8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант

8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант
Интересно

8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант

Петна от дезодорант са нещо често срещано, особено при ежедневната употреба на средства против изпотяване. Съставките в дезодорантите и антиперспирантите в комбинация с потта и себума от кожата оставят изключително неприятни петна по любимите ви дрехи, които са упорити, а понякога е почти невъзможно да бъдат изпрани.

Дезодорантът е съществена част от вашата лична хигиена, но когато алуминиевите соли против изпотяване се смесят с потта и дрехите ви, резултатът може да бъде неприятно бяло или жълто петно. През повечето време това, което хората наричат дезодоранти , всъщност са антиперспиранти, които съдържат алуминиеви соли.

Тази активна съставка намалява отделянето на пот в областта на подмишниците чрез свиване на горната част на потните жлези. Антиперспирантите също помагат за намаляване на бактериите, които причиняват лоша миризма.

Когато става въпрос за петна, те могат да се появят по редица причини. Те обикновено се причиняват от сложно взаимодействие на себум, перилен препарат и алуминиеви соли. Но жълти петна могат да се образуват и без антиперспирант, тъй като кожните липиди, смесени с частици мръсотия, също могат да оцветят дрехите.

Независимо дали използвате рол-он или аерозол , разберете как да премахнете петна от дезодорант от дрехите с тези бързи и лесни съвети за премахване на петна от дезодорант.

Защо получаваме петна от пот и петна от дезодорант?

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Всеки ги получава, но защо? Какво причинява петна от пот и следи от дезодорант?

Петната от пот са причинени от смесване на потта с естествените бактерии на кожата ви, вашия дезодорант или дори вашето облекло. Ако погледнете цвета на потта като химически компонент, ще видите, че тя не е жълта, тези реакции я карат да стане жълта.

Петна от дезодорант се различават от петната от пот – това обикновено са бели петна, съставени от частици против изпотяване, които съдържат соли и други съставки, предназначени да предотвратят изпотяването. Когато се потите през тези съставки, те могат да образуват твърди петна, които често са трудни за премахване при пране.

Защо е толкова трудно да премахнем петна от дезодорант?

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Премахването на петна от дезодорант е особено трудно. Това е така, защото те са резултат от реакцията между потта и дезодоранта. Това се вижда особено в белите и светли дрехи. В черните дрехи също се образуват тези петна, но се забелязват по-малко. И в черни дрехи е по-вероятно да имате бели ивици. Белите ивици идват от самия дезодорант. По-лесно е да премахнете бели петна от дезодорант от черни дрехи, отколкото жълти от бели дрехи. Но ако ги оставите твърде дълго, те пак могат да станат упорити. Премахването на тези абсорбирани петна от дезодорант не е толкова лесно.

Как да премахнем петна от дезодорант?

1.Третиране на петна с домакински почистващи препарати

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Разтрийте пресни петна от дезодорант със стар или скъсан найлонов чорапогащник. Ако петното все още е мокро или лепкаво на допир и дрехата все още не е изпрана, вземете стар чорапогащник, който нямате нищо против да изцапате, и просто разтривайте петното с кръгови движения, докато изчезне. Абразивната текстура на чорапогащника ще се разпадне и ще повдигне дезодоранта от тъканта.

Чорапогащите обикновено са безопасни за всякакъв цвят или вид тъкан. Въпреки това, за деликатни изделия като коприна, разтрийте чорапогащниците на дискретно „пробно място“, само за да сте сигурни, че няма да разядат тъканта.

Други груби тъкани, като деним, също могат да бъдат ефективни. Това ще ви помогне да се справите с досадните петна от дезодорант.

2.Накиснете петна върху всякакви цветни тъкани в разреден бял оцет.

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Смесете 2 супени лъжици (30 ml) дестилиран бял оцет с 1 чаша (237 ml) топла вода и наситете петното с разтвора, като го втриете в тъканта с пръсти или четка. Хвърлете ризата в пералнята и пуснете най-горещия цикъл, който може да издържи, според инструкциите на етикета. Уверете се, че вашите петна от дезодорант са напълно изчезнали, преди да ги поставите в сушилнята.

Ако петното е упорито и все още се вижда след няколко минути търкане, оставете дрехата да се накисне в смес от равни части оцет и вода, след това изтъркайте петното отново и изперете.

Друга възможност е да напълните пералнята си със студена вода и да добавите 1 чаша (237 ml) дестилиран бял оцет . Оставете дрехата си да кисне поне тридесет минути. Изцедете водния разтвор на оцет и измийте както обикновено с обичайния си препарат.

Оцетът е слаба форма на оцетна киселина и работи чудесно за премахване на петна в светли и тъмни тъкани. Миризмата ще изчезне, след като дрехата изсъхне.

3.Третирайте петното с паста от сода за хляб.

