30 август Имен ден Свети Александър Константинополски - Щастливите жени - HappyWoman.bg

30 август Имен ден Свети Александър Константинополски

30 август имен ден свети Александър
Празници

30 август Имен ден Свети Александър Константинополски

На 30 август Православната църква почита паметта на цариградският патриарх Свети Александър. Свети Александър Константинополски е живял по време на царуването на Константин Велики.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Молитва към Свети Александър Константинополски

Силни молитви към СВ. мчци АДРИАН и НАТАЛИЯ за семейство, любов и здраве на любим човек

30 август Имен ден Свети Александър Константинополски

Значението  на името Александър, е „защитник на мъжете“.

Всяка календарна година, на 30 август, имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Александър, Александар, Алекс, Алеко, Алексо, Ацо, Санде, Сашо, Сашко, Александра, Александрина, Али, Сашка, Саша и др.

Кратка история за животът на Свети Александър Константинополски

Свети Александър Константинополски е роден в Азия, няма исторически сведения за точната година, и е получил образованието си в Константинопол (днешният Истанбул). След като навършил пълнолетие, той постъпил на военна служба. В свободното си от служебни задължения време Александър чел много духовна литература.

Но за кратко бил на военна служба, защото бил силно привлечен от друго призвание: напуснал света на суетата и поел към монашеството в един от запустелите сирийски манастири близо до Антиохия, под ръководството на игумен Илия.

Там той посвещава четири години от животът си, в строго послушание и монашески подвизи, след което получава благословението на игумена да живее в пустинята. Заминавайки, монахът не взел нищо със себе си от манастира, освен Евангелието. Там останал 7 години. Тогава Господ го призовал да проповядва на невярващите.

Постиженията на Свети Александър в духовното били огромни.

Историците го описват като много честен, богобоязлив и добродетелен човек.

По време на нашествието на еретиците той и неговите монаси били изправени пред много трудности и изпитания. Стигало се, дори до побои и затвори.

След като бурята на еретическите вълнения отминала, Свети Александър Константинополски прекарал края на живота си в основания от него манастир в Константинопол.

Той напуснал земният свят в дълбока старост около 430 г., на около 98 години, след 50 години непрекъснати монашески подвизи.

В историческите описания Александър Константинополски е представен като човек с висока нравственост, с безспорен авторитет сред византийците. Той оглавявал Византийската катедра по време на управлението на цар Константин I Велики.

Монахът става първия епископ на осветения Константинопол. Този човек през целият си живот демонстрирал непоклатима вяра в Христос и със собствения си пример на аскетизъм доказал, че Божието провидение никога няма да остави истински вярващ християнин в беда.

Чудесата му били безчет!

Още приживе с молитви си от сърце Свети Александър вършел необясними чудеса. Един от поразителните примери е диспутът между философите на езичеството и Александър, организиран от византийския император Константин, който бил упрекван за смяна на религията в държавата.

Философът започнал да говори, но Александър в името на Христос му забранил да продължи. В резултат на това той вече не могъл да произнесе нито една дума. Едва когато признал, че е сгрешил, той отново проговорил и така повярвал в Бог.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица