11 юни - ден на икономистите
Празници

11 юни – ден на икономистите

11 юни е обявен за професионален ден на икономистите с решение Министерския съвет във връзка с навършилите се тогава 110 години от създаването на първото българско икономическо дружество.

Работи активно до 1948 г., когато дейността му замира. През 1964 г. е възстановено под наименованието Дружество на икономистите в България. От 1990 г. е преименувано в Съюз на икономистите в България. През всички тези години на съществуването му в дейността на дружеството са участвали видни представители на икономическата наука.

Какво признание носи този ден на икономистите?

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Обявяването на 11 юни за професионален ден на икономистите е признание за техния труд и цели да послужи за утвърждаване на самочувствието им на добри и уважавани специалисти, както и да подчертае приноса им в развитието на икономиката като наука.

Доста знаменити българи са членували в дружеството. То е дало на България поредица от премиери, министри, академици. Негови членове са били дори и такива доказани майстори на перото като Иван Вазов и Алеко Константинов.

Дало своя принос в зараждането на освободена България, основаното тогава научно дружество непрекъснато участва в изграждането на една съвременна и европейска България.

През 2005 година се провежда първото издание на конкурса „Млад икономист”. Всяка година, по повод на празника, Съюзът на икономистите в България отбелязва Деня на икономиста с различни инициативи.

Съюз на икономистите в България- за какво служи?

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Съюзът на икономистите в България (СИБ) служи като основна институция в царството на българската икономика, проследявайки своите корени до първото Българско икономическо дружество и развивайки се чрез различни промени на имената и реорганизации, докато не бъде официално регистриран под сегашното си име през май 3, 1990 г. Тази еволюция подчертава издръжливата и адаптивна природа на Съюза, отразявайки способността му да се ориентира през социално-икономическите трансформации на България през десетилетията.

Основната цел на СИБ винаги е била да допринася за „напредъка на поминъка на хората“. Тази мисия капсулира широк спектър от дейности и инициативи, насочени към подобряване на икономическите условия и насърчаване на по-задълбочено разбиране на икономическите принципи сред професионалистите и обществеността. Твърдият ангажимент на Съюза към тази цел е очевиден в неговия устав и всички негови дейности, демонстрирайки дългогодишна отдаденост на икономическото развитие и просперитет.

Като неправителствено, неполитическо и творческо-професионално сдружение с нестопанска цел, СИБ заема уникално място в икономическия пейзаж на България. В него членуват както физически, така и юридически лица, които се занимават активно със стопанската наука, практика и управление. Това приобщаване подчертава ролята на Съюза като център за разнообразна икономическа мисъл и практика, като насърчава сътрудничеството и споделянето на знания между икономисти от различни сектори.

Ангажиментът на Съюза в организирането на научни конференции по наболели проблеми като бедността и младежката безработица, организирането на публични лекции на известни български и европейски икономисти и провеждането на конкурси за млади икономисти е пример за проактивния му подход за справяне със съвременните икономически предизвикателства. Тези дейности не само допринасят за професионалното развитие на своите членове, но също така играят решаваща роля за стимулиране на публичния дискурс относно икономическите политики и стратегии.

Чрез своята многостранна дейност Съюзът на икономистите в България ефективно преодолява пропастта между икономическата теория и практика, предлагайки ценни прозрения и решения както на своите членове, така и на по-широката общност. Нейният траен ангажимент за подобряване на икономическото благосъстояние на населението я позиционира като жизненоважен участник в икономическия дискурс и развитие на България. Този ден на икономистите е изключително важен.

Кои са родните икономисти, оставили диря у нас?

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Родните икономисти, оставили диря у нас са много. Сред най-видните – с особен принос в икономическата наука бе Иван Илиев – проф. д-р на икономическите науки и член-кореспондент на БАН, починал на 17 октомври 2017 г. на 92-годишна възраст.

Той бе уважаван дългогодишен университетски преподавател и изтъкнат стопански деец от най-висок ранг. Проф. Иван Илиев е съвместявал научноизследователската дейност с участие в държавните органи на управление. Бил е ректор на ВИИ „Карл Маркс“, сега УНСС, зам.председател и главен научен секретар на БАН, заместник-министър в няколко министерства, два пъти зам. председател на Министерски съвет и председател на бившата Държавна планова комисия. Той е един от съставителите и автор в Икономическа енциклопедия в два тома. Този ден на икономистите е много значим ден за всички.

Какво означава думата икономист?

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Икономистът е човек, който изучава икономиката, която е наука за производството, разпределението и потреблението на стоки и услуги. Икономистите анализират различни аспекти на икономиката, като поведение на потребителите и бизнеса, пазарни структури, икономически политики и глобални икономически тенденции. Те използват различни теории и модели, за да разберат и прогнозират поведението на индивидите, фирмите и правителствата в икономическата среда. Икономистите могат да работят в академични среди, в правителството или в частния сектор, предоставяйки консултантски услуги на фирми и други организации.

