Най-добрите чайове срещу подуване на корема
Здраве и красота

Най-добрите чайове срещу подуване на корема

Подуване на корема е съвсем нормално и за съжаление засяга редица хора, както мъже, така и жени. Ако коремът ви е болезнен, неудобен и пълен с газове, не сте сами. Подуването може да бъде причинено от диета, специфични здравословни състояния, менструални симптоми и др.

Въпреки че не е повод за безпокойство, това може да причини дискомфорт в храносмилателния тракт и корема. За щастие, билковият чай може да бъде чудесно цялостно лекарство за подуване на корема. Известно е, че много видове чайове намаляват подуването на корема, подобряват нормалното храносмилане и успокояват спазмите.

Мъчителният дискомфорт от подуването на корема никога не е приятен, независимо кога и къде се появява. Когато това се случи, може да изглежда, че проблемът ще продължи вечно, но бъдете сигурни, че има няколко полезни начина да се отървете от подуването – и един от най-ефективните е да си сварите чаша горещ чай.

Има няколко вида чай, които са ефективни за облекчаване на подуването на корема, особено билковите. Част от тях включват газогонни средства – билки, които отпускат мускулите в храносмилателния тракт, за да облекчат спазмите и подуването на корема, насърчавайки правилното храносмилане, усвояване и подвижност. Също така се препоръчват горчиви билки и корени, които подпомагат здравословното храносмилане. Всъщност, когато се появи подуване, всичко горчиво е по-добро от нищо – дори дъвченето на лист рукола преди хранене може да бъде полезно.

Светът на чайовете е широк, така че имате голям избор, когато става въпрос за тази вкусна напитка. Хубавата новина е, че класацията с лечебни чайове срещу подуване също не е малка, така че ние събрахме най-препоръчваните за пиене, които ще ви помогнат в тази трудна борба.

Ето кои са някои от най-добрите чайове срещу подуване на корема:

Чай от джинджифил

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pixabay

Джинджифилът е добър за цялостното телесно и духовно здраве. Използва се за лечение на храносмилателни проблеми от древни времена. Препоръчваме да пиете чай от джинджифил, особено когато чувствате подуване на корема. Известно е, че подпомага и увеличава скоростта на храносмилането, като същевременно намалява чревните спазми. За допълнителен успокояващ ефект ви предлагаме да комбинирате чая си от джинджифил с мед и лимон.

Чай от лайка

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pixabay

Чаят от лайка е прекрасен за храносмилането, здравето и спомага за релаксацията. Обичаме ползите за здравето от лайката. Известно е, че малките цветя от лайка намаляват нивата на вредни бактерии, успокояват коремната болка, предотвратяват диария и намаляват газовете. Можете да се насладите на чай от лайка по всяко време на деня, но той е особено полезен при подуване на корема или разстроен стомах и помага за по-добър нощен сън.

Чай от копър

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pixabay

Семената от копър имат подобен вкус на женско биле и отдавна се използват за подпомагане на положителното здраве на храносмилането. Известно е, че копърът намалява запек, подуване на корема, газове и болки в корема.

Лимонов чай

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pixabay

Известно е, че лимоните и цитрусовите плодове осигуряват на телата и умовете ни мощни почистващи свойства, особено когато се добавят към чай. Лимонът може да помогне за облекчаване на лек храносмилателен дискомфорт като подуване на корема и газове и да засили нормалните храносмилателни движения. За да подобрите храносмилането си всяка сутрин, опитайте да пиете чай на основата на лимон като нашия френски чай с лимон и джинджифил.

Чай от мента

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pixabay

В традиционната медицина ментата ( Mentha piperita ) е широко призната за това, че помага за успокояване на храносмилателни проблеми, като подуване на корема.

По-стари проучвания в епруветка и животни показват, че растителните съединения, открити в ментата, могат да инхибират активността на имунните клетки, намиращи се в червата, което може да допринесе за подуване на корема .

Проучванията показват също, че ментата отпуска червата, което може да облекчи чревните спазми – както и подуването и болката, които могат да ги придружават.

Освен това, капсулите с масло от мента могат да облекчат коремната болка, подуването и други храносмилателни симптоми.

Корен от ангелика

Този чай се прави от корените на растението Angelica archangelica , член на семейството на целината . Билката има горчив вкус, но има по-добър вкус, когато се накисва с чай от маточина.

Освен това, по-стари изследвания върху животни и епруветки отбелязват, че коренът от ангелика има свойства, които могат да помогнат за облекчаване на запека, който е виновник за подуване на корема.

Като цяло са необходими повече човешки изследвания на този корен.

Някои източници твърдят, че коренът от ангелика не трябва да се използва по време на бременност, тъй като няма достатъчно информация за неговата безопасност. Ето защо, най-добре е да говорите с лекар, преди да опитате, ако сте бременна или ако кърмите.

Коренът на ангелика съдържа горчиви съединения, които могат да стимулират отделянето на храносмилателни сокове. Необходими са изследвания върху хора, за да се потвърди дали неговият чай има ползи против подуване на корема.

