве. Поради това е много важно да следите нормалното функциониране на червата, да ядете повече храни, богати на пробиотици и фибри и да се обръщате навреме към вашия лекар, когато е необходимо.

Tagged ,
на горе