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Смесете 3 части сода за хляб с 1 част вода, за да образувате гъста паста (в идеалния случай тя ще бъде достатъчно рядка, за да се разнесе, но достатъчно гъста, за да остане поставена, когато се нанесе). Покрийте петното със сместа, след което го оставете да престои няколко часа, докато пастата изсъхне. Разклатете пастата с пръсти или четка на всеки около 10 минути, докато изсъхне, за да премахнете допълнително петното.

Без да отстранявате засъхналата сода за хляб, хвърлете дрехата в пералнята и пуснете най-горещия цикъл, който дрехата може безопасно да издържи според инструкциите на етикета.

Помислете за добавяне на капка бял оцет към прането за допълнителна сила за борба с петна или капка водороден пероксид , за да озарите белите дрехи.

Тествайте първо содата за хляб на малко петно от дрехата и не я използвайте върху дрехи само за химическо чистене.

Содата за хляб е естествен почистващ препарат и дезодорант, който е достатъчно нежен, за да се използва върху почти всеки тип тъкан. Това ще ви помогне да се справите с петна от дезодорант.

4.Смесете сол, оцет и течен сапун за миене на съдове за премахване на петна „Направи си сам“.

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Комбинирайте и разбъркайте 1 чаша (300 g) сол, 2 чаши (473 mL) бял оцет, 2 чаши (473 mL) гореща вода и 1 супена лъжица (15 mL) препарат за съдове, докато солта се разтвори напълно. Накиснете изцапаната дреха в разтвора за 1-2 часа, изперете както обикновено в гореща вода с обичайния си препарат.

Друга възможност е да изтъркате петното със сапун за съдове и топла вода и да изпарите дрехата, преди да я изперете, както обикновено.

Солта помага на оцета да влезе в петното, за да го премахне по-добре. Препаратът за миене на съдове помага за разграждането на твърди частици, които са създали петна от дезодорант на първо място.

5.Накиснете изцапаната дреха в топла вода и натрошен аспирин.

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Натрошете 2 таблетки аспирин, след това разбъркайте праха в ½ чаша (118 ml) гореща вода, докато се разтвори напълно. Накиснете зацапаните части на ризата в сместа за поне 1-2 часа, след което изперете както обикновено с най-горещата температура на водата, която инструкциите за грижа позволяват.

За да раздробите аспирина, използвайте трошачка за хапчета или поставете таблетките в найлонова торбичка и внимателно ги почукайте с чук, докато се смачкат фино.

Тествайте първо разтворения разтвор на аспирин върху дискретно място на дрехата, за да сте сигурни, че няма да се обезцвети. Този трик ще ви помогне да се справите с петна от дезодорант.

6.Използвайте водороден пероксид

Водородният пероксид помага за премахване на петна от дезодорант само върху бели дрехи, тъй като може да обезцвети по-тъмна дреха. Най-добре е да го използвате само върху бели дрехи от памучни или полиестерни смеси. Не трябва да се използва върху копринени, сатенени или вълнени материали. За да премахнете петна от дезодорант с помощта на водороден прекис, смесете ½ чаша водороден прекис с 2 чаши хладка вода, след което накиснете цялата дреха за поне 30 минути преди цикъл на пране.

7.Обезмаслител

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Препаратите за премахване на мазни остатъци от храна при готвене са добър начин да премахнете и петната от дрехите. Ако тъканта на дрехата е прекалено деликатна, тази опция може да е рискована за плата. Но в повечето случаи не го уврежда. Напръскайте засегнатото място с обезмаслител. Разтрийте добре с пръсти. Оставете да подейства няколко минути и изперете ръчно или в пералня. Вашите петна от дезодорант ще изчезнат по този начин.

8.Опитайте закупен от магазина препарат за премахване на петна

петна от дезодорант
8 начина за лесно премахване на петна от дезодорант снимка: pinterest

Въпреки че може да бъде по-бюджетно да го направите сами, не е задължително да правите свой собствен препарат за премахване на петна от дезодорант. Закупен от магазина препарат за премахване на петна може да бъде също толкова ефективен и ще се предлага с инструкции на опаковката.

Не забравяйте, че най-добрият начин да се отървете от петното е да го третирате веднага , вместо да чакате, докато петното се стегне.

Забележка: Тези съвети са предназначени за премахване на петна от памучни или полиестерни смесени тъкани. Ако дадена дреха е направена от по-деликатни материали като коприна, сатен или вълна, добре е да я занесете на доверено химическо чистене.

За да предотвратите образуването на петна от дезодорант по дрехите, може също да направите нещо. Когато приложите дезодорант, бил той по формата на спрей, стик или рол он, подсушете мишниците си добре. Може да го направите и със сешоар. По този начин, когато облечете дрехата, по нея няма да попие дезодоранта и да оставите петно. Ако случайно го направи, то няма да бъде толкова видимо. А след като реагирате веднага с някой от методите за почистване, петната ще избледнеят много бързо.

Tagged , ,
на горе