Как да спра да ревнувам
Любов и партньорство

Как да спра да ревнувам

Изпитвали ли сте някога ревност към любимия човек? Вероятно знаете, че в такива случаи нещо се свива вътре и се чувствате безсилни да направите каквото и да е. От отчаяние вдигате скандал, но ситуацията не само че не се подобрява, но дори става още по-зле. Защото вече не просто ревнувате, а и обвинявате партньора си във всякакви грехове.

Как да принудите партньора си да не ви причинява толкова много болка?

За да отговорим на този въпрос, нека разгледаме дълбочината на проблема. Какво ни кара да ревнуваме? Защо изпитваме това чувство?

Според психолозите, в основата на ревността стоят няколко чувства.

• Първото е това, което обикновено наричаме любов. Но ако се замислите, по-скоро става дума за чувство за собственост и желание да контролирате живота на партньора. Тоест ние вярваме, че нашият партньор ни „принадлежи“ и следователно имаме права над него и неговия живот. По правило ревността възниква, когато връзката е „дефинирана“ и можем да кажем „той е мой“ или „тя е моя“. Но, за съжаление, колкото повече изричаме тези думички, толкова повече те ни отдалечават от истинската любов.

• Второто е ниско самочувствие. Това поражда несигурност както в любовта на партньора, така и във вас самите като личност.
• Третото е липсата на любов към себе си. Но за да ви обича някой друг, първо вие трябва да обичате самите себе си.

Може ли това да се промени?

Повишаване на самочувствието

Да започнем със самочувствието. Напишете на лист хартия какво смятате, че заслужавате и какво наистина имате. Сравнете тези два списъка. Може би след подобен анализ ще се решите на някакви действия. Отидете до огледалото и си кажете на глас: „Достоен съм (и избройте написаното от вас)“.

Оставете свобода на партньора

Често пъти вашият партньор ви провокира умишлено и иска да го ревнувате, като по този начин показва, че се нуждае от повече свобода в живота. Най-удивителното е, че колкото повече свобода му дадете, толкова по-близо ще е той до вас. Но има една важна особеност и тя е, че за да дадете свобода на партньора си, първо трябва се научите да цените своята собствена, както и да умеете да поставяте личните си граници. Намерете това, което ви харесва и го правете с удоволствие.

Откровен разговор

Трябва ли да обсъждате ревността си с партньора си? Това зависи от степента на искреност във връзката ви, от състоянието, в което се намирате, както и от намерението, което стои зад желанието ви да говорите.

Ако просто искате да кажете на партньора си колко е лош, най-добре е дори да не започвате. Ако искате спокойно да му обясните колко го боли, без да го обвинявате, това може да помогне и той да направи опит да ви разбере. Но най-важното е да осъзнаете, че ако изпитвате ревност, следва да промените нещо в себе си. Защото партньорът ви е просто отражение или външната проява на това, което имате вътре. След като осъзнаете и признаете това, останалото е вече много по-лесно.

на горе