Как се развива самочувствието на децата и защо е важно

Тест за самочувствието на децата
Психология

Как се развива самочувствието на децата и защо е важно

Тест за самочувствието на децата – да, има такъв и то – много точен.  Психолозите казват, че самочувствието на детето играе решаваща роля за формирането на успешна личност. При раждането си то е безупречно, но докато расте и се развива, се променя значително. Влияе се от много фактори, събития, взаимоотношения в семейството и с връстниците.

Ако самочувствието на децата се развива хармонично на всички етапи на растежа, детето се оценява положително, преминава през живота с лекота, изгражда кариера и лични отношения. С ниско възприемане на собственото си „Аз“ му е трудно да преодолее трудности и кризи, да отговори на оплаквания и разочарования.

Как се формира самочувствието на детето?

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

При раждането децата имат здраво самочувствие, което се променя с всяко ново събитие в живота му. Психолозите обикновено идентифицират няколко основни етапа, когато настъпват фундаментални промени:

От раждането до 1,5 години. С положителна атмосфера в семейството, бебето развива любов към себе си и уважение.

До 4 години. Ако родителите насърчават независимостта, активността и инициативността, се формира високо самочувствие и любопитство.

До 6 години. Има активен процес на социализация, първото осъзнаване на ролята в обществото. Детето разбира, че иска да расте успешно и да бъде по-добро от връстниците си.

До 14 години. Най-важният етап от формирането на самочувствие на фона на общуването с по-възрастни и училищни приятели.

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

В детството родителите с любов и правилно възпитание могат да възпитат самоуважение в главата на детето. В бъдеще то ще бъде по-привлечено от хора, които се отнасят с него топло, и ще може уверено да отсее недоброжелатели и недостойни приятели.

Колкото по-високо е самочувствието на детето, толкова повече се стреми човек. Следователно, децата с ниско възприемане на собственото си „Аз“ се опитват да не се открояват, не развиват таланти и не участват в конкурси и състезания. Те не знаят как да си поставят цели и да планират бъдещето, и не се стремят към саморазвитие.

Диагностична техника „Стълба“

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Психолозите са разработили интересен и лесен начин да проверят на какво ниво е самочувствието на детето и как то се представя в очите на хората около него. Техниката „Стълба“ (автор В. Г. Шчур) помага да се идентифицира проблем на ранен етап и да се изберат оптимални решения.

За да извършите теста, имате нужда от лист хартия с нарисувана стълба, малко хартиено човече и молив. Обяснявате на детето, че най-добрите и успешни деца са на най-високото ниво, а лошите, непослушните и глупавите са на дъното. Необходимо е да поставите „нито лоши, нито добри“ деца по средата. След това го помолете да постави фигурката, която представлява самия него.

По време на работата психологът предлага да покаже стъпките, на които майката, учители или приятели биха поставили детето. Специалистът наблюдава бързината на реакцията, колебанията и съмненията на децата и може да изясни защо малкото човече е в тази позиция на стълбите.

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Можете да разберете самочувствието на детето по резултата от изпълнената задача: ако детето бързо постави фигурата на самия връх на стълбата, то се надценява и се смята за много по-добро от другите деца. Това показва завишено самочувствие.

Адекватното отношение към себе си се разкрива, ако след кратък размисъл, детето се постави на 2-ро или 3-то ниво.

Ако детето постави фигурката на последното стъпало, неговото самочувствие е силно и често неоправдано.

Друг признак на несправедливо отношение е отказът да се изпълни задачата „Стълба“. Децата с ниско самочувствие се тревожат много, изпитват стрес и не искат да отговарят на въпросите на психолога. Понякога „Стълба тестът“ се провежда в групи, за да се провери възприемането на себе си при няколко деца едновременно.

Ниското самочувствие изисква дългосрочна и усърдна работа от страна на възрастните, които заобикалят детето. Родителите трябва да дават на детето си повече внимание, топлина и подкрепа, и по-често да обсъждат с него интересни дейности, хобита и действията на други деца. Това ще помогне за изграждане на увереност, желание за постигане на цели и преодоляване на трудностите. Родителите трябва да знаят как се чувства детето, на какво ниво е самочувствието му. В много отношения ниското възприятие е резултат от неправилно възпитание, липса на любов и взаимно разбиране. Само възрастните могат да го научат как правилно да си поставя цели и да постига резултати.

