Искате ли да имате по-добра реколта от чесън? Днес ще ви разкрием, какво трябвада направите преди неговото засаждане. Една от културите, които се засаждат преди зимата, е чесънът. Традиционно зимният чесън се засажда след 20 септември, но тук всичко зависи от времето и метерологичните условия. Много е важно чесънът да има 35-40 дни, за да се вкорени преди началото на сланата.
Народни средства срещу листни въшки (15 доказани рецепти)
За да получите големи глави зимен чесън през новия сезон, е важно да вземете предвид няколко прости съвета.
На първо място, това се отнася до семенния материал – за засаждане трябва да се избират здрави и големи скилидки, те са тези, които ще дадат по-добра реколта.
Друга важна селскостопанска практика при засаждането на чесън е предсеитбената обработка.
Тайната на едрия чесън е разкрита: ето какво да направите преди засаждане на чесъна.
Как да обработваме семенен материал
Има специален разтвор, в който трябва да се накисне чесънът преди да го засеете. Това ще предпази растенията от гъбички и вредители, а също така ще насърчи растежа на големи глави.
Рецептата за чудодейния лек е много проста:
калиев хумат – 1 чаена лъжичка
ябълков оцет – 1 ч.л
чиста вода – 1 литър
За приготвяне на този чудодеен лек, смесете калиев хумат 1 чаена лъжица и ябълков оцет 1 чаена лъжица. Добавете литър чиста вода към тази смес.
В получената течност поставете скилидките чесън. Разтворът трябва да ги покрива равномерно, изцяло. Оставете чесъна да кисне в този разтвор до 5 дни.
Когато този период изтече, изваждаме чесъна от разтвора. Изсушавате го малко – и можете да засадите.
Ако спазите тези две препоръки, сигурни сме, че през следващия сезон ще имате по-богата реколта.
Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни