Мощни природни средства срещу изпотяване
Здраве и красота

Мощни природни средства срещу изпотяване

Чудили ли сте се дали има природни средства срещу изпотяване? Ако сте загрижени за здравето си, може да избягвате антиперспирантите, които съдържат силни химикали, в търсене на по-естествен начин да спрете изпотяването.

Въпреки желанието ви да сте здрави, вие също не искате да плашите хората с вашите следи от пот. Така възниква въпросът: Как да спрем досадното потене по естествен път?

За щастие сме събрали някои естествени средства за изпотяване, така че не е нужно да правите компромис със здравето си в името на сухите ями. В това ръководство споделяме изпитани и тествани естествени средства за изпотяване на подмишниците заедно с някои съвети за предотвратяване на изпотяване на главата и лицето.

Ето кои са някои от мощните природни средства срещу изпотяване:

1. Оцет

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Оцетът – по-точно ябълковият оцет – осигурява впечатляващ списък от ползи за здравето. Помага за регулиране на кръвната захар, промиване на токсините, облекчаване на киселини и киселинен рефлукс и дори помага при загуба на тегло.

Когато се прилага директно върху кожата, оцетът действа и като стягащо средство, за да помогне за премахване на бактериите и затваряне на порите. Ако се потите обилно, пиенето на смес от оцет или нанасянето й директно върху потната зона всяка вечер може да помогне за намаляване на изпотяването.

Пийте смес от 2 чаени лъжички оцет и една чаена лъжичка ябълков оцет преди закуска, обяд и вечеря. Ефектът на изсушаване трябва да се прояви в рамките на няколко дни. Оцетът е едно от най-мощните средства срещу изпотяване.

2. Зелен и черен чай

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Пиенето на горещи напитки като чай може да изглежда нелогично за спиране на изпотяването. Но зеленият чай съдържа магнезий и витамин B, които свиват потните ви жлези и ви поддържат спокойни — сбогом на стресовото изпотяване !

Ако се потите твърде много, опитайте да замените сутрешното си кафе със зелен чай, за да се възползвате от тези предимства, блокиращи изпотяването.

Ако изпитвате постоянно изпотяване под мишниците, черният чай също има стягащи свойства, които могат да намалят изпотяването, когато се прилага директно върху кожата ви. След като сварите черен чай (и го оставите да изстине), разтрийте чая върху подмишниците си с кърпа (или самата торбичка чай) за няколко минути. Тези две средства срещу изпотяване ще ви помогнат със сигурност.

3. Царевично нишесте и сода

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Царевичното нишесте и содата за хляб са естествени абсорбиращи вода агенти. Тъй като содата за хляб е алкална, тя противодейства на киселините, които обичат бактериите в потта и действа като естествен дезодорант. Много купени от магазина дезодоранти дори съдържат сода бикарбонат именно поради тази причина.

Уверете се, че подмишниците ви са сухи и нанасяйте обилна смес от двете директно върху потната зона всяка вечер.

Оставете да престои 30 минути, преди да изплакнете с вода. Като предупреждение, оставянето на сместа твърде дълго може да създаде неудобни странични ефекти. Тези две средства срещу изпотяване са наистина ефективни.

4.Картофи и други храни, богати на калий

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Консумирането на твърде много натрий ще накара тялото ви да задържа повече вода. Богатите на калий храни като картофи и броколи обръщат този процес, за да помогнат за изтласкването на водата от тялото. Поради този отговор е известно, че картофите абсорбират излишната вода и помагат за облекчаване на изпотяването.

Просто разтривайте подмишниците си с резен картоф за няколко минути всеки ден, за да изпитате тези изсушаващи ефекти. Това са няколко мощни средства срещу изпотяване, които ще ви помогнат.

5.Доматен сок

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Освен ползите за борба с рака , доматеният сок също така свива порите ви и може да намали хроничното изпотяване.

Яденето на богата на домати диета или просто пиенето на чаша доматен сок всеки ден ще ви помогне да контролирате прекомерното изпотяване.

Ако доматите не ви харесват, опитайте да нанесете доматен сок върху подмишниците си (или там, където се потите най-много) и го оставете да престои поне 10 минути, преди да изплакнете. Доматения сок е от тези средства срещу изпотяване, които наистина си заслужават.

6.Масло от чаено дърво

Подобно на чая и оцета, маслото от чаено дърво действа като стягащо средство за борба с бактериите, причиняващи изпотяване. Накиснете памучен тампон в масло от чаено дърво и попивайте с него подмишниците си всеки ден.

Ефектите трябва да започнат да се проявяват след няколко дни. Маслото от чаено дърво е от тези средства срещу изпотяване, които ще ви помогнат със сигурност.

7.Лимон

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Киселината в лимона го прави идеален кандидат за естествено намаляване на прекомерното изпотяване. Можете да разтриете половин лимон върху подмишниците си (като същевременно леко изстискате, за да извлечете течността), или да смесите малко количество лимонов сок със сода за хляб и да го нанесете с памучен тампон.