 

Какво е самочувствието на децата и защо е важно?

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Самочувствието на децата е от решаващо значение за дълъг и щастлив живот, но знаете ли, че изграждането на увереност и положителна представа за себе си започва в детството? Независимо дали сте нов или опитен родител, обучението по отношение на самочувствието и как да повишите увереността на детето си може да бъде полезно за бъдещ успех.

В тази статия ще разберете всичко, което трябва да знаете за това как да изградите увереност у децата, защо е важно да имате самочувствие и кои дейности могат да помогнат на детето ви да формира по-добра „представа за себе си“.

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Въпреки това разбираме, че умственото развитие в детството може да бъде объркващо, особено за родителите за първи път. Ако търсите експертни насоки обаче, помислете за посещение при доказани експерти в тази област.

Без повече шум, ето фактите, които трябва да знаете за самочувствието на децата и защо то е ключът към щастлив и проспериращ живот в зряла възраст.

Какво е самочувствието на децата?

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Накратко, самочувствието е начинът, по който виждаме и ценим себе си. Като цяло, самоувереността или самочувствието се основават на мненията и вярванията, които имаме за себе си и те могат да бъдат отрицателни или положителни. За съжаление, те понякога може да са трудни за промяна и може да се нуждаете от помощта на обучен специалист.

Ето няколко начина, по които ниското или високото самочувствие може да повлияе на начина, по който човек живее:

Разпознавате или не успявате да разпознаете своите положителни и силни страни

Вие цените и харесвате себе си като индивид (или не се харесвате)

Вие сте мили (или нелюбезни) към себе си

Вярвате, че имате значение и заслужавате най-доброто

Вярвате, че заслужавате да сте щастливи

Чувствате се уверени (или избягвате) да опитвате нови или предизвикателни неща

Ето няколко начина, по които можете да разпознаете високото или ниското самочувствие при децата.

Те са сурови към себе си и силно самокритични

Липсва им увереност и се стесняват да опитват нови дейности

Съмняват се и не вярват, че са „достатъчно добри“

Помислете за моментите, в които са се провалили, и забравете за моментите, в които са постигнали успех

От друга страна, деца с високо самочувствие:

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Чувстват се уверени

Чувстват се приети и харесвани от другите (и от себе си)

Чувстват се горди от техните постижения

Вярват в себе си и че заслужават щастие

Имайте положителни мисли за себе си за да изградите самочувствието на децата

Както можете да видите, самочувствието или самоувереността е цялостното чувство за стойност на индивида. Тъй като това как виждаме себе си е от решаващо значение за успеха в живота, важно е да научим децата си на позитивно и уверено мислене.

Защо самоувереността има значение?

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Вече знаете, че да имате положителна представа за себе си е от решаващо значение за успеха и щастието. Но как иначе ниското или високото самочувствие помага на нашите деца в живота?

Ето кратко описание на това защо е важно да имате положителна представа за себе си.

Първо, децата, които се чувстват добре със своите постижения, физическия си външен вид и умения и имат цялостна „положителна” представа за себе си, са по-уверени в правенето на нови неща. Тези деца са по-склонни да се представят по-добре в училище и по-късно в живота. Освен това наличието на самочувствие може да помогне на децата да се справят с допускането на грешки (не забравяйте, че всички правим грешки в живота!). Дори тези деца да се провалят в началото, те ще опитат отново. Като цяло положителната представа за себе си помага на децата да се представят по-добре у дома, с приятели, в училище и като цяло – в живота.

От друга страна, децата с лоша представа за себе си ще се чувстват несигурни. Освен това тези деца могат да позволят на други деца или възрастни да не ги уважават. Освен че лесно се отказват, децата, които нямат самочувствие, ще открият, че е предизвикателство да се справят с провалите и грешките. В резултат на това децата, които нямат самочувствие, вероятно ще получат по-лоши оценки от връстниците си и могат да се представят зле в други сфери на живота, като например у дома или във взаимоотношения.

