Шипката (Rosa canina) е вид диворастяща роза, която е не само вкусна, но и изключително благоприятна за здравето. Тя е известна със своите многобройни лечебни свойства, които я правят популярна в използването в традиционната медицина и в козметиката.
4 енергийни места, които да посетите в България
Топ храни и напитки за здравето на черния дроб
Шипката: природният лекар
Шипката е изключително богата на витамин С, има по-висока концентрация от тази в портокалите. Този витамин е силен антиоксидант, който помага за борбата със свободните радикали в организма и подпомага имунната система. Освен това, шипката съдържа и витамини А, Е и К, които допълват нейните ползи за здравето. Консумацията на шипка може да подпомогне имунната система. Нейните противовъзпалителни свойства са полезни при лечението на различни видове възпалителни състояния и помагат за намаляване на симптомите на ставни болки и артрит.
Използва се и в козметиката поради своите благоприятни ефекти върху кожата и косата. Маслото от шипка се използва за хидратация на кожата и има антиейджинг свойства, като подпомага изглаждането на фините линии и бръчки. Също така, шипката може да бъде полезна и за поддържане на здравословното състояние на косата.
Може да се консумира като чай, сироп, вино, мармалад или добавка към различни ястия и напитки. Нейните лечебни свойства се използват и в различни видове сиропи, масла и кремове за кожата.
Шипката е не само вкусен и ароматен плод, но и богат на полезни вещества, които правят този плод изключително ценен за здравето. Включването му във вашата дневна диета може да подобри общото ви здравословно състояние.