Чай от корен на репей

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pinterest

Коренът от репей е друго горчиво средство за облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт като подуване на корема. Едно проучване от 2018 година установи, че екстрактът от него умерено намалява производството на стомашна киселина. Това означава, че ако имате киселинен рефлукс или стомашни язви, при които прекомерното производство на киселина предизвиква симптоми на подуване на корема, чаят от корен от репей може да бъде полезен.

Междувременно клинично изпитване от същата година откри, че репеят може да помогне в борбата с инфекцията с H. pylori, често срещана причина за стомашни язви и общо възпаление на стомашната лигавица, което може да доведе до подуване на корема.

Чай от мащерка

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pixabay

Мащерката е лесна за намиране съставка на чай против подуване на корема с газогонни свойства, помагаща за облекчаване на мускулното напрежение в стомашно-чревния тракт. Ако сте в затруднено положение, добавете стръкчета прясна мащерка или дори сушена мащерка към чаша гореща вода и отпийте, за да получите облекчение. Тя е изключително полезна срещу подуване на корема.

Пелин

Чаят от пелин може да е твърде горчив за повечето хора, но е много полезен, а и винаги можете да смекчите вкуса като добавите лимонов сок и подсладител. Пелинът често се използва за „горчивки“, които се приготвят от горчиви билки и подправки за облекчаване на различни здравословни проблеми.

За да си приготвите чай използвайте 1 чаена лъжичка от изсушената билка на чаша преварена вода, като оставите да престои 5 минути. Чаят ще насърчи отделянето на храносмилателни сокове, което може да помогне за оптимизиране на здравословното храносмилане и намаляване на подуване на корема. Важно е да отбележим, че пелин не бива да се консумира по време на бременност, защото съдържа туйон – психотропен химикал, който влиза и в състава на абсента и може да причини контракции.

Зелен чай

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pixabay

Сред многото си лечебни свойства, зеленият чай е фантастичен за храносмилането. Всъщност, това може да е един от най-добрите чайове за червата, благодарение на високото си съдържание на катехини и антиоксиданти. Тези катехини са не само мощни чистачи на свободни радикали (които могат да увредят клетките), но и помагат за успокояване на мускулите в стомашно-чревния тракт.

Зеленият чай също така може да помогне за премахване на натрупването на газове в червата, което намалява подуване на корема. В допълнение, зеленият чай помага на храносмилателната система да функционира по-ефективно, стимулирайки ензимите, необходими на тялото, за да разгражда правилно храната.

Чай от семена на кимион

Семената от кимион и тяхното масло могат да се използват за облекчаване на цяла гама от храносмилателни симптоми, включително киселини, подуване на корема и стомашно-чревни спазми. Ароматните семена от кимион са невероятно мощни. Те имат антимикробни свойства, които могат да подпомогнат развитието на полезни чревни бактерии в червата, действайки като пробиотик.

Чай от глухарче

подуване на корема
Най-добрите чайове срещу подуване на корема снимка: pinterest

Чаят от глухарче подпомага храносмилането, спомага детоксикацията на тялото, а продължителният му прием подобрява обмяната на веществата. Помага и при липса на апетит. Следващият път, когато ви заболи стомаха, просто си направете някой от изброените чайове, защото това са едни от най-полезните билкови чайове при подобен вид неразположение.

Традиционната медицина предполага, че няколко билкови чайове могат да намалят подуване на корема и да облекчат храносмилателните разстройства.

Например, мента, маточина и пелин се използват в храносмилателни продукти, които са показали предварителни ползи срещу подуване на корема. Все пак са необходими изследвания върху отделни чайове върху хора.

Въпреки това билковият чай е просто, естествено лекарство, което можете да опитате за подуване на корема и други храносмилателни проблеми.

Подутият корем може да бъде мъчителен проблем, но с правилния избор на чай, можете да намалите дискомфорта и да се почувствате по-добре. Опитайте с някои от тези чайове и открийте кой работи най-добре за вас.Cдъвĸвaнeтo нa xpaнaтa e вaжeн мoмeнт, ĸoгaтo иcĸaмe дa пpeдoтвpaтим пoдyвaнeтo и бoлĸитe в ĸopeмa. Гaзoвeтe чecтo ce пoлyчaвaт пopaди гoвopeнe пo вpeмe нa xpaнeнe, зaтoвa пpocтo тpябвa дa cмe cъcpeдoтoчeни в xpaнeнeтo.
Xpaнитeлнитe нaвици и пpaвилният нaчин нa живoт щe Bи пoмoгнaт дa пpeдoтвpaтитe пoявaтa нa пoдyвaнe и бoлĸи в ĸopeмa.

Зa тaзи цeл избягвaйтe гaзиpaни нaпитĸи, oбpaбoтeни cлaдĸи xpaни, пъpжeни и пaниpaни xpaни, ĸaĸтo и джънĸ фyyд. Избягвaйтe тoзи тип xpaни и нaпpaвeтe cпopтът cвoй нaчин нa живoт. Зaздpaвявaнeтo нa ĸopeмнитe мycĸyли e ĸлючoв фaĸтop в пoддъpжaнeтo нa бoлĸитe нaдaлeч oт тaзи чyвcтвитeлнa чacт нa тялoтo.

Tagged , ,
на горе