Вкусно и красиво: ядливи цветя, които могат да се използват в готвенето

Вкусно и красиво ядливи цветя, които могат да се използват в готвенето
Идеи за дома

Вкусно и красиво: ядливи цветя, които могат да се използват в готвенето

Виждали ли сте някога ястия, украсени с различни ядливи цветя? Или може би сте опитвали такива ястия и сте били приятно изненадани? Ядливите цветя са известни на човечеството от много, много дълго време. И тази практика се използва активно днес от много ресторанти. Главните готвачи украсяват салати и десерти с кулинарни ядливи цветя, сервират ги с месни ястия, приготвят различни напитки на тяхна основа, добавят ги към супи и смутита.

Материалът в тази статия е около най-често срещаните ядливи цветя, които могат да се използват сурови или сушени при готвене.

Но трябва да запомните, че в готвенето трябва да се използват само доказани растения.

Прочетете внимателно цялата информация, преди да добавите определени цветя към ястието.

Също така не забравяйте, че някои растения могат да причинят алергии и не трябва да експериментирате, ако сте алергични.

Постен шоколадов кекс: как да си направим вкусен сладкиш без яйца и мляко

Ябълков сладкиш много лесна рецепта

Рецептата за този тиквен сладкиш без яйца и брашно взриви интернет

Какви растения / ядливи цветя могат да се използват в готвенето

Бегония

ядливи цветя

Има два вида бегонии, грудкови и или влакнеста, и двата имат ядливи цветя с кисел, подобен на цитрусов вкус. Многоцветните листенца са чудесна декорация за салати, торти и други десерти. Бегонията може да се отглежда у дома на перваза на прозореца. Нуждае се от слънчева светлина, но не от пряка слънчева светлина, редовно поливане и многофункционален компост.

Хибискус

ядливи цветя

Цветята на хибискус се разпознават лесно по тяхната ширина – до 15 см в диаметър. Те също съществуват в различни цветове, обикновено бяло, жълто и различни нюанси на розово. Това прави венчелистчетата от хибискус уникални, а ароматът им на червена боровинка е идеален за приготвяне на чай или създаване на интересен коктейл. Хибискусът не е само за украса на ястия. Използването на това цвете за кулинарни и медицински цели е известно още от римско време. Днес хибискусът може да се види сред мезета, конфитюри или салати.

Невен

ядливи цветя

Вкусът на цветята от невен, известен още като „шафран за бедняк“, варира от пиперлив до горчив. Венчелистчетата му придават ярък жълт оттенък на ястията, почти като шафрана, оцветяват с него супи и салати. Можете да поръсите листенца от невен върху различни ястия – от ориз до бъркани яйца. Не забравяйте, че само венчелистчетата са годни за консумация. Невенът се отглежда най-добре в земята и е доста непретенциозен. Но у дома на перваза на прозореца можете да отглеждате малки растения – купете универсална почва, поливайте добре и следете температурата.

Лайка

ядливи цветя

Известна не само със своите успокояващи свойства, но и придава яркост и пикантност на ястията. Те използват венчелистчета, пъпки (между другото, те се мариновани и сервират вместо каперси), цветята от лайка се добавят към ястието в суха и свежа форма. Между другото, пролетта е точното време да засадите лайка във вашата градина.

Готвачите и градинарите препоръчват да купувате ядливи цветя само на надеждни места, като се уверите, че не са третирани с вредни за хората вещества.

Идеалното е да отглеждате свои собствени кулинарни цветя. При най-малкия признак на алергия или отравяне незабавно се консултирайте с лекар!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе