Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им

Пране на бански - хитрини, които ще удължат живота им
Интересно

Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им

Задавали ли сте си въпроса кой е най-добрия начин за пране на бански? Когато настъпи лятото, наблягаме на дрехи, много различни от тези през зимата: различни материи, различни текстури, различни нужди що се отнася до пране. Но това не означава, че не трябва да сте по-малко внимателни – за да не ги развалите. Дори устойчиви тъкани като еластан или памук могат да бъдат съсипани, и то не само по време на сушене.

Всички неща, които повечето от нас обичат през лятото – ярко слънце, гмуркане в басейна и дълги дни на плажа – са груби за нашите бански костюми.

Топлината, хлорът и солта причиняват избледняване на цветовете и намаляват устойчивостта на материала с течение на времето, докато слънцезащитните продукти и маслата за тяло могат да оставят трудни петна.

Освен това, синтетичните бански тъкани са предразположени към редица други проблеми, включително налепване и постоянни миризми.

За щастие има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате костюма си в страхотна форма сезон след сезон.

Ето няколко техники, които трябва да вземете предвид при пране на бански:

Изплакнете преди и след плуване

пране на бански
Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им снимка: pinterest

Изплакването в прясна вода веднага след излизане от морето или басейна е безпроблемно – помага за премахване на някои от химикалите, солта и пясъка, на които костюмът ви е бил изложен, докато не можете да го изперете правилно. По-малко известно е значението на изплакването преди гмуркане.

Всъщност изплакването преди плуване служи и за спестяване на костюм. Текстилът за плуване, съдържа полимери, които са проектирани за устойчивост – тоест способността им да се разтягат и да отскачат назад. Въпреки че като цяло са доста издръжливи, продължителното излагане на вода, съдържаща соли, минерали и хлор, в крайна сметка разгражда полимерите, които придават на тъканта еластичността. Когато първо изплакнете, структурата на нишките в материала ще се напълни с прясна вода и следователно ще поеме по-малко от хлорираната или солена вода. Това е правилният начин за пране на бански– изплакване преди и след плуване.

Изперете незабавно с мек препарат след всяко носене

пране на бански
Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им снимка: pinterest

Не оставяйте мокър бански, навит на топка в найлонов плик или заровен на дъното на коша. Това не само натоварва тъканта, но също така насърчава растежа на мухъл и дава повече време за навлизане на странни миризми. За да запазите банския си вид, функциониращ и миришещ по най-добрия начин, изперете банския си костюм според инструкциите за грижа на етикета възможно най-бързо възможно след всяко носене.

Ако просто изплаквате с вода и мислите, че това ще е достатъчно, може да не е. Измийте с малко количество препарат след всяко носене, за да премахнете всякакви соли, минерали и химически отлагания в конструкцията.

Използвайте вода със студена до стайна температура и мек перилен препарат, за да поглезите банските си костюми. Въпреки че ръчното пране отвътре навън е най-нежният метод, повечето костюми могат безопасно да се перат в пералня на деликатен цикъл.

Ако изберете машината, вземете пример по пране на бански на сутиени и поставете костюми с чашки на сутиени или дизайн на презрамки в мрежеста торба за пране, за да поддържате формата на чашките и да предпазите презрамките от оплитане. За бански гащета, уверете се, че всички затварящи се куки и халки са закрепени преди пране и защитете шнуровете и деликатните подплати, като поставите гащетата в мрежеста торба за пране.

Оставете банския да съхне на добре проветриво място

пране на бански
Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им снимка: pinterest

Уверете се, че вашият бански е изсъхнал напълно, преди да го приберете, тъй като всяка остатъчна влага може да причини миризми и преждевременно състаряване на тъканите. Освен ако машината ви няма опция без нагряване (понякога наричана „въздушен пух“), избягвайте сушилнята – топлината е вредна за еластичната синтетика, предпочитана в банските костюми.

Същото важи и за поставянето на костюма ви под слънцето: Влагата, топлината и слънчевата светлина са много добра рецепта за разграждане на полимерните вериги, които изграждат материала. Вместо това отстранете излишната вода, като навиете костюма си в кърпа (както бихте направили с пухено яке или кашмирен пуловер ), след което го поставете легнал на добре проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина. Това е правилното пране на бански.

Справете се с петна (и проверете слънцезащитния си крем)

пране на бански
Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им снимка: pinterest

Полимерите в тъканите за бански имат лошия навик да задържат петна на маслена основа. Ако разлеете нещо на маслена основа, като слънцезащитен крем, върху материала, той се залепва за него. За щастие, повечето петна могат да бъдат решени със същия нежен препарат, който използвате, за да перете редовно костюма си.