Опитайте се да оставите лимоновия сок да действа поне 30 минути и изплакнете обилно. Това средства срещу изпотяване е много ефективно.

8.Хамамелис

Хамамелисът е чудесен домашен лек за потни подмишници. Билка, открита в природата, хамамелисът действа като стягащо и против изпотяване . Изсушава кожата и затваря порите, за да предотврати изпотяването.

Има два начина за ограничаване на потта с хамамелис.

Първият е да нанесете течен хамамелис с памучен тампон върху зоните, които се потите най-много. Можете също така да комбинирате равни части вода и прах от лешникова кора, за да направите паста. Нанесете пастата върху кожата си и я оставете да престои един час, преди да я изплакнете с вода.

Въпреки че вероятно нямате хамамелис в аптечката си, можете също да използвате разтвора като стягащо средство за лицето си, за премахване на грима – или дори за лечение на пърхот. Хамамелисът е от тези средства срещу изпотяване, които ще ви помогнат доста бързо.

9. Сол

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Солта абсорбира потта, блокира порите и поддържа кожата ви суха.

Имате няколко възможности, когато използвате сол като домашен лек за хиперхидроза. Първо опитайте да втриете кристали морска сол върху потните си зони. Можете дори да носите със себе си бутилка кристали, която да използвате, когато почувствате, че започва сесия на изпотяване.

Ако това не помогне, смесете равни части сол и сок от лайм, за да направите цитрусов скраб. Втрийте разтвора върху кожата си, изплакнете го и се наслаждавайте на по-малко изпотяване!  Това е от тези мощни природни средства срещу изпотяване, които си заслужават.

10.Кокосово масло

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Кокосовото масло изглежда лекува почти всяко заболяване в наши дни – включително пот и миризма. Това е така, защото суперплодът съдържа лауринова киселина, която убива бактериите, причиняващи изпотяване, поради своите антимикробни свойства.

Ето как да използвате кокосово масло, за да помогнете с излишната пот и миризмата:

Комбинирайте 10 грама натрошен камфор и 1 чаша кокосово масло.

Смесете съставките заедно и нанесете пастата върху тялото си

Оставете го върху кожата си от 45 минути до един час

Изплакнете го с вода

Можете също така да нанасяте студено пресовано кокосово масло върху кожата си след всеки душ или вана, както бихте направили с обикновен овлажнител. Правете това редовно, за да намалите прекомерното изпотяване. Кокосовото масло е едно от природните средства срещу изпотяване, които са изключително ефективни.

Още съвети как да спрете изпотяването:

Спрете да пушите

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Никотинът в цигарите повишава вътрешната телесна температура и увеличава сърдечната честота. Това кара вашите потни жлези да започнат да работят извънредно, като отделят прекомерна пот.

Известно е, че пушенето причинява множество други здравословни проблеми, от оцветени зъби до рак. Така че, ако искате да промените начина си на живот, ограничаването на навика ви да пушите е чудесен естествен начин да спрете изпотяването.

Намалете кофеина

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Подобно на никотина, кофеинът стимулира централната нервна система и увеличава сърдечната честота. Повишената телесна температура, която придружава пиенето на горещо кафе и чай, може да накара тялото ви да отделя повече пот.

Опитайте да намалите приема на кофеин (или да го премахнете напълно), за да намалите прекомерното изпотяване.

Останете хидратирани

средства срещу изпотяване
Мощни природни средства срещу изпотяване снимка: pixabay

Както вероятно вече сте разбрали, поддържането на ниска телесна температура е лесен и естествен начин да спрете изпотяването. Пийте много вода и течности, за да регулирате телесната си температура. Ако ви е трудно да си набавите достатъчно вода, опитайте да държите голяма бутилка вода за многократна употреба наблизо, за да не забравяте да пиете през целия ден.Пиенето на много вода помага за регулиране на телесната температура и може да намали нуждата от прекомерно изпотяване.

Плодовете, зеленчуците и други храни с високо съдържание на вода също могат да ви помогнат да постигнете целите си за прием на вода.

Ако страдате от хиперхидроза или прекомерно изпотяване, може да се чудите дали някакви природни средства срещу изпотяване ще могат да ви помогнат. За щастие можете да използвате всички естествени разтвори за изпотяване, споменати в тази статия, за да облекчите симптомите на хиперхидроза. Препоръчваме да опитате няколко домашни средства, за да намерите този, който работи за вас.

Можете да намерите повечето домакински продукти в тази статия в хранителния магазин или в собствения си дом. Не забравяйте, че тези разтвори няма да излекуват хиперхидрозата. Но те са по-здравословни и по-евтини алтернативи на много скъпи решения, които просто не работят.

Tagged , , ,
на горе