Какво не е икономистът?

Икономист не може да стане човек, който няма призвание, няма желание, няма визия за това какво е икономика, как тя се развива. Икономист не може да бъде човек, който от чисто любопитство и излишно дилетантство, по метода на проба и грешка, си позволява да кандидатства или да заема някаква позиция. Икономист не може да стане необразованият човек, некултурният човек.

Как да отпразнуваме празника на икономиста?

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Ден на икономистите може да бъде забавен начин да признаете и оцените приноса на икономистите към обществото.

Ето няколко идеи как да го отпразнувате:

Организирайте семинар или конференция:

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Поканете местни икономисти да говорят за своята работа, актуални икономически въпроси и бъдещето на икономиката. Това може да бъде чудесен начин да се ангажирате с общността и да насърчите дискусията относно важността на икономиката.

Прожектирайте филм или документален филм:

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Намерете филм или документален филм, свързан с икономиката, и организирайте прожекция. Това може да бъде забавен и образователен начин да научите повече за икономиката и нейната роля в нашето ежедневие.

Играйте игра:

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Има много игри, които включват икономика, като Monopoly, Life или The Game of Our Lives. Организирайте турнир или игрална вечер, за да се насладите на състезателния дух на икономиката.

Организирайте дебат:

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Създайте отбор и участвайте в дебат по икономическа тема. Това може да бъде забавен и интелектуално стимулиращ начин да празнувате този ден на икономистите.

Посетете музей или изложба:

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Много музеи имат изложби, свързани с икономиката. Посетете ги заедно и научете нещо ново за историята и развитието на икономиката.

Пригответе икономическа храна: Изследвайте рецепти от различни страни и култури, за да създадете глобално икономическо хранене. Това може да бъде забавен и креативен начин да отпразнувате празника на икономиста.

Организирайте икономическа викторина: Създайте въпроси, свързани с икономиката, и организирайте викторина. Наградете победителите с малки награди, свързани с икономиката, като книги, монети или икономическо образование.

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Не забравяйте, че целта на тези дейности е да се забавлявате, докато научавате нещо ново за икономиката. Не става въпрос за показване на експертни познания, а за участие в разговор и празнуване на значението на икономиката в нашия живот.

Икономическите науки се изучават в университети по целия свят, а икономистите получават широкообхватно образование, което включва математика, статистика, теория на игрите, финанси и много други дисциплини.По време на икономически кризи икономистите често са в центъра на вниманието, като предлагат решения за стабилизиране на икономиката и подпомагане на възстановяването.

Икономистите създават модели и прогнози, които помагат за разбирането на сложни икономически явления и за планирането на бъдещи икономически стратегии.С развитието на технологиите икономистите все по-често използват големи данни и машинно обучение за анализ на икономически тенденции и вземане на информирани решения.

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Икономистите работят съвместно с колеги от други държави и международни организации, за да адресират глобални икономически предизвикателства като бедността, неравенството и климатичните промени.Тези факти подчертават важността на икономистите и тяхната роля в съвременното общество. Денят на икономистите е добра възможност да се отдаде признание на техния труд и принос към благосъстоянието на обществото.

Денят на икономистите обикновено включва различни събития и дейности, като конференции, семинари, публични лекции и образователни програми. Тези събития имат за цел да информират обществеността за ролята на икономиката в нашето ежедневие и да насърчат по-задълбочено разбиране на икономическите принципи.

Въпреки че ден на икономистите се празнува предимно от икономисти и студенти по икономика, той също е предназначен да достигне до широката публика. Целта е да се покаже, че икономиката засяга всеки аспект от живота ни и разбирането й може да помогне на хората да вземат по-информирани решения.

ден на икономистите
11 юни – ден на икономистите снимка: pinterest

Като цяло Денят на икономистите е възможност да отпразнуваме постиженията на икономистите и да подчертаем важността на разбирането на икономиката за подобряване на живота на хората и благосъстоянието на обществото.Икономистите имат ключова роля в създаването на устойчиво икономическо развитие. Те помагат за разбирането на икономическите процеси и взаимодействия, които формират нашите общества. През Деня на икономистите се изразява признание и благодарност към тези професионалисти, които работят усилено за икономическото благосъстояние и напредъка на обществото.

Професионалният празник е повод за интелектуална мобилизация, за рязко активизиране на творческата и публичната дейност на гилдията на българските икономисти.Честит ден на икономистите!

Честит професионален празник на всички български икономисти!

Tagged , , ,
на горе