Семейни проблеми - как да се справите с тях
Психологически

Семейни проблеми – как да се справите с тях

Повечето от нас са имали семейни проблеми. Семейните отношения да бъдат много трудни, а семейните проблеми са много болезнени. Има обаче начини за разрешаване на семейни проблеми и възстановяване на мира в динамиката. Животът е твърде кратък, за да губите време, затънал в негативност към хората, които обичате. Начинът, по който подхождате към члена на семейството и какво казвате, може да има голямо значение.

Ето как можете да се справите със семейни проблеми:

Начало на дискусията:

Изчакайте да спрете да се ядосвате, за да обсъдите този проблем.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Семейни проблеми могат да бъдат много болезнени, особено във времена съсредоточени върху семейството, като празници. Ако членовете на вашето семейство се карат, изчакайте, докато всички се успокоят, може да помогнете спорът да не ескалира в пълна вражда.

Не обсъждайте семейния проблем, когато все още се чувствате разстроени или емоционални. Ако изчакате дори една нощ, интензивността на емоцията вероятно ще намалее донякъде, дори ако все още сте нещастни.

Изчакването ви позволява да подходите към проблема логично, а не емоционално. Ако направите крачка назад и си дадете малко време да помислите, преди да се заемете с проблема, няма да се справите с него толкова реактивно.

Приближаването към някого, когато сте ядосани, ще засили интензивността около вече трудна ситуация. Няма причина да нямате търпение да изкажете мнението си утре, така че контролирайте моменталния си импулс.

Справете се със семейните проблеми лично.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Всички сме били там. Всички сме изпратили текстово съобщение или имейл, които бихме искали да можем да вземем обратно. Опитът да разрешите спор или семейни проблеми чрез месинджър или имейл е най-лошият възможен избор. Личните дискусии подобряват вашата способност, информираност и склонност към филтриране.

Това е така, защото тонът може твърде лесно да бъде възприет погрешно от електронната комуникация. Може да не мислите, че звучите ядосано, но може да звучите ядосано чрез съобщение до човека, който го получава.

Вместо да изпращате текстово съобщение, вдигнете телефона или, още по-добре, организирайте лична среща. Електронната комуникация означава, че хората губят еталоните на езика на тялото, който може да изрази съпричастност и да намали жилото на болезнения разговор.

Хората казват неща чрез електронна комуникация, които никога не биха казали в лицето на друг човек, което е още една причина да го избягвате.

Приемете грешките на всички, включително вашите собствени.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Казват, че кръвта е по-гъста от водата и че можете да избирате приятелите си, но не и семейството си. Може да успеете да отрежете хората, но това може да ви причини повече болка по пътя.

Разбирането, че членовете на семейството имат недостатъци, но все още можете да ги обичате, е първата стъпка към справяне със семейни проблеми. Опитайте се да разберете защо те могат да действат или мислят по начина, по който го правят, тъй като това може да е отражение на самите тях, а не на вас.

Избягвайте играта на обвиняване.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Поддържайте езика си позитивен, когато говорите със семейството си. Избягвайте да използвате език, който обвинява някой от членовете на вашето семейство или който се чувства негативен. Негативността е порочен кръг.

Това означава избягване на осъдителни думи или наругаване на член на семейството. Това означава да избягвате обвинителни думи, които се казват с ядосан тон. Обвиняването на други хора ще ги направи отбранителни и склонни към контраатаки, което ще влоши спора. Избягвайте играта на обвиняване, за да не стигате до семейни проблеми.

Избягвайте необходимостта да „спечелите“ спора за семейния проблем.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Вместо това се опитайте да приемете, че има два или повече начина да видите смисъла. Разработете план за решаване на семейни проблеми заедно. След това се съсредоточете върху организирането на дейности, където можете да се забавлявате заедно, като избягвате всичко, което би могло да послужи като „спусък“, разпалвайки отново проблема. Изследвайте нови страни на членовете на вашето семейство и нови начини за общуване с тях.

Поддържайте тона и гласа си спокойни и модулирани, а не приповдигнати и разстроени. Спокойно и методично обяснете вашите точки, но с емпатия към другия човек. Винаги се опитвайте да се поставите на мястото на член на семейството. Направете опити да охладите спора, като изхвърлите помирителни коментари, като „Разбирам гледната точка“.