Как се развива самочувствието на децата?

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Изненадващо, самоувереността обикновено започва да се развива в бебешка възраст и постепенно се развива с времето. Ако детето ви се чувства сигурно, прието и обичано, вероятно ще израсне с високо самочувствие. Обикновено бебетата, които получават любяща грижа и положително внимание от родителите или лицата, които се грижат за тях, ще имат по-добра представа за себе си от децата, които са се чувствали пренебрегнати и „невидими“.

Разбира се, много родители или лица, които се грижат за тях, не са оборудвани със знания как да изградят доверие у децата, така че те могат неволно да накарат детето да има ниско самочувствие. Поради това родителите трябва да научат повече за правилното развитие на детето. Ако имате нужда от помощ, консултирайте се с вашия педиатър или здравен специалист.

Въпреки това, когато децата растат, те започват да правят нещата сами. Когато могат да използват своите новопридобити умения, децата могат да се чувстват добре със себе си. Родителите или полагащите грижи, които обръщат положително внимание на децата си, ще помогнат на самочувствието на детето да расте и да процъфтява.

Препоръчваме да прекарвате време с детето си, да го оставяте да изпробва нови дейности и да му показвате, че се гордеете с постиженията му, колкото и незначителни да са те за вас.

Всеки път, когато децата опитват нови неща, научават нови умения и излизат от зоните си на комфорт, те имат шанс да повишат самочувствието си.

Ето няколко начина, по които децата развиват самочувствие:

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Те помагат на другите

Те са добри към другите

Учат нови умения в училище

Те напредват към целта

Те получават похвала за постигане на нещо или за добро поведение

Те се чувстват приети и разбрани

Те се чувстват включени от приятели или членове на семейството

Получават заслужена награда или добра оценка

Как да изградим увереност у децата: Лесни стъпки

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Ако не сте наясно с повишаването на нивата на самочувствието на децата, не се притеснявайте. По-долу ще намерите някои дейности за самочувствие, които да опитате днес.

Въпреки това, преди да научите как да изграждате самочувствие у децата, важно е да запомните, че всяко дете е уникално. Някои деца ще реагират по различен начин от други. Въпреки това, ето най-добрите дейности за самочувствие:

Хвалете детето си, но само когато е заслужено.

Показвайки, че се гордеете с детето си, то ще се почувства прието и обичано.

Уверете се обаче, че се въздържате от прехваляване, тъй като това лесно може да има обратен ефект.

Например, да кажете на детето си, че се е представило добре на теста (въпреки че е получило лоша оценка), може да ви се стори „фалшиво“. Вместо това ги насърчавайте, че следващия път ще успеят. Също така не забравяйте да похвалите усилията, отношението и напредъка. От друга страна, най-добре е да избягвате да хвалите само фиксирани качества като външен вид или интелигентност.

Помогнете на детето си да научи нови умения и да извършва нови дейности. Винаги ще има нещо, което вашето дете може да научи. Позволете на детето си да извършва определени дейности само и помагайте само ако е необходимо.

Бъдете пример за подражание на вашето дете!

Тест за самочувствието на децата
Тест за самочувствието на децата

Дайте добър пример на детето си, като полагате максимални усилия в ежедневните задачи като приготвяне на храна или миене на чинии. По този начин вашето дете ще моделира същото отношение.

Избягвайте острата критика!

Въздържайте се от използването на фрази като „Ти си мързелив!“, „Ти си дебел!“ и „ти си безполезен!“. Вместо това използвайте мотивиращи изречения и положителни фрази, които ще насърчат детето ви да се представи по-добре или да се приеме такова, каквото е.

В заключение: Винаги се фокусирайте върху силните страни.

Опознайте детето си, като обръщате внимание на това, което обича да прави и какво прави добре. Дайте шанс на детето си да развие силните си страни и му помогнете да се почувства по-добре относно своите слабости.
Да си родител е най-трудната работа на света.

Tagged , , ,
на горе