Тайни за успех: 22 златни правила, с които ще свършите куп неща за нула време

Тайни за успех
Психология

Тайни за успех: 22 златни правила, с които ще свършите куп неща за нула време

В съвременния свят има всичко, само свободното време е дефицит. Затова, ако искате да бъдете ефективни и да направите възможно повече неща за кратко време, трябва да обърнете внимание на тези два ключови фактора – организация и самодисциплина. Да бъдеш организиран и да можеш сам да си налагаш дисциплина е трудно, но не и невъзможно. Следвайте тези съвети от психолозите и непременно ще успеете!

Определете си цел и се съсредоточете върху главните неща за нейното постигане

Без ясна цел, само ще се лутате сред многото неща, а това не само няма да ви помогне да я постигнете, но и ще отвлечете напълно вниманието от нея. Фокусирайки се върху незначителните неща, човек лесно може да подмине главното.

Стимул и мотивация

Вероятно сте обърнали внимание, че ако работата ни харесва, тогава я вършим лесно и бързо. Ето защо, ако искате да направите повече за по-кратко време, намерете собствен стимул във всичко, с което се захващате. Например, ако завършите отчета преди края на работния ден, вечерта ще ви остане време за любимото хоби, ще разговаряте със семейството си или ще релаксирате, гледайки някой хубав филм. По този начин, стимулирайки сами себе си, ще намерите мотив и сили да свършите всичко по-бързо от обичайното.

Използвайте правилото 80/20

Няма значение колко време имате, важно е само как и за какво го отделяте. Припомняме този прекрасен принцип на Парето, който гласи, че 20% от вашите усилия носят 80% от резултата, както и обратно – 80% от вашите усилия водят до само 20% от резултата. Или, казано с други думи, ние сме ефективни не повече от 20% от времето. Ето защо е толкова важно първо да направите важното, а след това всичко останалото. Законът на Парето важи и за всичко останало, което съпътства всекидневието ни: 80% от нещата, които са в дома ни или в колата, практически не се използват (неща, които не носим, ​​книги, които не четем, храни и закуски, които не ядем, и т.н и т.н.). Изводът е ясен – отървете се от излишъка и ще си освободите място и енергия.

Игнорирайте всички разсейващи фактори

Трудно е да не реагирате на разсейващите фактори. Затова изключете звука на телефона, известията от социалните мрежи и всичко, което би ви попречило да се съсредоточите.

Бъдете решителни

Ако вече сте направили / казали / решили нещо, тогава не бива да губите време в повторно обмисляне и колебание дали това е правилно или не. Решенето е решено, направеното е направено, направете си изводите и продължете напред. Само тези, които не правят нищо, те не грешат.

Научете се да казвате „не“

Ако искате да сте ефективни в работата си, научете се да казвате „не“. Хората обичат да прехвърлят своите задачи и отговорности върху другите. Да помогнеш веднъж е едно, но ако ви стане навик, то вие просто приемате да вършите работата на някой друг. Не забравяйте, че си имате своя.

Не отлагайте

Много хора са свикнали да отлагат нещата за неопределен период и да не довършват започнатото. Списъкът с нерешените задачи се натрупва и човек започва да се чувства безсилен от огромния товар.  Ако си създадете навик да не започвате нова задача, докато не завършите предходната, това не само ще ви насърчи да сте по-експедитивни, но и ще ви създаде ценен навик да не оставяте нещата наполовина завършени.

Изгответе си списък със задачи

Направете списък с нещата, които трябва да направите и започнете да зачерквате направеното. Когато приключите със старите неща, определете си задачите за утре, за цялата седмица, за месеца. Това ще ви помогне да се организирате.

Поддържайте реда

Спестява се много време, когато нещата ви са подредени прегледно на работния плот и в компютъра. Всяко нещо трябва да има своето място и документите да са систематизирани – не приключвайте работа докато не въведете всичко в ред. 5 минути за поддържане на реда ще ви спестят часове, които можете да отделите за намиране на правилния документ или нещо друго, загубено в бъркотията.

Научете се да мислите нестандартно

Колкото по-монотонна и скучна е една работа, толкова по-голяма е вероятността да попаднете в капана на стандартното мислене. Опитайте се да си вършите работата по различен начин, защото, както е доказано, познатото не винаги е най-доброто. Може би работата ви може да бъде свършена по-бързо, ако е автоматизирана или делегирате отговорности.

