Зеленчуците са малък подарък от природата за нас. Те са пълни с изключително полезни хранителни вещества и витамини, които спомагат при редица заболявания и имат ползотворно влияние върху организма ни. Научете повече за някои от най-здравословните зеленчуци и за какво помага приемът им:
Моркови
Морковите са пълни с витамин А, който помага за зрението, особено през нощта. Насладете се на тези зеленчуци сурови, настъргани в салати или в сокове.
Броколи
Броколите спадат в тази група, защото са с ниско съдържание на калории, но паралелно имат много минерали и витамини, включително С, А и К. Яжте ги сурови или на пара, за да извлечете по-голяма хранителна полза.
Гъби
Гъбите са полезни в грижата за сърцето, подобряват способността за усвояване на нови знания и профилактиката на заболяванията. Използвайте ги и като заместител на месото. Проучванията показват, че това ще повлияе положително на килограмите и здравето ви като цяло.
Къдраво зеле
Любимото ви зеленолистно е пълно с витамин К – само една купичка осигурява около 440% от препоръчителната дневна стойност. Още един интересен факт: Порция зеле също доставя 10% от дневната ви стойност за калций – добре е обаче да знаете дали сте непоносими към лактоза.
Спанак
Спанакът има тонове витамин А (над половината от препоръчителното дневно количество в порция), който помага за засилване на имунната ни система. Така че направете като Попай и редовно добавяйте този зеленчук към вашата диета.
Аспержи
Независимо дали харесвате печени аспержи или сотирани, вземете си малко от тях следващия път, когато сте в хранителния магазин. Един стрък съдържа само няколко калории, но много фибри и микроелементи като фолиева киселина, витамин С, витамин А и витамин К.
Леща
Лещата се счита, както за зеленчук, така и за протеин, което я прави разумен и бюджетен избор. Бобовите растения осигуряват много фибри, 50% от дневната ни доза фолиева киселина и 45% от нашите ежедневния препоръчителен прием на желязо.
Зелен боб
Зеленият боб е добър източник на витамин А, витамин С, витамин К и фибри. Купувайте го суров или в консерви.
Карфиол
Ако още не сте се станали фенове карфиола, не е късно да го направите. Това е лесен начин да се набавите допълнително витамин С и калий в храната си.
Цвекло
Цвеклото е противовъзпалителен и антиоксидантен зеленчук, който има положително въздействие върху кръвното налягане и стреса.
Домати
Доматите съдържат ликопен, който придава червения им цвят. Изследванията показват, че ликопенът помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.