Стигнете до корена на проблема:

Идентифицирайте истинския проблем.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Опитайте се да разберете какво наистина се случва. Може би се борите със здравословни проблеми или лични проблеми, които сте крили от семейството си. Или може би всички скърбите за любим човек, който е починал. Помислете за истинския проблем, тъй като това ще ви позволи да го разрешите по-добре.

Може да се наложи да се ангажирате със самоанализ тук. Защо крия проблема си от семейството си? Защо съм толкова разстроен от този семеен проблем? Например, може би се борите с финансови притеснения за това как майка ви харчи парите си. Тогава може да разберете, че сте загрижени, защото не искате тя да се окаже без начин да се издържа финансово, тъй като нямате средствата да я осигурите. Това ще ви помогне да се справите с вашите семейни проблеми.

Не предполагайте какво мислят другите хора.

Трябва да говорите с тях, за да разберете какво наистина мислят. Избягвайте да клюкарствате за други хора в семейството, тъй като това вероятно ще се върне към тях и ще влоши ситуацията. Фокусирайте се върху причините за семейни проблеми, а не върху симптомите.

Въпреки това, доверен член на семейството, като родител или друг брат или сестра, може да е в състояние да ви помогне да разберете какво наистина се случва, така че е добре да говорите с тях по начин, който е от сърце и е предназначен да разреши или адресира проблема .

Задавайте въпроси, за да привлечете члена на семейството.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Добра техника за откриване на първопричините за семейни проблеми е да задавате въпроси, вместо да правите твърдения. Изявленията могат да изглеждат осъдителни за хората, поставяйки ги в отбранителна позиция.

За разлика от това, задаването на въпроси смекчава разговора и може да извлече това, което наистина притеснява човека. Въпросите карат члена на семейството да се чувства така, сякаш не е осъждан. Попитайте другия член на семейството за неговите или нейните идеи за подобряване на ситуацията.

Например, да кажем, че напоследък сестра ви е много далеч от вас и не ви кани на кафе, както правеше преди. Бихте могли да кажете: „Забелязах, че не сме се виждали толкова много, колкото преди. Защо мислите, че е така?“ Или можете да се опитате да се справите с навиците на майка си за харчене, като кажете: „Забелязах, че напоследък харчиш повече пари за дрехи. Подхождаш ли отговорно към парите?“

Уверете се, че въпросите са отворени, така че да провокират другия човек да разясни. След това наистина се вслушайте в това, което членът на семейството има да каже.

Решаване на семейния проблем:

Опитайте се да постигнете компромис.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Правенето на компромис означава, че предлагате решение, което и двамата да се чувстват добре, дори ако никой не получи точно това, което иска. Компромисът е добър начин да се успокои спор или да се решат семейни проблеми.

Първата стъпка е да се опитате да разберете дали проблемът е разрешим. Това зависи от естеството на проблема и какво вече е направено за разрешаването му. Ако сте опитвали и опитвали и продължавате да получавате същия резултат, това може да е различно.

Но помислете какви допирни точки имате с другия човек и по какви точки бихте готови да отстъпите. Ако не отстъпите в нищо, е по-малко вероятно да постигнете напредък в спора.

Една техника за постигане на компромис е и двамата участници в спора да седнат и да нарисуват два кръга, които се отнасят до семейния проблем. В първия кръг запишете всичко, с което не желаете да правите компромис. Във външния кръг запишете областите, в които сте готови да се огънете. След това споделете кръговете.

Говорете с членовете на семейството един по един.

семейни проблеми
Семейни проблеми – как да се справите с тях снимка: pinterest

Има някои семейства, които не функционират добре като група. Всички сме били в дисфункционални групи, където има негативна динамика. Понякога това излиза наяве, когато всички са заедно.

Вместо да обсъждате болезнени семейни проблеми на празнични събирания или голяма семейна вечеря, опитайте се да разберете между кого всъщност е конфликтът. Ако е между вас и друг член на семейството, останалата част от семейството може да се почувства много неудобно да бъде въвлечена в това, защото никой не обича да бъде принуждаван да вземе страна.

Вместо това помолете въпросния член на семейството да се срещне с вас за обяд или кафе. Разговорът един на един в неутрално пространство може да бъде много по-добър начин да поправите каквито и оплаквания да имате или те може да имат. Хората ще кажат неща поотделно, които биха се поколебали да кажат в група.

Не се опитвайте да говорите с члена на семейството, когато сте разсеяни, работите по голям работен проект, провеждате куп телефонни разговори, миете чинии или други подобни. Вместо това сложете всичко, за да се съсредоточите върху проблема и тях.

Tagged , ,
на горе