Фокусирайте се върху това, което правите

Умът ни е така подреден, че мислим за много неща едновременно и в резултат става така, че не знаем как да се концентрираме. Ако усърдно правите едно нещо, без да се разсейвате от друго, във времето ще видите, че сте много по-ефективни.

Хванете се на работа веднага

Преди да се захванат за работа, много хора започват да подреждат документите си или на бюрото, да пият кафе, да четат постове в социалните мрежи и след това се чудят къде е отишло времето им! Ако знаете какво да има да правите, веднага се заемете с работата, а когато свършите първата задача бързо, ще можете да се наградите с чаша кафе като бонус и да разгледате каквото ви интересува в социалните мрежи.

Използвайте времето си пълноценно

Например, докато пътувате до работа, можете да слушате аудио книга, по време на закуска – да направите план за деня или докато чакате на опашка, да направите списък за пазаруване или да прегледате бележките си, отмятайки направеното и добавяйки нови задачи за вечерта или за предстоящата седмица.

Променете дейностите си

Тялото никога не се уморява напълно, обикновено само някои мускулни групи се уморяват едновременно. Промяната на вашите дейности ще ви помогне да се справите с това. Например, ако работите седнали няколко часа подред, превключете на работа, където можете да правите нещо, докато стоите или сте в движение. И обратно. Практикувайте този метод поне седмица и ще видите колко добре се е отразило това на тялото и енергията ви.

Ако ще работите, правете го съвестно

Сигурно сте забелязали, че има дни, в които работата „кипи и ври“, а в други дори не можете да посегнете към първата задача за деня. Това е нормално и трябва да се отнасяте с разбиране към самите себе си. Ако нямате спешна работа, осигурете си ден-два почивка.

Определете ежедневието си

Ще вършим много повече, ако правим всичко навреме.. За целта внимателно планирайте деня си, включително храненията и кога ще си легнете. Ще заспите много по-бързо и ще се събудите по-лесно, ако си лягате и ставате по едно и също време, дори и през уикендите. Ако ядете в определено време, това също ще има благоприятен ефект върху храносмилането и цялостното ви здраве.

Бъдете внимателни

Ако искате да спестите време, слушайте внимателно, водете си записки, ако е необходимо. Това ще ви помогне да избегнете недоразумения, туткане и грешки.

Отървете се от „крадците“ на време

За щастие или за съжаление, всеки от нас разполага само с 24 часа на ден. И каквото и да правите, няма да станат 25 или 30. Така че, ако наистина искате да свършите много през деня, трябва да се отървете от онези дейности, които губят ценното ви време. Преразгледайте графика си, вижте как минава деня ви и какво ви е загубило най-много часове. Направете си изводите и се пренастройте.

Преминете на „информационна диета“

В днешно време сме постоянен обект на информационни атаки и мозъкът ни на практика въобще не може да си почине. В резултат на това главата ни е „гръмнала“ от информация,  ставаме все по-разсеяни и летаргични. Отървете се от ненужната информация – кажете на колегите си, че не ви интересува живота на този или онзи, гледайте само качествени тв канали и игнорирайте всичко, което има за цел единствено да затормози мозъка ви.

Оптимизирайте домакинската си работа

Помислете за това, което ви отнема много време. Например готвенето. Сега има мултикукър, който ще свърши чудесна работа по приготвянето на храна с малко усилие. Или пък да вземем пример с пазаруването. Научете се да пазарувате повечето неща онлайн. Това ще ви спести много време, усилия и пари. Първо, така няма да купите нищо излишно и второ, няма да губите време да ходите до супермаркета, да чакате на опашка и след това да мъкнете стоките до дома.

Само три задачи на ден

Искате ли да свършите повече? Планирайте три важни неща, които да направите днес, първото от които да е най-неприятното. Започнете с него и когато то бъде приключено, останалите задачи ще ви изглеждат незначителни в сравнение с него. След това се заемете с останалите задачи. Така всеки ден ще бъде ефективен за вас, защото ще сте направили поне три неща!

Разбийте общия обем работа на по-малки задачи

Много по-лесно е да решавате малки проблеми, които са част от нещо по-голямо. Така голямата цел се постига неусетно, просто чрез малките действия, които предприемате всеки ден.

Ако приложите поне половината от тези златни правила, скоро в живота ви ще настъпи пълна промяна. От объркания и вечно забързан човек няма да остане следа. А неговото място ще заеме една уравновесена, успешна и щастлива личност!

на горе