3 идеи за работа с мандала срещу стрес
Психология Интересно

3 идеи за работа с мандала срещу стрес

Може ли да ни помогне мандала срещу стреса?

Това са мистични кръгове, които са не само изящни и пъстри, но хармонизират и балансират човека. Носят лечебно действие срещу стреса в ежедневието.

Доказано е, че мандалата има чудодейна сила върху нашата психика и здраве.Тя действа благотворно и като медитация.

Мандалите за оцветяване са много популярни в момента и у нас.

Може сами да си нарисувате мандала, а може да започнете да оцветявате с цветни моливи вече готови шаблони. Също така, може да закупите книга с мандали за оцветяване от книжарницата или да си свалите модели от интернет.

Какво е мандала

„Мандала“ от санскрит се превежда като „кръг“. В този кръг са разположени красиви геометрични фигури, орнаменти, декорации, шарки, цветя, които са абслоютно симетрични.

Доказано е, че кръгът е една хармонична фигура, която често се среща в природата – планети, цветя, части от дървета, животни.

Изображенията в мандала се движат отвън към центъра.

Тя представлява малък модел на Вселената или на вашия вътрешен духовен център.

Първоначално тя била използвана в източните религии (будизъм, индуизъм) за духовни ритуали.

Пръв Карл Густав Юнг заговаря за използване на мандала като символ в психотерапията и психологията.

Сега тя вече активно се използва в арт терапията и психологията като антистрес средство.

3 идеи за работа с мандала срещу стрес

 Ето 3 идеи за работа с мандала

Лечение с мандала като медитация срещу стрес

Умората и стресът през деня не трябва да остават във вас, а трябва да се освободят по някакъв начин. Може да практикувате спорт, разходка, писане или рисуване, за да забравите за лошия ден.

Използвайте метода оцветяване на манадали като медитация в борбата срещу стреса. Знаем, че цветовете и формите влияят много силно върху нашето съзнание. Това е един вид релаксиране. Цветотерапията е холистичен метод за емоционален баланс и излекуване.

Когато оцветявате мандала, вие се изключвате от външния свят. Оцветяването ви връща към детството, развива въображението, оставя ума да се рее свободно и вашия вътрешен мир се структурира. Вече не мислите за проблемите в работата и умът постепенно се успокоява.

3 идеи за работа с мандала срещу стрес

Себепознание и подобряване на концентрацията

Чрез оцветяване на мандала вие се обръщате към своето съкровено „аз“, което помага за вашето самопознание.

Вземете готов шаблон, използвайте цветни моливи, в зависимост от настроението ви и спокойно попълвайте и оцветявайте контурите и фигурите в мандалата.

Когато оцветявате или рисувате мандала, вие влагате част от себе си в момента. Фигурата в центъра обикновено изразява вашето „аз“. Използвайки различни цветове, вие може да намерите разрешение на пробеми, които ви притесняват, да повишите положителната си енергия. Няма по-точен отпечатък на вашата същност от една лично нарисувана от вас самите манадала.

При оцветяване на детайлите в мандалата се подобрява вниманието и концентрацията. За да упражнявате ума си, може да използвате по-сложни мандали, които приличат на лабиринти.

3 идеи за работа с мандала срещу стрес

Гадаене и изпълняване на желания с манадала

Ако вложите вашите чувства, стремежи, желания, когато оцветявате вашата мандала, вие творите образа на една ваша съкровена мечта. Добре знаем, че всяка наша  мисъл, написана на хартия става сто пъти по-мощна. Затова хората използват мандала за привличане на пари, късмет, брак, щастие и късмет. Когато работите с мандала, вие влагате всички свои чувства и енергия и изпращате формулирано послание директно към Вселената. Мандалата свързва нашето вътрешно „аз“ с огромната Вселена и света около нас.

10 оздравителни мисли на Петър Дънов

Забравете за стреса, като добавите малко забавление в ежедневието си

Искате осъзната връзка! Готови ли сте за огънят, който носи със себе си?

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , ,
на горе