Ако забележите мазни петна по костюма си, третирайте предварително зоните с течен препарат и изперете с най-топлата вода, която дрехата може да понесе (обикновено хладка вода за бански). Това е добър трик за пране на бански. И ние не препоръчваме да поставяте бански костюми в сушилнята, особено тези с упорити петна: топлината от сушилнята прави петната много по-трудни за премахване.

Ако живеете в район с твърда чешмяна вода, може също да сте забелязали мистериозни жълти или кафяви петна, появяващи се по банските ви костюми, когато излязат от прането. Това е така, защото авобензонът – често срещана съставка в химическите слънцезащитни продукти – реагира с желязото в твърдата вода, за да създаде ръжда (да, ръжда!).

Най-добрият ви залог е да предотвратите тези петна, преди да се появят, като изберете слънцезащитен крем, който не съдържа авобензон.

Избягвайте да ги изстисквате и намачквате

Колко пъти сте прали банските си костюми и когато сте приключили, сте ги изстискали, като сте ги намачквали и усуквали, за да отделите излишната вода? Този обичаен жест е друг от големите врагове на банските костюми. Въпреки че са еластични тъкани, когато правим това, това, което причиняваме, е, че тъканта страда.

Ако искате да премахнете водата, преди да я окачите , в идеалния случай я сгънете между ръцете си и натиснете дланите си една в друга, за да премахнете излишната вода. . Ако не усуквате тъканта, няма да я отслабите и ще я предпазите от загуба на здравина. След пране на бански не правете тази грешка да ги изстисквате и намачквате.

Сушете на сянка

пране на бански
Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им снимка: pinterest

Колкото и да е странно, слънцето е в полза на разтягането и повреждането на банския. Не става въпрос за прекарване на цял ден под чадъра, а за избягване на изсушаването му след употреба на слънце, което също е голям враг на цвета и постепенно го изсветлява.

Избягвайте сушилни и въжета за дрехи, където пряката слънчева светлина ги удря. Веднага след пране на бански ги оставете да съхнат на сянка.

Винаги перете правилно банския си костюм

пране на бански
Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им снимка: pinterest

Прочетете етикета за грижа за тъканта върху банския костюм, преди да го изперете. Обърнете банския костюм навън. Напълнете мивка със студена вода. Добавете малко количество мек сапун за ръце или мек почистващ препарат. Стандартният перилен препарат е твърде силен. Уверете се, че сте изплакнали цялата сапунена пяна. Не накисвайте и не избелвайте.

Винаги перете костюма на ръка, никога не използвайте пералня. Единственото време, когато машинното пране на банския ви костюм може да бъде добре, е в края на лятото или на почивка, когато костюмът няма да бъде носен отново за дълъг период от време. Перете банските си костюми в торбичка за пране на бельо на студен нежен цикъл с малко количество мек препарат. Ако вашият бански костюм има някакви пришити декорации или не сте сигурни, пропуснете машината напълно. Това е добър вариант при пране на бански.

Нанасяне на слънцезащитен лосион

пране на бански
Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им снимка: pinterest

За най-добри резултати нанесете слънцезащитен лосион или слънцезащитен крем, преди да влезете в банския си костюм. Оставете лосиона да попие и изсъхне напълно, преди да облечете банския костюм. Слънчевите лосиони могат да обезцветят банските ви костюми.

Ако случайно получите слънцезащитен крем или други петна по банския си костюм, поръсете малко сода за хляб върху петното и го оставете да престои няколко часа, преди да изперете внимателно, както е указано по-горе. Можете също така да накиснете банския костюм в една част дестилиран бял оцет и три части топла вода преди пране на бански.

Избягвайте гореща вода

Никога не перете и не накисвайте банския си костюм в гореща вода и избягвайте твърде много потапяния в горещата вана с любим костюм. Горещата вода и силните химикали, открити в горещите вани, унищожават тъканите на банските костюми бързо. Носете по-стари и по-евтини бански костюми, които няма да ви се разбие сърцето да ги видите съсипани. Избягвайте горещата вода при пране на бански.

Купете препарат за отстраняване на хлор за бански костюми

пране на бански
Пране на бански – хитрини, които ще удължат живота им снимка: pinterest

Най-вероятно поддържате косата си, след като излезете от басейна, така че защо да не направите същото и с банския си костюм? Разтвор за дехлориране като този е предназначен да отстранява силни химикали, сол и слънцезащитен крем от материала на банския костюм по-добре от прясна вода.

След като изплакнете костюма си, изпръскайте малко от него в мивка, пълна със студена вода, потопете костюма и изчакайте пет минути. Изцедете излишната вода и изсушете на въздух.

Тези трикове при пране на бански ще ви помогнат да удължите живота им.

Tagged , ,
на горе