10 суперхрани, които да подобрят настроението ви

10 суперхрани, които да подобрят настроението ви
Добра форма

10 суперхрани, които да подобрят настроението ви

Чувствате се малко тъжни? Можете да се усмихнете след похапване на някои от суперхраните, които природата щедро ни предлага. Разбира се, никоя храна не е чудодейно лекарство, но здравословната диета, пълна с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини, може да направи чудеса, когато става въпрос за зареждане, енергизиране на тялото ви и като цяло ви помага да се чувствате най-добре.

Ето 10 суперхрани, които са чудесни, ако търсите допълнително повишаване на настроението. С изобилие от полезни хранителни вещества и свойства, които подобряват здравето, всички тези храни имат способността да подобряват настроението ви. А като допълнителен бонус – те имат и страхотен вкус.

Зеленият чай

Той не е само чудесен лек за настинки. Тази популярна напитка е и отлично средство за повишаване на настроението! Зеленият чай съдържа антиоксидантни съединения, които имат свойства за борба с рака и могат да намалят риска от други хронични заболявания.

Малини

Отдайте се на тези божествени плодове без никаква вина. Една чаша има 8 грама фибри – една трета от това, от което се нуждаете на ден – и само 5 грама захар.

Червена чушка

Знаете ли, че червените чушки всъщност съдържат повече витамин С, отколкото портокала? Те се гордеят с най-много хранителни качества от всички останали чушки. Тези нискокалорични, богати на хранителни вещества зеленчуци съдържат много витамини и хранителни вещества, за да подобрят настроението ви, което го прави изключително щастлива храна.

Орехи

Има причина да обичаме орехите. Тези ядки не само правят вкусни закуски, пълни с хрускане, но и са един от малкото растителни източници на здравословни омега-3 мастни киселини, хранително вещество, което е полезно както за мозъка, така и за сърцето.

Банани

Банани за победа! Витамин В6 в бананите може да помогне за предотвратяване на когнитивния спад и намаляване на свързаните с настроението симптоми на предментструалния синдром. Освен това всеки от тях осигурява около 12% от дневните ви нужди от фибри за по-добро храносмилане.

Шоколад

Изследванията показват, че пълният с антиоксиданти черен шоколад може да повиши нивата на серотонин и да предпази от когнитивен спад. Но вече знаехте, че шоколадът ви прави щастливи, нали?

Авокадо

Този плод – да, това е плод – също съдържа огромно количество здравословни за сърцето ненаситени мазнини, фибри и фитохимикали (известни още като биологично активни компоненти в растенията), даващи ситост и даващи бойни сили срещу болести.

Сьомга

Помислете за това филе на скара като храна за мозъка. Решаващото съединение докозахексаенова киселина (DHA), намерено в сьомгата, помага за поддържането на централната нервна система, да не говорим за благоприятните ефекти на тази риба върху сърцето и метаболизма ви.

Вино

Отдавна го знаем, но и изследванията доказват, че умереният прием на алкохол е свързано с подобряване на настроението. А да не говорим, че по малко вино удължава живота. Червеното вино също осигурява антиоксиданти, които са в полза на мозъка и сърцето ви.

Кафе

И да не забравяме за класическа чаша кафе. Жените, които редовно пият кафе, са изложени на по-малък риск от депресия.

Tagged , , ,
на горе